Sätt att stimulera ditt barns känsel

Sätt att stimulera ditt barns känsel
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 01 augusti, 2019

Världen är full av texturer och former som bara väntar på att ditt barn ska upptäcka dem. Stimulera ditt barns känsel och hjälp honom att möta världen runt honom, med stöd av det starka band ni har som började formas under graviditeten.

Anknytningen, bandet mellan förälder och barn, som varar en livstid, växer fram genom upplevelser. Men under de första veckorna av livet stärks den genom beröringar, kramar och hudkontakt.

Sätt att stimulera ditt barns känsel

Nyfikenhet är något som varje barn föds med. Stimulera ditt barns känsel för att bidra till att han växer och utvecklas som han ska.

Kramar, massage och kommunikation med din bebis

Varje omfamning bygger på ett oförstörbart förhållande som börjar i mammans mage och låter barnet känna sig älskat. Dessutom förbättrar det ditt barns immunförsvar och utvecklar hans matsmältningssystem.

Genom att stimulera ditt barns känsel hjälper du honom att kommunicera sina behov, relatera till andra människor och utforska omgivningen när han upplever känslor som kyla, värme, mjukhet eller hårdhet.

Ge honom hudkontakt genom att hålla honom, mata honom, bada honom eller trösta honom. Det hjälper till att förbättra hans syreupptagning. Massera honom med händerna, med en bomullstuss eller en fjäder. Det kommer att stimulera hans känsel.

Gå från pannan till nacken, ryggen och fotsulorna medan du pratar med honom, sjunger för honom eller bara ler. Det kommer att stärka alla hans sinnen.

barns känsel: baby får massage

Upptäck världen med honom

Det är bra att läsa böcker för honom. Gärna böcker som erbjuder olika upplevelser, som att de prasslar, piper och har olika strukturer att känna på. Låt händerna glida över släta eller sträva eller kalla eller varma ytor. Pratar om varje känsla med ord eller gester som får honom att skratta och som hjälper hans utveckling.

Beroende på hur barnet uppfattar kontakten med de olika ytorna kommer han att uppleva ömhet, glädje eller rädsla. Kramar, omfamningar och lekar ökar hans trygghet i livet.

Att använda mjuka bollar, byggklossar eller gosedjur är ett utmärkt sätt att stimulera ditt barns känsel. Kläder är också användbara för att det ger olika känsloupplevelser beroende på materialet de är gjorda av. Under de första månaderna i livet kan du uppmuntra din bebis att röra vid sitt ansikte, hår, mun eller öron genom lekar. De är en källa till stimulans och glädje.

Ditt barns känsel genom hud och mun

En bebis hud är mycket känslig. Munnen, kinderna, händerna, fotsulorna och magen är särskilt känsliga. Ägna särskild uppmärksamhet åt dessa områden när han har hudkontakt med dig och din partner. Det är grundläggande för ditt barns utveckling. Han kommer känna sig lugn och kommer att reagera med kärlek.

Munnen tillåter honom att upptäcka och utforska. Med den kommer han att försöka identifiera olika strukturer, konsistenser och upptäcka de känslor de väcker inom honom. Det hjälper honom också att hitta bröstvårtan när han ammar.

baby äter choklad

När en nyfödd öppnar händerna griper han tag om fingret som berör hans handflata. Han svarar också på när man kittlar och kramar honom när du håller honom. När han blir lite större börjar han sträcka sig efter, lyfta och hålla föremål. Hans mun kommer dock att vara det bästa sättet för honom att upptäcka och känna olika strukturer och konsistenser.

Stimulera ditt barns känsel och hjälp honom att möta världen runt honom, med stöd av det starka band ni har som började formas under graviditeten..

Känseln och ditt barns förhållande till världen omkring honom

Att plaska med vatten eller leka med leksaker som gör ljud kommer att ingå i de saker han kommer att upptäcka under sin tid som bebis. När en bebis börjar krypa inleder han en period med ytterligare utforskning genom beröring.

Med tiden kommer hans ökade färdigheter göra att han föredrar att använda sina händer i stället för sin mun för att upptäcka och leka.

Mjuka kramar och klappar på ryggen är handlingar som barn njuter av genom känseln. De hjälper till att stilla gråt, förbättra sömnen och underlätta amningen. Ett perfekt sätt att stimulera ditt barn är att hålla honom, vagga honom och gå runt med honom i dina armar.

Känslan av beröring kan användas för att stimulera ditt barn på olika sätt. Att leka med sand, lera och vatten med händerna hjälper till att bredda deras horisonter. Snart kommer han att försöka flytta föremål från en hand till en annan. Att leka med deg är ett annat bra sätt att öka hans färdigheter.

Stimulera ditt barns känsel när du matar honom

Fast föda kommer att vara ett annat sätt för din bebis att lära sig. Att känna på mat och leka med den är ett nytt sätt han kan experimentera, den här gången använder han sin tunga. Att det blir lite kladdigt kommer att kompenseras av all viktig information som upplevelsen för med sig.

baby leker med klossar, pappa i bakgrunden

En bebis känsel är det första sinnet som utvecklas, bara några veckor efter befruktningen. Detta kommer att bli ett av barnets viktigaste sinnen för att upptäcka världen under uppväxten.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.