Harvards hemligheter för väluppfostrade barn

Harvards hemligheter för väluppfostrade barn
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 24 november, 2018

Som föräldrar behöver vi ibland få råd när det gäller att uppfostra våra barn till bra människor. Föräldraskapet är underbart men det är också en outtömlig källa av stress, tvivel och oro.  Att få väluppfostrade barn är alltid svårt och för det mesta vet vi inte om vi gör saker och ting på rätt sätt eller inte.

Som tur är finns det många böcker, experter och institutioner som kan hjälpa oss på traven. En av dessa är det prestigefyllda universitetet Harvard University, hem för några av världens främsta akademiker.  

Många av dessa experter har delat med sig av en rad användbara tips för att hjälpa föräldrar med denna typ av vanliga frågor och bekymmer.

Väluppfostrade barn, enligt experterna

De tre pelarna för att få väluppfostrade barn är: ansvarrespekt och empati. Att uppfostra emotionellt hälsosamma barn kan vara en utmaning, men det är inte omöjligt.

Mest av allt behöver barn känna sig älskade och respekterade av sina föräldrar. Det är det beteende de senare kommer att kopiera och ge uttryck för gentemot andra människor runt omkring dem.

Lär dem tacksamhet

Att vara tacksam är ett bra sätt att lära sig att uppskatta andra. Det gör unga människor uppmärksamma på hur lyckligt lottade de är att vara omgivna av människor som älskar och tar hand om dem.

Lär dina barn att vara tacksamma för enkla saker som ni föräldrar gör för dem, som till exempel att laga deras frukost varje dag.

Att tacka är ett universellt koncept som förbättrar vår kommunikation och skapar en positiv atmosfär. Dessutom, enligt ett flertal studier, är tacksamma barn friskare än de som inte är det.

Familjevärden: respekt och förståelse

Barn bör vara helt på det klara med de värden de får hemifrån. Dessa kommer nämligen att ha ett inflytande på deras framtida beslut inom olika områden i livet, som till exempel i skolan eller tillsammans med vänner.

Våra grundläggande värderingar är väldigt viktiga och barnen ska få lära sig att de framförallt måste respektera andra och behandla dem hövligt. Det är viktigt att de vet hur man står upp för sig själv i en orättvis situation, men också hur man förlåter.

Att ge stöd till sitt barn

Tillbringa så mycket tid som möjligt med dina barn

Idag har föräldrar väldigt lite tid för att uppfostra sina barn. Jobbet tar upp många av dagens timmar, och när vi kommer hem vill vi bara slappna av.

Se till att du sätter av tid för dina barn. Det är den viktigaste delen av bra barnuppfostran. Till exempel så kan du försöka se till att ha en dag i veckan som du tillägnar dem.

Uppmuntra dem att lita på dig och visa dem att de är viktiga för dig. Barn vill hellre ha kärlek från sina föräldrar än vilken leksak som helst. 

Lär dem medkännande

En av sakerna som utmärker en bra person är medkänsla. Lär dem att se bortom hat och ilska. Andra människor kan göra misstag – och det kan vi också.

Dessutom bör de lära sig att skydda de svaga och att inte ge vika inför orättvisor. Sunda barn har medkänsla, men det betyder därmed inte att tillåta andra att behandla dem eller deras nära och kära illa. 

Vi är alla värdefulla och ingen förtjänar att bli utskrattad eller förödmjukad.

Väluppfostrade barn

Barn är världens mest värdefulla resurs och dess bästa hopp för framtiden.

-John Fitzgerald Kennedy-

Barn måste ta ansvar för sina handlingar

Lär dina barn att vara ansvarsfulla. Varje beslut de tar, både bra och dåliga, är endast deras. De måste vara medvetna om följderna som deras handlingar kan ha.

Uppmuntra dem till att vara modiga och att inte vara rädda för att uttrycka sina åsikter, dock alltid med respekt. Prata med dem om vikten av moral, etik och värdighet. De kommer att tacka dig för det en dag.

Nyttig känslokontroll

Att uttrycka våra känslor är något positivt, och dina barn bör få veta det. Många föräldrar ser det som en svaghet, men så är det inte alls.

En viktig bit på vägen för att få väluppfostrade barn är att uppmuntra dem att vara sig själva och att uttrycka vad de känner. Under deras liv kommer de att genomgå många förändringar, och inte alla kommer att vara positiva.

Vi kan inte skydda våra barn från varje motgång de någonsin kommer att uppleva. Men vi kan lära dem hur man tar sig upp igen och fortsätter framåt.

Att lära sig att ta itu med negativa känslor är en komplicerad process för barn, men med bra föräldrars hjälp kommer de att klara av det.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.