En ekologisk teori mot mobbning

Bronfenbrenners ekologiska systemteori kan tillämpas i kampen mot mobbning. Vi förklarar vad det innebär att använda en ekologisk strategi mot mobbning.
En ekologisk teori mot mobbning
Ana Couñago

Skriven och verifierad av psykologen Ana Couñago.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Mobbning är inte bara ett pedagogiskt problem, utan också ett socialt problem. Därför måste vi vidta åtgärder mot mobbning på flera sätt.

Alla områden och miljöer där ett barn växer upp och utvecklas måste vidta dessa åtgärder då varje specifikt område kan spela sin roll för att förhindra och stoppa mobbning i skolan.

Behovet av en effektiv metod mot mobbning

Enligt konventionen om barns rättigheter (CRC), godkänd av FN:s generalförsamling den 20 november 1989, har barn ett antal rättigheter som måste garanteras.

En av dessa, som definieras i artikel 19, är skydd av fysisk och personlig integritet mot alla former av våld och misshandel.

För närvarande utsätts tyvärr många barn för våld i skolan, så vi måste aktivt agera för att skydda våra barn i skolan och andra utbildningsinrättningar.

Vi får inte tolerera det och måste göra allt för att förhindra det. Alla barn bör ha rätt till utbildning av hög kvalitet i en säker och välkomnande miljö.

Mobbad pojke

Faktum är att utbildningssystemet har en privilegierad position som den kan använda för att lösa mobbningsproblematiken. Det har förmågan att ge elever och deras familjer kunskap och färdigheter de behöver för att kommunicera, förhandla och sedan lösa konflikter på ett konstruktivt och positivt sätt.

“Kom alltid ihåg att du inte bara har rätten att vara en individ, utan du har också skyldigheten att vara en.”

– Eleanor Roosevelt –

Bronfenbrenners systemteori mot mobbning

För att hantera mobbning kan Bronfenbrenners ekologiska systemteori vara ett mycket användbart verktyg. Denna teori pekar på att en kombination av biologi och omgivning är vad som påverkar människans utveckling.

Dessa är de fem olika systemen som teorin belyser:

  • Mikrosystem
  • Mesosystem
  • Exosystem
  • Makrosystem
  • Kronosystem

Dessa system kan tillämpas på barns liv, enligt beskrivningen nedan:

Mikrosystem

Detta avser barns närmaste och omedelbara omgivning, som består i första hand av familjen, och i andra hand av skolan (klassrum, lärare och klasskamrater) och kompisgrupperingar.

Mesosystem

Detta är det förhållande som etableras mellan de mest omedelbara eller närmaste miljöerna till barnet, till exempel förhållandet mellan familjen och utbildningssystemet.

Exosystem

Detta täcker de sociala sammanhang som barnet har en psykologisk relation med, men inte en fysisk. I fallet av mobbning stöttas till exempel barns utveckling både av barnkonventionen som försvarar mänskliga rättigheter och media som belyser det allvarliga problemet med mobbning.

Det behövs en ekologisk metod mot mobbning

Makrosystem

Detta avser kulturella övertygelser, politiska ideologier och religioner som barnet har en relation med. I vissa fall är det områden som är mogna för diskriminering och mobbning.

Kronosystem

Detta är det historiska sammanhang som ett samhälle som helhet utvecklas i. I detta fall hänvisar det till den kultur som barnet växer upp och utvecklas i.

“Kultur är också utbildning, och bara med det kan du komma ur denna kris av moral och värderingar.”

– Use Lahoz –

Systemteori mot mobbning

Det kan vara värt att tillämpa systemteori i ett försök att förhindra mobbning. De utbildningscentra som vidtar strategier mot mobbning bör följa en utbildningsmodell som underlättar samverkan mellan de olika omgivningar som eleverna växer upp i.

“Utbildning är det kraftfullaste vapnet man kan använda för att förändra världen.”

– Nelson Mandela –


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bronfenbrenner, U. (1977). Toward an experimental ecology of human development. American psychologist32(7), 513.
  • Galende, I. (2017). II Jornada sobre Audición y Lenguaje: Todos iguales todos diferentes.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.