Ge läsandets gåva: 8 riktigt bra böcker för tonåringar

Läsande är en viktig del i en människas uppfostran. Det är en vana som de vuxna bör introducera för barnen i tidig ålder, och fortsätta att uppmuntra genom tonårstiden. I den här artikeln vill vi föreslå några alternativ när det gäller böcker för tonåringar. Dela dem med dina barn – som en nyckel till litteraturens fascinerande värld.
Ge läsandets gåva: 8 riktigt bra böcker för tonåringar
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 juni, 2019

Tonåringar som tycker om att läsa har ett brett spektra av böcker att välja mellan, vilket är en underbar gåva. Här är en lista på åtta riktigt bra böcker för tonåringar.

Vid den här åldern känner ungdomarna starkt för vad de läser och bokens innehåll är viktigt för dem. Några börjar till och med skriva själva i tidig ålder.

Att läsa en bok är alltid en bra idé. Men för att kunna välja en bra bok, är det viktigt att veta någonting om bokens innehåll.

Många böcker erbjuder någonting som kommer att påverka och kanske till och med förändra läsarens liv.

Det finns ett stort antal utmärkta böcker för tonåringar, utifrån deras preferenser, intressen och ambitioner.

Nedan följer några förslag för att ge dina tonåringar de bästa böckerna och hjälpa dem att utveckla en kärlek till läsandet.

8 riktigt bra böcker för tonåringar

1. From The Mixed-Up Files of Mrs. Basil E. Frankweiler

Det här berättelsen kretsar i första hand kring den fängslande karaktären Claudia. Claudia och hennes bror bestämmer sig för att rymma hemifrån för att få sina föräldrar att uppskatta dem.

När de väl har lyckats rymma, börjar deras äventyr… på konstmuseet Metropolitan i New York.

Inne i museet upptäcker de en staty som väcker deras nyfikenhet. Deras fascination för statyns ursprung leder dem till den mystiska Mrs. Basil E. Frankweiler, den förra ägaren av konstverket.

2. Den besynnerliga händelsen med hunden om natten

Christopher Boone, en femtonårig pojke med Aspergers syndrom, bor med sin pappa. Han har ingen mamma eftersom hon har avlidit.

Christopher är en bra student och har en utmärkt talang för matematik. Han har också ett utomordentligt minne.

Men han har också stora problem med kommunikation, och andra egenheter. Till exempel står han inte ut med färgen brun… eller gul. Han blir rasande när andra rör vid honom.

När Christopher upptäcker sin grannes hund ihjälslagen, blir han uppmanad av en professor att skriva om händelsen. Christopher sätter igång med att försöka ta reda på vem som har dödat hunden.

I sitt Sherlock Holmes-liknande detektivarbete, upptäcker han många överraskningar. Spåret leder honom till många oväntade saker.

Det finns många bra böcker för tonåringar.

3. The 6 Most Important Decisions You’ll Ever Make

Det här litterära verket använder berättelser från verkligheten om tonåringar runtom i världen för att prata om olika situationer där det gäller att ta ansvar och fatta beslut.

Bokens huvudpersoner har, som de flesta tonåringar, levt hela sina liv under sina föräldrars auktoritet.

Med tiden har tonåringarna dock lärt sig att fatta sina egna beslut. Bra eller dåliga – deras val tar med dem på en resa, och de står själva vid rodret.

Bland böcker för tonåringar är den nästan ett måste. Den förser ungdomarna med värdefulla insikter kring många av de viktigaste besluten som de kan ställas inför under tonårstiden och därefter.

4. Arrakis – ökenplaneten

Arrakis – ökenplaneten är ett perfekt val bland böcker för tonåringar som älskar science fiction. Boken tar med läsaren på en resa till en annan planet – Arrakis.

Arrakis är speciell eftersom planeten har universums enda källa till melange – en krydda som förhöjer den mänskliga kapaciteten till oändliga nivåer. Det anses vara den mest kraftfulla substansen i hela kosmos.

Hela familjer ägnar sig åt att samla melange. Men girighet och ärelystnad börjar leda till svek och förräderi bland planetens invånare.

