Tänkvärda Cervantes citat för tonåringar

Tänkvärda Cervantes citat för tonåringar
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 juni, 2019

Cervantes har lämnat mycket mer efter sig än sitt arbete. I hans skrifter kan vi hitta ett antal Cervantes citat som, trots deras respektabla ålder,  är lika giltiga och relevanta idag som de var tidigare.

Miguel de Cervantes är känd som den största figuren inom spansk litteratur. Han är välkänd för sitt geniala verk: Don Quijote de La Mancha.

Hans arbete har satt honom på en piedestal, vilket också innebär att han har blivit en referens när det gäller livsläxor. Dessa citat för tonåringar är utan tvekan ett tecken på hans visdom och genialitet.

Don Quijote är känd som en av de mest översatta och studerade böckerna i historien. Den överträffas bara av Bibeln. Detta, förutom det faktum att det har blivit obligatorisk läsning i många skolor runt om i världen, visar tydligt på dess betydelse.

Cervantes, bokens författare, var en poet, dramatiker och en soldat. I sin ungdom blev han skickad i exil till Italien. Han fängslades också i fem år tillsammans med sin bror efter att ha kidnappats av den turkisk flottan.

Efter flera flyktförsök återfick de äntligen sin frihet år 1580 efter att ha betalat en lösensumma på 500 escudos.

Hans livserfarenhet, såväl som hans kontakter med sekelskiftet kungligheter, gjorde Cervantes till en respekterad man. Inte helt överraskande används hans fraser fortfarande och de värderas högt än idag.

6 intressanta Cervantes citat för tonåringar

1. “Kärlek och lust är två olika saker. Inte allt som är älskat är önskvärt, inte heller är allt som är önskat älskat. “

I tonåren kan det uppstå mycket förvirring mellan kärlek och lust. Cervantes ger klarhet i frågan.

Denna fras kan få tonåringar att reflektera över vad de faktiskt känner för en annan person. Detta är utan tvekan en viktig fras då dessa år är så känslomässigt laddade.

Tonåringar som kramar på soffa

2. “Vid oförutsedda händelser förenas själar och vänskapen stärks.”

Här framhäver den spanska författaren dygden att vara tacksam och tålmodig. Under hela livets resa kommer det att finnas många som kommer att sträcka ut en hjälpande hand. Glöm aldrig att vara tacksam.

När morgondagen kommer och dina mål är uppfyllda, bör du se tillbaka och komma ihåg dem som gav dig uppmuntran, stöd och hjälp. Om du behöver gengälda eller betala tillbaka för deras hjälp, tveka inte en minut.

3. “Att göra gott saknar aldrig belöningar.”

Det är vanligt att höra nuförtiden att dåliga människor alltid kommer undan med det eller att ärlighet inte lönar sig. Cervantes tror emellertid inte att detta är sant.

Med sina kloka ord gör diktaren det klart att förr eller senare kommer allting i livet tillbaka. Om du gör det som är rätt och riktigt kommer du att bli belönad för dina handlingar.

4. “Vägen till dygd är mycket smal medan vägen till synden är bred och rymlig.”

Detta är ännu en varning för tonåringar. Ungdomar kan stöta på många dåliga inflytanden och frestelser.

Därför är det viktigt att veta hur man bortser från frestelser för att följa dygdens väg. Även om det kan tyckas “tråkigt” eller “inte värt det” så uppfyller man skyldigheter och tar ansvar så att det leder till en framgångsrik morgondag.

5. “Vägen till ‘Jag ska snart göra det‘ leder dig till ‘aldrig‘-huset”

Förhalning är ett allt vanligare ont som ses mer och mer i dagens samhälle. Det finns störningar överallt omkring oss.

Att skjuta upp arbetsuppgifter för oss inte närmre våra mål. Detta gäller för akademiker, arbetare och i vardagen. Sociala relationer och känslomässiga beslut kan också påverkas negativt av att skjuta på dem.

6. “Det finns ingen bok som är så dålig att den inte har något bra i sig”

Naturligtvis, som någon som älskade skrivkonsten, kan en lista över Cervantes-citat för tonåringar inte utesluta vikten av att odla kärleken till böcker.

Språk har enorma möjligheter men vi använder det mindre och mindre varje dag. Dessutom ger böcker också bra livsläxor som behöver höras.

Det spelar ingen roll om du håller med om detta råd eller inte. Som författaren säger kommer varje bok att lämna dig med en viktig kunskap av något slag.

tonåring tittar i bok och skrattar

Fler värdefulla citat av Cervantes för tonåringar

  • “Bland de större synder som män begår, även om vissa säger att det är stolthet, så säger jag  att det är otålighet. Var uppmärksam vad som brukar sägas: helvetet är full av otåliga själar.”
  • “Sanningen kan sträckas men den kan aldrig brytas, och den kommer alltid fram ovanför lögnerna, som oljan som flyter på vattnet.”
  • “Tiden mognar alla saker; ingen man är född klok. “
  • “Vilken galenskap eller vilket struntprat leder mig till att räkna andras misstag, medan jag har för mycket att säga om mina egna?”
  • “Det finns inget svar eller straff mot tystnad.”

Från en sådan symbolisk och kapabel figur som Miguel de Cervantes kan vi bara lära oss goda läxor. Det är viktigt att överföra dessa läxor till våra tonåringar.

Samtala med dem och uppmuntra dem först och främst att tillämpa sin kunskap. Att dessa fraser skrevs för århundraden sedan betyder inte att de inte längre gäller vårt samhälle idag.

Muntra upp dig själv och dela med dig av dessa Cervantes-citat med tonåringar i din närhet. Diskutera dem med din familj. Alla kommer att kunna lära sig mycket på ett trevligt sätt.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.