Ditt barn får dåliga betyg - hur kan du hjälpa?

Om du är förälder kan du självklart oroa dig om ditt barn får dåliga betyg. Här ska vi diskutera möjliga anledningar till att det händer och tipsa om hur du kan hjälpa ditt barn att förbättra sin prestation.
Ditt barn får dåliga betyg - hur kan du hjälpa?
Mara Amor López

Skriven och verifierad av psykologen Mara Amor López.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Varför får mitt barn dåliga betyg? Det här är en fråga som vi föräldrar ställer oss när vi konfronteras med våra barns nederlag i skolan. Många gånger är vi inte säkra på hur vi ska hantera det. Först och främst måste du ta reda på den verkliga orsaken bakom prestationen. I de flesta fall beror det inte på lathet eftersom barn vill göra bra ifrån sig, men inte kan.

Ibland känner sig barn underskattade på grund av sina betyg. De tror att deras föräldrars kärlek beror på deras akademiska framgångar. Därför är det viktigt att låta dem veta att din kärlek är ovillkorlig.

Varför får mitt barn dåliga betyg?

Det första du behöver göra är att utesluta att ditt barns dåliga betyg beror på dyslexi eller dysortografi. I dessa fall behöver ditt barn särskild uppmärksamhet.

barn får dåliga betyg: pojke gör läxor
Naturligtvis finns det några fall där barn helt enkelt inte bryr sig och därför inte anstränger sig. Ja, ibland kan lathet vara en faktor som man måste överväga. Men det är ofta inte orsaken till dåliga betyg.

Några av de vanligaste “fienderna” till framgång i skolan kan vara följande:

  • Intellektuell mognad
  • Separationsångest
  • Oförmåga att hantera känslor på ett effektivt sätt, särskilt om de tror att de måste vara framgångsrika hela tiden

Intellektuell mognad: En färdighet som man måste få öva på

Barn som har hög intelligens eller är mogna när det gäller att skaffa sig kunskap har stor förmåga att förstå vad de läser. De kan göra detta med mycket liten ansträngning. Det finns dock ett problem: att lära sig är inte detsamma som att förstå.

Lärande kräver ansträngning: förståelse är lättare. Dessa mogna barn anstränger sig vanligtvis inte. Istället följer de minsta motståndets lag. Här är det viktiga att rätta till denna brist på ansträngning lite i taget.

Hur kan jag hjälpa dig?

Ett barn som saknar träning i att anstränga sig kan vara intellektuellt högt begåvad, men kommer att uppnå resultat som inte speglar hans eller hennes intelligens. Till slut kommer han eller hon att bli deprimerad och inte vilja studera.

Vad du behöver göra är att be om en ganska liten ansträngning i början och motivera ditt barn. Erbjud honom eller henne någon form av belöning när du har sett en liten ansträngning och vissa positiva resultat. Dessa belöningar behöver inte vara materialistiska, det kan vara att gå på bio, en eftermiddag ute i naturen etc.

Ditt barn får dåliga betyg på grund av separationsangst

Detta inträffar vanligtvis i en tidig ålder när barn upplever separationen från sina föräldrar som något traumatiskt. Situationer som kan bidra till separationsångest hos barn är att få ett nytt syskon, en alltför plötslig avvänjning, frånvaron av modern mellan 18 månaders ålder och 2 års ålder…

Barn som har ångestproblem när de går i skolan utan sina föräldrar lever i ett tillstånd av permanent oro. Denna smärta förlamar deras kognitiva funktioner och de kan inte följa med i lektionerna och förstå vad de behöver förstå.

Vad kan jag göra?

Om ditt barn befinner sig i den här situationen måste du be om hjälp från en terapeut som är specialiserad på denna typ av problem. På det sättet kommer ditt barn att kunna komma ur sin intellektuella låsning och få en bättre balans.

Det handlar inte bara om framgång utan om att göra sitt bästa

Vi har alla ett behov av att lyckas med det vi gör. Ibland blir dock denna önskan överväldigande för vissa barn och föräldrar.

Det är här framgång blir en förpliktelse, och barn kan komma att lida av ångest och överdriven stress för att få bra betyg. Och när det inte händer och de inte får de betyg de förväntade sig tappar de sitt självförtroende och känner sig missnöjda. Detta kan leda till depression.

Men vad händer om de blir deprimerade? Uppenbarligen motsatsen till vad vi vill ska hända. Deras betyg kan bli sämre istället för bättre.

Hur kan jag fixa det?

Be ditt barn att göra sitt bästa på prov och i övningar, och fokusera inte på resultaten. Fokusera istället på ditt barns ansträngningar så att han eller hon gör det bästa han eller hon kan.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.