Är Instagram säkert för barn att använda?
Instagram är ett socialt nätverk som enligt skaparna berättar historier med bilder. Detta sociala nätverk använder främst foton och videor. Men du kanske undrar: “Är Instagram säkert för barn att använda?”
Precis som Twitter är allt du publicerar på Instagram offentligt. Andra användare kan se dessa inlägg, både med och utan Instagram-konton.
Liksom Twitter använder Instagram hashtags som låter andra användare hitta bilder genom att söka på hashtags som folk lägger till i sina bildtexter.
De flesta använder appen för att dela bilder av sig själva, vänner, platser, föremål, mat osv. Det verkar som ett ofarligt sätt att ha kul. Kändisar och kända märken har alla Instagram-konton. Att göra allt detta säkert för barn är dock svårt, nästintill omöjligt.
Glöm inte att det här är en plattform som är designad för vuxna, inte för barn eller tonåringar, så det korta svaret på frågan – “Är Instagram säkert för barn?” – är också enkelt: nej.
Anledningar till att Instagram inte är säkert för barn
Andra kan se dina barns plats
Det är möjligt att dela känsliga uppgifter på Instagram som man inte bör ge allmänheten åtkomst till. Det är ännu viktigare att minderåriga inte gör det.
När du laddar upp ett foto kan du ställa in en plats som bilden är associerad med. Den informationen kan verka ofarlig, men vi vet inte vad andra kan göra med den informationen.
Till exempel är det lätt att skapa ett aktivitetsmönster för någon genom att följa vilka platser som bilderna är märkta med. Du vill inte att främlingar ska kunna hitta dina barn. Därför är det viktigt att du, om de använder Instagram, inte låter dem ställa in plats för sina bilder.
Foton som dina barn kan ångra att de har lagt ut
En annan risk för barn som använder Instagram är att de publicerar bilder av sig själva som de kommer att ångra i framtiden.
Även om de senare tar bort dem från kontot kan någon redan ha tagit en skärmdump. I själva verket kan någon ha publicerat dem igen och de har inte längre kontroll över bilderna.
Det är nästan omöjligt att kontrollera vad som publiceras på Instagram och var bilderna kommer att hamna i framtiden.
Instagram och mobbning
Vi vet alla att det förekommer nätmobbning; det är inte är något nytt på internet. Det är en form av trakasserier, liknande mobbning, men online. Barn kan nu mobba andra barn online.
Först hände det på Facebook. Sedan började det förekomma även på Instagram och andra plattformar. Det är viktigt att komma ihåg att Instagram gör barn till möjliga offer för trakasserier online. Bland annat kan mobbarna kontakta barn anonymt.
Sexuella och våldsamma bilder som Instagram inte kan kontrollera
Trots att Instagram uttryckligen förbjuder det följer många inte reglerna. Folk publicerar foton med olämpligt sexuellt innehåll som inte är lämpliga för barn.
Dessa bilder visas ofta utan att man har sökt efter dem, eftersom de som lägger upp dem kan använda generiska hashtags när de publicerar dem.
På Instagram kan du dessutom hitta nästan allt utan filter. Till exempel kan du hitta bilder av droger, vapen, våld och mycket mer
Du kan inte hindra dina barn från att bläddra igenom Instagram, och det finns inga filter för att undvika dessa bilder. Tyvärr kan ingen programvara för föräldrakontroll hjälpa heller.
Möjliga lösningar för att hålla Instagram säkert för barn
Det bästa du kan göra är att respektera åldersgränsen för att ha ett konto på Instagram. I dagsläget är den 14 år. Det här är bara ett år äldre än Facebook. Om dina barn är minderåriga rekommenderar vi dessutom att de håller sina konton privata.
Med ett privat konto måste man godkänna varje följare. Dina barn bör heller inte lägga till någon de inte känner i verkliga livet. Var försiktig med deras önskan att ha många följare eftersom det betyder att främlingar börjar följa dem.
Slutligen är det mycket viktigt att alltid prata med dina barn och förklara riskerna med att använda sociala medier i allmänhet. Det är också viktigt att ge dina barn tydliga gränser och grundläggande regler och alltid övervaka dem.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Gross, Doug. Social networks and kids: How young is too young? CNN Tech (2009).