Vikten av att lära dina barn respektera äldre människor
Både hemma och i skolan är det mycket viktigt att lära våra barn och elever att respektera äldre medmänniskor. Vi måste lära dem att ha respekt för äldre i allmänhet samt för mor- och farföräldrar i synnerhet, och det från en mycket tidig ålder. Detta hjälper också till att bilda kärleksfulla band där barnen vill lära sig av sina äldres erfarenheter.
De äldre och våra förfäder
Ålderdomen avser det sista stadiet i människors liv, de ultimata decennierna. Det är ett stadium i livscykeln där allt blir annorlunda, både fysiskt, kognitivt, känslomässigt och socialt. Här går äldre in i ett skede i livet där de går i pension och slutar arbeta, vilket minskar och förändrar deras sociala relationer.
Nuförtiden kan många äldre omdefiniera sina liv och relationer efter att de har gått i pension. För närvarande letar de efter nya aktiviteter och hobbyer. De ägnar sig mer åt sport och får ut det mesta av fritiden. Det finns dock äldre människor som lider av depression eftersom de känner sig mer ensamma. Ofta vet de inte hur eller med vem de ska spendera sin fritid.
I samtliga fall förtjänar både äldre människor som har ett mer aktivt socialt liv, liksom de som inte har det, respekt från yngre generationer.
De allra flesta pensionärer, liksom barn, behöver kärlek, närhet och mycket uppmärksamhet. Vi visar den tillgivenheten genom god behandling och respekt. Och vi visar respekt för de råd som far- och morföräldrar måste ge och för de erfarenheter de har levt och vill dela med sig av.
“Lyssna på de äldres råd, inte för att de alltid har rätt utan för att de har mer erfarenhet av att ha fel.”
Lär barn att respektera äldre och deras förfäder
Vi kan inte argumentera mot det faktum att allt går väldigt snabbt nuförtiden, och att livet förändras väldigt snabbt. Varje ny generation skiljer sig också mycket från den som föregick den. Därför förändras seder, övertygelser och beteenden mycket snabbt från en generation till en annan.
Detta bör dock inte komma i vägen för den respekt som barn och unga ska ha för människor från tidigare generationer. Detta är sant även om livet förändras snabbt och många uppfattningar som var djupt rotade i det förflutna inte har lika stor vikt nuförtiden.
Barn och tonåringar måste respektera de äldres åsikter och positioner och måste lära sig att kontextualisera dem utifrån den tid då de äldre levde.
Dessutom har tekniska framsteg gjort det möjligt att modifiera nästan alla aspekter av livet idag. Detta diskrediterar dock inte åsikter och sätt att se och göra saker i äldre människors liv. Dessutom är många av våra äldres och farföräldrars beteenden och idéer det som har gjort det möjligt för nya generationer att leva och tänka som de gör idag.
Lärande av respekt: Ett viktigt arv för våra barn
Att lära de nya generationerna att respektera äldre är ett viktigt arv som föräldrar måste lära sina barn. Det gynnar faktiskt både yngre och äldre generationer. Barn och tonåringar har mycket att lära av sina äldste, sina föräldrar och sina far- och morföräldrar, och vice versa.
När barn växer lär de sig inte bara att respektera andra utan att erkänna behovet av att känna sig respekterade. Detta är mycket viktigt eftersom respekt mellan människor alltid måste vara ömsesidigt, och eftersom relationer baserade på respekt förbättrar allas liv.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Rodríguez, T. M. (2013). La atención centrada en la persona. Enfoque y modelos para el buen trato a las personas mayores. Sociedad y Utopía. Revista de Ciencias Sociales, 41, 209-231. Recuperado de https://ria.asturias.es/RIA/bitstream/123456789/4504/1/Archivo.pdf
- Munuera Giner, F., Gómez Martínez, C., Marín Martínez, J. M. y Tornel Costa, N. (2017). Guía de buen trato a las personas mayores. Recuperado de https://conocimientoabierto.carm.es/jspui/bitstream/20.500.11914/1161/1/2017_Guia_de_buen_trato_a_las_personas_mayores.pdf