Så kan du utveckla dina barns humor

Så kan du utveckla dina barns humor
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Har du tänkt på att 4-åringar ler minst hundra gånger om dagen medan vuxna endast ler ca 17 gånger per dag, om de är på gott humör? Det är viktigt att utveckla barns humor då det underlättar vardagen och gör livet roligare för alla.

Alla mår bra av ett gott skratt

Skratt skapar band mellan barn och förälder. Det finns inget som skapar bättre band till barnen än ett härligt och gott skratt.

Skratt kan hjälpa en person med inlärning, till bättre självförtroende och att känna sig bekväm med omgivningen. När vi skrattar uppfattar barnen att allting är som det ska och de skrattar med oss.

Barn uppfattar tidigt att den glada attityden underlättar inlärning även när det gäller svårare saker. Skratt och härlig humor är också viktigt för barns sociala och mentala utveckling samt barns och vuxnas hälsa. Allt som allt, ett gott skratt och en härlig humor förlänger och underlättar livet.

Barn ler

Vissa studier har bevisat att skratt bidrar till att endorfiner utsöndras och får människor att må bättre. Ett gott skratt minskar stressen och stärker immunförsvaret.

När vi skrattar förbättras vår hälsa. Musklerna slappnar av, blodcirkulationen och andningen förbättras och syretillförseln i blodet ökar.

Genom skratt visar vi att vi är lyckliga, harmoniska i oss själva och med vår omgivning. Det finns inget vackrare än barns äkta leenden! Deras lycka och välmående är inte bara smittsamt, barn visar också att livet kan vara mycket enklare än vad vi vuxna tror.

Råd för att utveckla dina barns humor

Främja dina barns humor genom att hitta på roliga saker

Att hitta på roliga saker och få dina barn att skratta är en underbar idé. Barn skrattar ofta och mycket när vi “spexar”. Det finns många sätt att få till skratt och utveckla barns humor: grimaser, roliga ord och sånger, kuddkrig, kurragömma…

Berätta roliga historier

Barn älskar att skratta och genom att berätta roliga historier kan vi lätt få dem att dra på smilbanden. Även om barnen inte förstår det roliga i historien, kan det bli roligt genom våra överdrivna gester och grimaser.

Roliga historier kan också hjälpa dem att utveckla sitt språk och sin tidsuppfattning, och det ökar även tilliten till andra människor. Se till att du skrattar när något av dina barn berättar en rolig historia… även om den inte är rolig!

Barn med humor

Skratta högt för att stimulera dina barns humor

Skratta högt. Tillåt dig själv att skratta så mycket du kan och mer än det. Ditt skratt är smittsamt för dina barn. Att skratta tillsammans stärker familjebanden. Om det är något som du tycker är roligt – njut av det – på ett respektfullt och kärleksfullt sätt mot dig själv och mot andra.  

Kittlas

Vem tycker inte om att kittlas? Att kittlas (utan att det blir för mycket av det goda) är ett härligt sätt att få någon till skratt. Ni kan spela kittlingslekar och se hur länge ni kan hålla er från skratt eller vem som skrattar högst. Det är självklart ni själva som sätter reglerna och det enda som är förbjudet är att hålla sig för skratt. Ni får garanterat roligt!

Se det roliga i saker och ting

Oavsett om ni spelar ett spel eller sitter runt middagsbordet är kreativitet viktigt för att utveckla barns humor. Försök att se det roliga i vardagliga ting och utnyttja detta för att ha roligt.

Genom att få dina barn till skratt och utveckla deras humor har du samtidigt roligt och ser livet i en mer positiv dager.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.