Varför ska du inte tvinga dina barn att dela med sig?
Du behöver bara observera några barn i lekparken eller i skolan för att inse att föräldrar vid många tillfällen tvingar sina barn att dela med sig av allt möjligt. Även när de inte vill. Detta misslyckas inte bara med att uppnå målet, utan det skapar också osäkerhet, ilska och obehag hos de små.
Av denna anledning vill vi idag berätta varför du inte ska tvinga dina barn att dela med sig av allt möjligt. Fortsätt läsa!
Att tvinga barn att dela med sig gör dem inte till mer väluppfostrade barn
Det är viktigt för föräldrar att ta en aktiv roll i uppfostran av sina barn för att säkerställa deras utveckling. Även om skolan spelar en viktig roll, finns det några saker som de små behöver lära sig hemma långt innan de når klassrummet.
I den meningen måste riktlinjer för samexistens och god manér införas från livets tidiga skeden. Men vad gäller angående att dela sina tillhörigheter med andra mot sin egen vilja?
Du kanske kommer ihåg en tid då dina föräldrar tvingade dig att dela med dig under barndomen och du blev väldigt upprörd över detta. Precis samma sak kan du också ha upprepat med dina barn någon gång utan att ens inse det.
Sanningen är att föräldrar känner social press för att uppfostra sina barn väl, och om barnen vägrar att dela med sig av sina saker med andra, känner vi att det beror på att vi gjorde något fel. Som om vi hade uppfostrat en lite egoistisk och bortskämd tyrann.
Men du kan slappna av! Inget kunde vara längre från sanningen. Att barn inte vill dela med sig är något som är helt normalt.
Hur kan vi lära barn att dela med sig?
För barn är det naturligt att deras tillhörigheter är mycket viktiga för dem och därför vill de inte låna ut dem till någon annan. Inte ens den leksaken som de inte ens uppmärksammade för fem minuter sedan.
Hur kan vi förvänta oss att barn ska ha denna generositet om många gånger inte ens vuxna kan uppnå det?
Du kan inte lära dem att dela med sig genom ord. Du måste snarare lära dem genom exempel, och samtidigt respektera deras tid och ledsaga dem så att de kan släppa sina föremål när de känner sig redo att göra det.
Slutligen måste du komma ihåg att tvång inte utgör lärande. Vad är det för nytta med att ett annat barn njuter av ett föremål, om ditt barn gråter okontrollerbart för att de känner att det togs från dem på det grymmaste av sätt?
Små barn förstår inte att lånet inte är en gåva
Tanken om tid är väldigt annorlunda mellan barn och vuxna. Om barn känner att något mycket värdefullt har tagits från dem, om än i några minuter, blir de besvikna som om de aldrig kommer att få saken tillbaka.
Lägg till detta att det är deras föräldrar (de människor som de litar på mest) som tvingar dem att göra det, obehaget ökar och ett raseriutbrott kommer som ett brev på posten.
Det som är ditt är ditt
Små barns egocentricitet är på högsta nivå och ordet “min” är det de gillar att använda mest. Precis som du inte vill att de ska prata med främlingar. Tvinga dem inte att låna ut sina leksaker i parken till andra barn som de inte känner. Speciellt om de inte vill. Det kommer inte att skapa några vänskapsband.
Dina leksaker är dina skatter
Det kanske bara är en leksak för dig. Men för ditt barn är det en stor skatt med ett enormt känslomässigt värde. Tv:n i ditt hem, din bil eller något annat viktigt föremål i ditt liv är lika viktigt för dig. Skulle du lämna bort något av dessa värdefulla föremål till andras nåd, utan några betänkligheter? Ditt barn känner samma sak om sina ägodelar.
Generositet kan inte tvingas fram
Att vara en generös person är inte något som kan tvingas fram, men det är en värdering som genom observation i närmiljön lärs med tiden. Att tvinga barn att dela med sig eller pressa dem att göra det gör dem inte generösa, det gör dem underdåniga.
Om ditt barn inte vill dela med sig, låt dem protestera. Och om de inte delar med sig till andra av egen vilja, tvinga den inte. Detta kommer bara att säkerställa att de aldrig vill dela någonting med någon, inte ens när de blir stora.
Det är deras beslut, inte ditt
Ibland glömmer vi som föräldrar att våra barn är separata varelser och har sina egna känslor och önskningar. Det är klart att vi måste utbilda och vägleda dem i livet, men vissa beslut tillhör dem. I den meningen måste du acceptera om ditt barn vill låna ut något till någon annan, eller inte.
Mitt barn är inte redo att dela med sig
Om så är fallet med din lilla är det bästa du kan göra att inte tvinga fram det och att föregå med bra exempel. Ditt barn lyssnar kanske inte på dig, men de tittar på dig hela dagen och imiterar dig på alla sätt. Om du vill att de ska internalisera värdet av generositet måste du visa det för dem genom dina dagliga handlingar.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Razeto, A. (2016). El involucramiento de las familias en la educación de los niños. Cuatro reflexiones para fortalecer la relación entre familias y escuelas. Revista mexicana de investigación educativa, Pág. Educ. vol.9 no.2. Recuperado en 16 de septiembre de 2021, de http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1688-74682016000200007
- Valdés Cuervo, A., Martín Pavón, M., Sánchez Escobedo, P. (2009). Participación de los padres de alumnos de educación primaria en las actividades académicas de sus hijos. Revista mexicana de investigación educativa, vol.11 no.1 Recuperado en 16 de septiembre de 2021, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1607-40412009000100012