En rad händelser leder till att romanens huvudperson överges i den brutala öknen på Arrakis. Där tvingas han att kämpa för att överleva och för att kunna återvända och skipa rättvisa.

När tonåringar slukar denna prisbelönta roman, kommer de att utforska de mångbottnade interaktionerna mellan politik, religion, ekologi, teknologi och mänskliga känslor.

5. The truth about the Savolta case

Den här ungdomsboken, skriven av Eduardo Mendoza, presenterar ännu ett fall att lösa.

Handlingen tar med läsaren till den stora spanska staden Barcelona vid 1900-talets början.

Där bor Javier Miranda, en mycket ung advokat som blivit insnärjd i maktkamperna inom den elitistiska affärsvärlden. Javier lär sig snart en sak: ingen är den den utger sig för att vara.

6. Oktoberfolket

Den här boken har karaktärsdrag från två olika genrer: skräck och fantasy. Berättelsen utspelar sig i oktober månad.

Huvudpersonerna, Jim Nightshade och William Halloway, två trettonåriga grannar, levde helt normala, händelsefattiga liv. En dag kommer ett kringresande tivoli till staden och några mycket märkliga saker börjar hända. De mardrömslika händelser som följer får de två huvudpersonerna att lära sig att övervinna sina rädslor.

En tonåring med en hund läser en bok

7. Kafka and the Travelling Doll

Enligt den här boken så hade författaren Franz Kafka en väldigt ovanlig upplevelse ett år före sin död.

En dag när han strosade genom Steglitzparken i Berlin, mötte han en liten flicka. Hon grät otröstligt eftersom hon hade förlorat sin docka.

I ett försök att lugna ner flickan, skapade Kafka, författaren till boken Förvandlingen, en sällsam berättelse. Han sa till den lilla flickan att dockan egentligen inte var borttappad. Istället hade dockan helt enkelt gett sig ut på en resa.

Nästa dag, i rollen som brevbärare, tog Kafka med sig ett brev till parken. Från och med den kvällen, och under de kommande tre veckorna, skrev Franz en serie med brev, och levererade dem alla till flickan.

I de breven berättade han om den här speciella dockans äventyr då hon reste till världens alla hörn.

8. Den osynlige mannen

En forskare vid namn Griffin lyckas ta fram ett recept på osynlighet, efter år av idog forskning och undersökning.

Han lyckas göra sig själv osynlig. Men det visar sig att han inte kan upphäva effekterna av sitt experiment.

Han börjar då sätta skräck i sin stad med sitt märkliga beteende och sitt skräckinjagande uppträdande.

Här börjar bokens äventyr. Griffin möter till slut sin gamle vän, Dr. Kemp. Kemp känner till Griffins hemlighet och blir nu tvungen att bestämma om han ska hjälpa honom eller inte.

“Den som läser mycket och går mycket, går långt och vet mycket.”

–Miguel de Cervantes Saavedra–

Barn ska börja njuta av läsning redan när de är små. När de kommer upp i tonåren, kommer denna goda vana att växa och bli till en livslång passion.

Att välja rätt litteratur för att väcka en tonårings intresse kan vara lite av en utmaning. Det är viktigt att välja kvalitetslitteratur som tilltalar unga sinnen.

En boks uppfostrande och bildande aspekter är också någonting att tänka på.

Ha den här listan med böcker för tonåringar till hands nästa gång du går till bokhandeln!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Konigsburg, E. L. (2016). Los archivos secretos de la Sr. Basil E. Frankweiler. Palabra.
  • Haddon, M. (2016). El curioso incidente del perro a medianoche. Salamandra.
  • Covey, S. (2013). Las 6 decisiones más importantes de tu vida. Palabra.
  • Herbert, F. (2019). Dune. Nova.
  • Mendoza, E. (ed. 2016). La verdad sobre el caso Savolta. Booket.
  • Bradbury, R. (ed. 2019). La feria de las tinieblas. Planeta.
  • Sierra i Fabra, J. (2019). Kafka y la muñeca viajera. Siruela.
  • Wells, H. G. (ed. 2017). El hombre invisible. Lebooks Editora.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.