10 citat för barn från Den oändliga historien

10 citat för barn från Den oändliga historien
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 20 oktober, 2018

Den oändliga historien skrevs 1979 av en tysk författare som heter Michael Ende. Den är en stor fantasyroman som fick en aldrig tidigare skådad framgång och senare anpassades till flera filmer.

Den oändliga historiens huvudperson, Bastian, är målet för mobbning i skolan tills han oväntat hittar skydd i biblioteket.

I biblioteket rekommenderas en magisk bok till Bastian, och han går in i boken och en värld full av fantasi.

Genom dessa fantasier förstärker Den oändliga historien lärandet och det faktum att man framförallt måste tro på sig själv för att uppnå sina mål.

Varje verklig historia är en oändlig historia.

10 citat för barn från Den oändliga historien

 1. Fantasia är en värld av mänsklig fantasi. Varje del, varje varelse i den, är en del av mänsklighetens drömmar och hopp. Därför har den inga gränser.
 2. “Jag undrar”, sade han till sig själv, “vad finns i en bok medan den är stängd? Åh, jag vet att den är full av bokstäver som skrivs ut på papper, men samtidigt måste något hända, för så fort jag öppnar den finns en hel historia med människor jag inte känner till ännu och alla slags äventyr, gärningar och strider.”
 3. Varje verklig historia är en oändlig historia.
 4. Mänskliga lustar har mystiska sätt, hos såväl barn som vuxna. De som drabbas av dem kan inte förklara dem, och de som inte känner till dem har ingen förståelse för dem alls.
 5. Ibland frågar vi oss själva, “är det som kan ses i din spegel detsamma som kan ses i en annan spegel?”
 6. När det gäller att styra människor finns det inget bättre instrument än lögner. För du förstår, människor lever efter tron. Och tron kan manipuleras. Makt att manipulera tro är det enda som räknas.
 7. Ibland frågar vi oss själva, “varför är fantasi döende?” Eftersom hopp dör i människor, och ibland glömmer de till och med sina drömmar.
 8. De skakade hand utan att förstå det, och de lyssnade på varandra utan att förstå det. Allt utvecklades i tystnad, för var och en visste vad han kände om den andra. Det var inget annat än glädjen att ha hittat en vän.
 9. I sina drömmar kände han att han var den starkaste, den största eller den mest intelligenta. Dessa önskemål hade redan övervunnit dem. Nu var allt han ville att bli älskad som han var.
 10. Det viktigaste är att följa vägen för dina önskningar. Även om det är komplicerat, verkar det inte svårt. Det är den farligaste av alla vägar.

Fakta och nyfikenhet

Den oändliga historien är uppdelad i två delar. I den första börjar barnet Bastian läsa boken och introduceras till Prince Atreyus äventyr, som är karaktären som skickas av kejsarinnan för att rädda Fantasia.

I den andra delen har Bastian blivit en prins med övernaturliga krafter och bestämmer sig för att resa runt landet han har räddat. Sedan beslutar Bastian sig för att starta ett krig för att bli rikets högsta härskare.

Boken har förmåga att betyda olika saker i olika livssteg.

Hans önskningar är utspridda överallt, och allteftersom tiden går, minns han sitt tidigare liv. Med säkerhet säger han sitt namn: Bastian Baltasar Bux.

Bokens första del anses vara den bästa.

Författaren Michael Ende skrev historien för barn och unga vuxna. Boken har förmåga att betyda olika saker i olika livssteg.

När barn når vuxen ålder kan de läsa boken en gång till och analysera alla passager med ett annat perspektiv.

Litteratur och lögner är gjorda av samma ämne: fiktion. Detta ämne kan vara ett läkemedel eller ett gift, beroende på händerna som det faller i.”

-Michael Ende-

Den oändliga historien är en bok som gör det möjligt för läsaren att känna sig bra. Från en tid till en annan vill vi alla återvända till barndomen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Ende, M. (ed. 2016). La historia interminable. Alfaguara.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.