8 roliga idéer för att lära barn om färger

Vet du att du kan lära barn om färger på många olika och roliga sätt? Dra nytta av förslagen i följande artikel.
8 roliga idéer för att lära barn om färger
Samanta Ruiz

Skriven och verifierad av läraren Samanta Ruiz.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Idag kommer vi att föreslå aktiviteter genom vilka du kan lära, leka, skapa och ha en fantastisk tid tillsammans med dina barn! Missa inte vårt urval av roliga idéer för att lära barn om färger.

Föräldrar använder färger för att interagera med sina barn redan från en tidig ålder, vilket stimulerar deras färdigheter och visuella utveckling. Till exempel visar de bebisföremål och säger “titta på den blå skallran” eller “den rosa nallen vill krama dig”.

Dessa tidiga erfarenheter studeras vid Color Group & Baby Lab Research Laboratory vid University of Sussex. Där har forskare kommit fram till att bebisar uppfattar färger samt har sina preferenser som dessutom bibehålls allteftersom de växer upp.

Men det är bara mellan 12 och 18 månader som barn kan delta mer aktivt i inlärningen genom att identifiera och namnge färger.

Nu är det rätt tid att lära barnen om färger!

Idéer för att lära barn om färger: spel, pyssel och mer

Lärande uppnås bäst om aktiviteten är attraktiv, och vilket sätt att tillgodogöra sig ny kunskap är bättre än genom att leka?

“Leken är ett av de viktigaste sätten för små barn att uppnå grundläggande kunskaper och färdigheter.”

-UNICEF-

Träregnbågen är en av de bästa Montessorigåvorna.
Regnbågen är den avgörande inspirationskällan för att lära sig färger. Det är en underbar resurs, både som leksak och som modell för att måla och rita.

1. Skapa en regnbåge av färger

Att skapa en regnbåge för att dekorera rummet är en idé som dina små kommer att älska. Denna aktivitet samlar flera meningsfulla och roliga upplevelser, som att rita, måla och forma ett nytt föremål.

Sök på internet efter sekvensen av färger i en regnbåge, och förbered sedan allt. Lägg en bit vit kartong på bordet, behållare med olika nyanser av vattenfärger, en flaska vatten och penslar. Låt oss måla, få färg på oss och ha kul!

2. Lek det traditionella “Jag ser med mitt öga”

“Jag ser med mitt lilla öga, något…”

Denna klassiska lek är bra för att lära sig färger och relatera dem till vardagliga föremål.

3. Besluta om en färgdag hemma

Skapa en kalender och bestäm färgerna för olika dagar. Målet är att allt som du gör hemma under den dagen ska vara relaterat till den valda färgen.

Till exempel om söndagen är grön, så klär sig alla i gröna kläder, äter grön sallad, använder en grön duk och dricker grön juice.

4. Sätt ihop en färglåda

Om du gillar Montessorimetoden så är den här idén för att lära barn om färger perfekt för dig att omsätta i praktiken.

Det handlar om att ta en gemensam låda och placera manipulerbara föremål i den, som figurer, kort, tabeller eller färgpaletter.

Barnet kommer att vara nyfiket på de saker det hittar inuti. När det tar ut dem, be det berätta färgen på var och en och lek med föremålen i fråga. Gruppera till exempel alla de som är blå, röda eller gröna.

5. Skapa en färgstark trädgård

Bland de roliga idéerna för att lära barn om färger kan vi inte utesluta att göra hantverk.

För denna idé behöver du en engångsbricka och färgad modellera. Tanken är att barnet ska forma blommor, löv, stjälkar och bygga en vacker trädgård på brickan.

Denna upplevelse är ett fantastiskt sätt att stimulera finmotorik, aktivera kreativitet och få barn att intressera sig för naturens delar.

7. Geometri och färger

Denna idé är bra för att lära ut färger och former.

Ta hantverksark av skumgummi i olika färger och markera och klipp ut trianglar, fyrkanter, cirklar, romber, stjärnor och månar.

Lägg alla bitarna i en påse och börja leka med ditt barn. Målet är att ta ut figurerna en efter en och att ditt barn ska gruppera dem som du ber om: efter färger eller former.

En mamma som leker med sin bebis för att utveckla fin- och grovmotorik.
Använd vanliga husgeråd för att lära de små om färger, former och storlekar på saker. I samma lek kommer ditt barn att lära sig flera begrepp.

8. Appar för att lära sig färger

Ett annat underhållande sätt att lära ut färger är att dra nytta av modern teknik, något som barn verkligen gillar.

Applikationer har fördelen av att vara interaktiva, färgglada och producera ljud som stimulerar de små ännu mer. Några av de program som du kan använda är följande:

Färger: Allierade i undervisnings- och inlärningsprocessen

Färger är en manifestation av ljusets nedbrytning. Enligt vad de förklarar i didaktikmodulen i plastisk konst vid International University of La Rioja:

“Tonen är vart och ett av de band som vitt solljus delas i när det bryts ned av ett prisma. Vi kallar dessa band för färger och de klassificeras i sju: rött, orange, gult, grönt, blått, indigo och violett. Från dessa färger härleds mellantoner.

När barn lär sig att särskilja de olika färgerna och deras nyanser öppnar sig en värld av möjligheter till skapande och uttryck. Och när de växer börjar de använda färger för att uttrycka sina känslor, för att tala om vad de observerar och för att kommunicera med sina kamrater, sina lärare eller sina föräldrar.

Allt lärande är viktigt för ditt barns övergripande utveckling, så vi inbjuder dig att omsätta dessa roliga idéer i praktiken för att lära barn färger. Målet är att de ska njuta av en kreativ och berikande eftermiddag!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.