4 barnböcker som lär ut tolerans

Om du vill att dina barn ska lära sig att vara toleranta bör du börja ge dem de verktyg de behöver för att lära sig denna viktiga värdering. I dagens artikel bjuder vi på en lista över barnböcker som lär ut tolerans.
4 barnböcker som lär ut tolerans
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 18 november, 2019

Några av de viktigaste värderingarna vi kan lära våra barn är tolerans och respekt för andra. Om du känner att du inte kan hitta rätt ord för att förklara dessa värderingar är vi här för att hjälpa dig. Det finns flera mycket bra barnböcker som lär ut tolerans på ett sätt barn kan förstå.

Barn är som svampar. De lyssnar och tar till sig allt. Det är därför det är så viktigt att införa goda värderingar från en tidig ålder så att våra barn är respektfulla och artiga mot andra.

Som förälder bör du prata med dina barn om mångfald och exponera dem för olika kulturer. Det är också viktigt att de lär sig att vara både medkännande och förstående.

Om du behöver lite stöd är barnböcker och berättelser ett utmärkt sätt att låta barn bekanta sig med nya idéer. Det är därför vi idag har tagit fram en lista över de bästa böckerna som lär barn om tolerans.

Läs om dem här nedan och välj din favorit!

Tips på barnböcker som lär ut tolerans

1. Dennis hemlighet av David Williams

Först vill vi nämna den otroliga historien om Dennis, en ung pojke som lider som ett resultat av sina föräldrars separation. Dennis saknar sin mamma och finner tröst i sina kläder.

Även om huvudpersonen älskar fotboll har han en hemlig passion: mode. Något som verkar vara oförenligt med hans passion för sport.

David Williams berättelse kritiserar de sociala fördomarna som fortfarande omger oss, i kombination med teman om vänskap, humor, tolerans och respekt.

barn håller samman händer

2. Undret av R.J. Palacio

Undret är en underbar bok för barn från 9 år och uppåt. Den berättar historien om en ung pojke som föddes med en allvarlig ansiktsdefekt. Efter att ha varit hemskolad under hela sitt liv är det, vid 10 års ålder, dags för honom att gå i en vanlig skola.

I skolan är det enda han vill att bli accepterad. Men tyvärr är det inte så lätt för honom att övertyga sina nya klasskamrater att han är precis som dem.

Det här är en rörande berättelse om acceptans och motståndskraft. Ge inte bara den här boken till dina barn att läsa – läs den själv också!

“Tolerans är den bästa religionen.”

-Victor Hugo-

3. Enhörningen Thelma av Aaron Blabey

Thelma, huvudpersonen i boken, drömmer om att vara en glamorös enhörning. En dag blir hennes dröm verklighet. Hon blir en internationell stjärna över en natt, men till ett oväntat pris.

Efter en tid inser Thelma att hon var mycket gladare när hon var en vanlig varelse. Slutligen tar hon av sig kronan och allt glitter och bestämmer sig för att åka hem, där hennes bästa vän väntar henne med en kram.

Den här boken vill belysa behovet att acceptera och älska sig själv. Budskapet är att älska att vara sig själv och inte oroa sig för vad andra har eller tycker. Du är bra nog bara genom att vara den du är.

Dessutom behandlar berättelsen frågor som acceptans, solidaritet, tolerans, vänskap och enkelhet genom roliga karaktärer och förtrollande rim. Dock finns den bara på engelska.

böcker som lär barn om tolerans: mamma läser för barn

5. Bästa vänner av Rachel Anderson

Slutligen presenterar vi en berättelse med en mycket speciell huvudperson. Jessy är en ung flicka med Downs syndrom som älskar sin lillasyster mycket, mycket.

En dag känner Jessy sig utanför och blir mycket upprörd när hennes syster kommer hem från skolan med sin bästa vän. Så Jessy blir vän med en pojke som just har flyttat in i grannhuset och lyckas lösa sina konflikter med sin systers vän.

Berättelsen avslöjar några av de problem som barn med Downs syndrom ofta upplever. Tolerans och förståelse för barn med tillståndet flyter naturligt från Jessys perspektiv i boken.

Slutligen, glöm inte att barnböcker som lär ut tolerans är utmärkta för att uppmuntra och införliva goda värderingar hos barn. Vad väntar du på? Gå till ditt bibliotek eller en bokhandel och njut av dessa exceptionella skatter med dina barn!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.