Vid vilken ålder kan ett barn vara ensam hemma?

Det finns många olika anledningar till att du kanske behöver lämna ditt barn ensam hemma. Men hur vettigt är det? Många verkliga och hypotetiska situationer kan inträffa.
Vid vilken ålder kan ett barn vara ensam hemma?
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 01 april, 2019

Att ge ditt barn självständigheten att vara ensam hemma kan innebära en hel del oro för dig. Det kommer alltid att finnas risker, men det finns saker du kan göra för att minimera dem.

Vi vet att barn växer upp och gradvis blir mindre beroende av att du är med dem hela tiden. Så frågan kvarstår: i vilken ålder kan ett barn vara ensam hemma?

Det finns länder som har stiftat lagar som straffar föräldrarna som väljer att lämna ett barn obevakat, beroende på ungdomens ålder. Lagen förpliktar föräldrarna att hitta en vuxen som tar hand om och övervakar minderåriga. I Sverige förutsätter man att föräldrarna är kompetenta att avgöra när barnet är moget att stanna hemma själv.

Vi lever i ett samhälle som är både oberoende och utsatt för externa faktorer. Som mamma kan du ha mycket rädsla, motiverad eller inte.

Däremot blir dina barn äldre och de kommer inte alltid att vara vid din sida. Denna artikel tar sig en titt på hur man vet vid vilken ålder det är lämpligast att lämna henne ensam hemma.

Rätt perspektiv

När ditt barn blir äldre, kommer han eller hon att kräva mer självständighet. Självklart måste de vara beredda att hantera detta ansvar.

Första gången du lämnar honom ensam hemma kommer det inte att vara lätt. Du måste vara modig. Avstå från att måla upp en alltför pessimistisk bild av vad som kan hända.

Faktum är att du lämnar ditt barn hemma som en viktig del av deras utbildning. Detta kommer att hjälpa det att ta större ansvar.

Självklart kommer detta ögonblick inte bara att komma ur det blå. Förberedelserna kommer att spela en nyckelroll i hur ditt barn anpassar sig till situationen.

Det faktum att ditt barn önskar större självständighet betyder inte att han eller hon är helt utom risk. Det förpliktigar dig inte heller att låta ditt barn vara ensam hemma.

ensam hemma: barn ligger på golvet och tittar på en läsplatta

Hitta rätt tidpunkt

Om du redan har fattat ditt beslut bör du börja tänka på när den lämpligaste tiden är. Det behöver inte nödvändigtvis vara en anledning som tvingar dig att lämna barnet ensamt.

Du kan också ordna ett test med korta perioder som fungerar som träning för ditt barn att vara ensam hemma.

Vissa säger att den bästa åldern är mellan åtta och tolv års ålder, och att barnet måste vänja sig vid din frånvaro. Men hur vet du när det är redo för det?

Förbered ditt barn att vara ensam hemma

Alla barn är en värld för sig själv, och det finns ingen bättre än barnet själv när det kommer till att bestämma rätt tid. Låt dig inte styras av vad andra föräldrar gör.

Det är också viktigt att du inte tillåter dig att bli överväldigad av varje tänkbar situation.

Om du beaktar följande överväganden kan du bestämma om ditt barn har rätt ålder eller inte. Du kan också avgöra om han eller hon har den nödvändiga ansvarskänslan för att hantera din frånvaro.

Fråga dig själv:

  • Kan han eller hon er hemadress eller ert telefonnummer utantill?
  • Uppför han eller hon sig ansvarigt runt huset?
  • Vet han eller hon vad han ska göra och hur man svarar när någon knackar på dörren? Vad händer om någon ringer på telefonen?
  • Har han eller hon visat sig försiktig med främlingar?
  • Vet han eller hon vem som hon ska gå till i närheten av ert hem om något händer?
  • Vet han eller hon om var första hjälpen-utrustning är och hur man använder den?

Svaren på dessa frågor kan hjälpa dig att bestämma dig för om ditt barn har uppnått en tillräcklig mognadsgrad för att vara ensam hemma ett tag.

“Svaret på huruvida ett barn kan vara ensam eller inte, beror på varje enskilt fall och omständigheterna i varje familj.”

Och om en nödsituation inträffar när ett barn är ensam hemma?

Du bör inte ignorera möjligheten att en nödsituation verkligen uppstår. Men om du gör grundarbetet i förväg, kommer ditt barn att ha en bättre chans att hantera en olycka framgångsrikt.

Naturligtvis är det omöjligt att redogöra för alla tänkbara situationer. Men i dina dagliga samtal med ditt barn kan du simulera situationer.

Utvärdera dess reaktion genom att fråga det vad det skulle göra i varje enskilt fall. Se till att inte överväldiga eller skrämma det.

pojke tittar ut genom fönster

De rätta orsakerna

Dina skäl att lämna ditt barn hemma ensam bör vara legitimt.

Kom ihåg att åldern i sig inte räcker till för att bestämma om ditt barn kan lämnas hemma ensamt. Det kommer alltid att finnas andra faktorer att överväga. Ta hänsyn till ditt barns temperament och karaktär.

Den mest rekommenderade åtgärderna är alltid att tala öppet och ärligt med honom eller henne och förklara hur man ska agera i farliga situationer.

På samma sätt kan det vara bra att prata om vikten av att ha en förebyggande och försiktig inställning. Målet är inte att skapa oro, utan att öka medvetenheten.

Detta kommer att låta ditt barn mogna och gradvis ta på sig ansvaret för sig själv. Detta kommer att hjälpa honom eller henne att uppnå självständighet på ett progressivt och ansvarsfullt sätt.

Så, svaret på huruvida ett barn kan lämnas hemma ensam beror på varje enskilt fall och omständigheterna i varje enskild familj.

Under alla omständigheter kommer föräldrarna alltid att vara ansvariga för att fatta det rätta beslutet.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.