Separationsångest hos barn: Hur man bäst hanterar det

Vilka effekter kan separationsångest ha på föräldrar och barn? Lär dig att känna igen detta tillstånd och ta reda på hur man behandlar det.
Separationsångest hos barn: Hur man bäst hanterar det
Marisol Rendón Manrique

Skriven och verifierad av förskolepedagogen Marisol Rendón Manrique.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det är naturligt med separationsångest hos barn när de är borta från sina föräldrar. När allt kommer omkring är deras föräldrar de som tar hand om dem och får dem att känna sig lugna och trygga.

Även om det är väldigt känslosamt att säga farväl till dina små barn, är det normalt för deras utveckling. Att det är svårt är på grund av den starka anknytningen som har byggts upp under flera månader mellan mor och barn.

Genom att använda beprövade strategier kommer dina barn inte att se det här som ett lika stort problem längre. Om separationsångesten blir värre eller fortsätter under lång tid, bör du söka professionell hjälp. På så sätt kan du förhindra att den blir allvarligare och alltför begränsande.

Hur man bemöter separationsångest hos barn

1. Öva med mindre separationer, först under kort tid och på korta avstånd

Planera små resor som hjälper dig att vara borta från dina barn under en kort tid. Lämna dem i säkra händer så att du inte behöver oroa dig för deras välmående.

Tänk också på att många lekar som små barn älskar har att göra med separationer, som Titt-ut! och kurragömma. De är ett sätt för små barn att bearbeta konceptet genom lek.

Gradvis kommer dina barn att bli mer självsäkra eftersom de vet att du kommer tillbaka. De kommer att veta att även om du säger adjö så kommer du tillbaka igen.

2. Välj en bra tid att gå

Se till att är dina barn är mätta och har fått tillräckligt med sömn innan du säger farväl. Faktum är att barn är mer benägna att uppleva separationsångest när de är trötta eller hungriga.

3. Använd en kort ritual när du säger hejdå för att förebygga separationsångest hos barn

Rutiner och ritualer som ni utför som en familj är mycket viktiga för barn. Se till att detta ögonblick är så kort som möjligt så att dina barn inte har tid att bli uppstressade.

Försök också att komma utom synhåll snabbt. Berätta för dina barn att du ska gå, att du kommer tillbaka snart och gå sedan.

4. Se till att dina barn har en trygg vårdgivare

Oavsett om det är en förskola, en dagmamma eller en barnvakt hemma, försök att hålla kvar dessa människor ett tag. På så sätt finns det mer kontinuitet i dina barns liv så att de kommer att känna sig säkrare.

Barn kramar mamma

5. Håll reda på vad dina barn ser på tv

Massor av saker som barn ser på TV kan göra deras rädsla värre. Rädsla är en faktor som ökar separationsångest drastiskt.

“Genom att använda bra strategier kommer dina barn inte att se det här som ett lika stort problem längre. Om separationsångesten blir värre eller fortsätter under lång tid, bör du söka professionell hjälp.”

Symptom på separationsångest hos barn

  • Rädsla för att något hemskt kommer hända med någon de älskar. Till exempel tror många barn att deras föräldrar ska bli sjuka eller skadade när de inte är med dem.
  • Oro för oförutsägbara händelser som leder till att separationen blir permanent. Barn med separationsångest oroar sig för saker som kidnappningar, förlust och till och med för döden.
  • De vägrar att gå till förskolan eller skolan. Barn med separationsångest vill inte gå i förskolan eller till skolan. De kommer att göra allt för att undvika att behöva lämna hemmet.
  • Svårigheter att somna. Många barn som lider av separationsångest lider också av sömnlöshet. De har vanligtvis mardrömmar och tycker inte om att vara ensamma på natten.
  • Fysiska obehag, som magont och huvudvärk. Ett av de vanligaste symptomen på just separationsångest är att barn har fysiska symptom.
Separationsångest: barn kramar mamma
  • Klamrar sig fast vid dig innan ni säger farväl. Denna interaktion, oavsett om den är till föräldrar eller vårdgivare, är normal till en viss grad. Det slutar dock vara sunt när det hindrar barnen från att utföra dagliga aktiviteter och leka med sina vänner.

Slutsats

Att säga adjö behöver inte alltid inkludera gråt och dramatik. Ovanstående strategier kan hjälpa dig att göra saker och ting enklare för dig och dina barn.

Men om du tror att situationen börjar bli för extrem, bör du fundera på om det kan handla om separationsångest. Var uppmärksam på dina barns symptom och agera omedelbart om du tror att de lider mer än normalt. Det finns många sätt att hjälpa dessa barn på.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.