Hur man kan ta bort färgämnen från sina barns händer

Lär dig flera metoder för att ta bort färgämnen från dina barns händer, så att de blir lika rena och fina som någonsin förut.
Hur man kan ta bort färgämnen från sina barns händer
Samanta Ruiz

Skriven och verifierad av läraren Samanta Ruiz.

Senaste uppdateringen: 21 december, 2022

Planerade du en trevlig familjestund som involverade att färga textiler? Toppen! Men nu står du inför ett dilemma: Hur kan du ta bort färgämnen från dina barns händer?

Ni hade en rolig och kreativ eftermiddag. De färgade kanske T-shirtar med vackra färger, och allt som återstår är nu att få bort fläckarna från huden så att den ser lika ren och strålande ut som alltid.

Här följer flera effektiva lösningar, allt från hemgjorda formler till specialprodukter.

Metoder för att ta bort färgämnen från huden

Ett antal färgningstekniker är urgamla och inkluderar metoder som batik, bandhani, shibori och tie-dye. Den sistnämnda är mycket populär eftersom den tillåter vem som helst att anpassa sina plagg genom en enkel ”knyt och färga”-process.

Om du färgar kläder med barnen är det bäst om alla har handskar på sig. Men färg kan fortfarande komma på huden och fläcka den med färg. I händelse av att så sker behöver du inte oroa dig eftersom moderna färgämnen inte är giftiga, och dessutom lätt kan avlägsnas från huden.

För att undvika svårborttagna fläckar är det första steget efter att ha avslutat hantverket det att tvätta händerna med vatten och tvål eller diskmedel. På detta sätt kan de mest ytliga färgämnena tas bort.

Om det fortfarande finns färg kvar på huden rekommenderar vi att du använder några av följande metoder.

Du kanske är intresserad av: Hur man tar bort fläckar på vita kläder

Ett barn som färgar en skjorta.
Att anpassa kläder är en rolig uppgift att dela med barn. Men var noga med valet av färgämnen, och se till god handhygien efteråt.

1. Förbered en bikarbonatpasta

Bikarbonat är ett milt slipmedel som, när det blandas med lite vatten, kan ta bort färgen från hudens porer.

Skapa pastan och lägg lite av blandningen på dina barns händer. Säg sedan åt dem att gnugga kraftigt under rinnande vatten tills pastan försvinner, och tillsammans med det även färgämnet.

2. Använd exfolieringsprodukter

Andra produkter som kan användas för att ta bort färgämnen från barns händer är skrubb- eller exfolieringsprodukter. Dessa har nötande mikropartiklar som kan få bort orenheter från huden.

Du kan använda en kosmetisk kräm, typ en ansiktsskrubb. Gnugga helt enkelt produkten på barnens händer och skölj under rinnande vatten.

3. Använd vit vinäger för att ta bort färgämnen från huden

Vit vinäger har egenskapen att rengöra huden på djupet, så ämnet är mycket effektivt för att ta bort färgämnen. Du kan blötlägga en bomullstuss eller trasa i vinägern, gnugga barnens händer försiktigt och skölj sedan med vatten.

Denna metod kan irritera små barns ömtåliga hud, så det är inte tillrådligt att använda den om ditt barn har känslig hud.

4. Gnid in huden med oljebaserade produkter

Vissa oljor har förmågan att bryta ner färgen och ta bort fläckar från huden. Du kan använda olivolja, bebisolja eller någon kosmetisk produkt som innehåller naturliga oljor.

Fördelen med dessa ämnen är att de inte skrubbar och därmed irriterar huden. Gnid in oljan med en bomullstuss, torka sedan med en torr trasa och skölj sedan med vatten.

5. Tvätta dina barns händer med professionella produkter

Det finns fläckborttagningsprodukter som kan köpas i specialbutiker för konst, hantverk eller städmaterial, och dessa är effektiva för att ta bort färgämnen. Vissa kommer som våtservetter och andra i flytande form.

6. Ta bort fläckar med väteperoxid

Naturliga färgämnen kan avlägsnas genom att helt enkelt gnugga en bomullstuss med en väteperoxidblandning avsedd för användningsområdet.

7. Andra metoder för att ta bort fläckar

Det finns fler alternativ för att ta bort färgämnen från dina barns händer, och några av de mest kända är följande:

  • Blanda citronsaft med tvättmedel. Du måste massera huden försiktigt. Medan tvålen bryts ner och sveper bort färgämnet gör citronen huden ljusare och återställer därmed sin vanliga färg.
  • Rengöring med blekande tandkräm. Gnugga helt enkelt produkten tills smutsen försvinner.
  • Nagellacksborttagare på en bomullstuss och skölj med varmt vatten.
  • Exfolierande pasta baserad på socker och lite emulsion eller lotion för huden.
Färgglad "tie-dye-skjorta".
När du målat klart kläderna, kom ihåg att implementera några av våra tips för att hjälpa till att rengöra och ta hand om dina barns händer.

Så här tar du bort färgämnen från dina barns händer: det sista steget

Oavsett vilken metod du än har använt för att ta bort färgämnen från dina barns händer; efter att ha sköljt och torkat huden väl så är det en bra idé att återfukta den med en bra hudkräm. Detta förhindrar att den ömtåliga vävnaden torkar ut och orsakar obekväma reaktioner, såsom klåda eller sveda.

Slutligen rekommenderar vi att du övervakar dina barn under både färgningsprocessen samt rengöringen av händerna, så att hanteringen av kemikalierna sker kontrollerat och säkert.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.