11 saker att göra med din dotter genom livet

11 saker att göra med din dotter genom livet
Ana Couñago

Granskad och godkänd av psykologen Ana Couñago.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Här är 11 saker att göra tillsammans med din dotter genom hennes liv. Det hjälper er att fortsätta stå varandra nära och gör att ni kan se tillbaka på de fina stunderna i framtiden.

Bandet mellan en mor och dotter är vackert. Förutom att vara hennes mamma kan du också bli din dotters vän, supporter och följeslagare. Det faktum att du kan bidra med ett unikt sällskap är fantastiskt och väl värt all din energi och möda.

Uppgiften att uppfostra ett barn är både givande och svår. Barnen kommer en dag att växa upp, ha sitt eget liv och starta sina egna familjer.

Vad skulle kunna göra dig mer stolt än att veta att vad som än händer kommer det alltid finnas ett bestående band mellan er? Att veta att din dotter är en stark, lycklig, energisk, älskande och värdefull kvinna tack vare allt du lärt henne. 

På det sättet är ni aldrig långt ifrån varandra och kommer alltid att ha varann.

Stärk ert band genom att ha saker att göra tillsammans.

11 saker att göra med din dotter genom livet

Prata

Det sägs att personer i lyckliga äktenskap har god kommunikation. Samma tankesätt kan man ha i en mor- och dotterrelation. Prata alltid, om allt. Håll dig uppdaterad om hennes liv.

Börja redan när din dotter är liten med att visa ett genuint intresse för hennes hobbys och intressen. Få henne även att vilja delta i ditt liv.

Istället för att vara två främlingar som lever under samma tak kommer ni kunna dela kamratskap och utbyta råd med varann. Det är fint att se en mor och dotter prata som bästa vänner.

Ni vet också att era konversationer aldrig har något underliggande motiv. Ni två är alltid ärliga mot varandra och pratar från hjärtat.

Prata med din dotter

Byt kläder

Dela kläder med din dotter. Spara några av dina tidlösa plagg som du vet att hon kommer vilja använda en dag. Ge varandra råd om stil och prata om modetrender. 

Försök att klä er likt varann ibland, antingen med samma material, passform eller färger på kläderna.

Gå och shoppa tillsammans

Vem kan vara ett bättre smakråd på en av dina långa shoppingrundor än din dotter? Ni kan åtnjuta tid ihop och diskutera er stil.

Ha en gemensam hobby

Heja på samma fotbollslag, eller vilken sport ni än föredrar. Titta på filmer tillsammans, gå på konserter, titta på teater och ät glass. Dela en hobby och ägna minst en dag varje månad till att utöva den. 

Genom ert liv kommer det att bli en aktivitet som kommer hålla er tätt ihop och ni kan skapa fina minnen tillsammans.

Laga mat ihop

Laga middag tillsammans då och då och överraska resten av familjen. Lär henne dina bästa recept och knep i köket medan ni gör desserter och goda rätter ihop. Resultatet kommer att överraska er båda.

Se till att hålla bandet mellan mor och dotter starkt

Spadag

Oavsett om ni är hemma eller på en spaanläggning, dela en stund som bara är till för er. Lär din dotter att ta hand om sig själv och njuta av att spendera tid på sig själv utan att känna skuld.

Ge henne i present en komplett spadag med masker, manikyr, frisyrändringar och smink. Det kommer att uppmuntra till självkärlek.

Delta i sociala aktiviteter

Bjud in din dotter att delta i sociala aktiviteter. Att tillhöra en grupp eller social organisation, volontärarbeta eller att hjälpa andra är ett bra exempel och en viktig läxa att lära din dotter. Det kan ni båda fortsätta att göra genom hela livet.

Empati och solidaritet lär man sig av såna här aktiviteter och det är väldigt värdefullt.

Semestra ihop

Ta en liten semester ihop en gång om året. Det skulle kunna vara en helg på stranden eller en hajk uppe i bergen. Det kommer bli någonting som bara är till för er.

Senare kan ni även inkludera barnbarn för att föra vidare traditionen.

Gör födelsedagarna speciella

Låt inte födelsedagarna vara som vilken annan dag som helst.

Gör det till tradition att fira födelsedagar med en speciell överraskning tillsammans med din dotter. Det behöver inte vara någonting dyrt, utan försäkra dig bara om att du lagt en extra tanke på firandet. Ett enkelt telefonsamtal kan göra stor skillnad.

Besök hos doktorn

Livet är inte bara roligt jämt. Det finns saker man helst vill undvika, men det går inte alltid. Visa din dotter att er familj är samlad i både de dåliga och bra stunderna.

Gå med henne till doktorn när hon är liten och var fortfarande tillgänglig om hon vill ha med dig som stöd när hon är vuxen. Hon kan även följa med dig till dina besök hos läkaren.

Dansa och sjung tillsammans

Att dansa och sjunga skapar en härlig känsla av frihet, så tänk dig hur det känns tillsammans med din dotter. Gör det som en uppmuntran till er vänskap som kommer växa genom era liv. 

Nu när du har några förslag på saker att göra tillsammans, vad vill du börja med?


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.