4 övningar som hjälper bebisar att hålla upp huvudet

Det finns ett antal övningar som kan hjälpa bebisar att själva hålla upp huvudet. De flesta av dem involverar stimulering. Läs mer i dagens artikel.
4 övningar som hjälper bebisar att hålla upp huvudet
Andrés Felipe Cardona Lenis

Granskad och godkänd av idrottspedagogen Andrés Felipe Cardona Lenis.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det är svårt för bebisar att hålla upp huvudet under de första månaderna i livet då de föds med en svaghet i sina muskulära strukturer. Av denna anledning är det en bra idé att utföra en uppsättning övningar för att hjälpa de nyfödda i denna komplexa uppgift.

Det är viktigt att notera att den optimala positionen för att utföra varje aktivitet beror på barnets mognadsstadium. Träningen måste anpassas för uppnå största möjliga nytta utan att tvinga eller skada deras känsliga kropp.

Nedan kommer vi att dela med oss av några övningar som du kan börja utföra med ditt barn redan idag.

Övningar för att uppmuntra bebisar att hålla upp huvudet

Övningar för att främja stabiliseringen av huvudet utgår från barnets spontana rörelser. Under detta skede är hjärnan mycket känslig för nya rörelser och varje förändring i position hjälper till med att stimulera muskelgrupperna. Därför är alla motorisk insatser välkomna när man arbetar med och stärker bebisens rörelseschema.

När det gäller att kunna stödja huvudet är de strukturer som aktivt deltar till det följande: nacken, axlarna och de övre och mellersta områdena av ryggen.

Med det i åtanke tillåter stimuleringen på dessa områden barnet att öka sin muskelstyrka och utföra rörelser med allt större komplexitet.

Här följer några idéer för att träna ditt barns muskler.

1. Lägg dem med bröstet ner

En liten bebis som ligger ner och håller upp huvudet.

Denna övning är en av de första som görs för att främja strukturell förstärkning. Även om det är en position som används vid träning under hela barndomen, är den särskilt viktig under de första månaderna av livet.

Notera att denna övning endast bör utföras då barnet är vaket, under ständig övervakning av en vuxen, och på en stabil yta som är välisolerad från marken. Till exempel på en golvmatta, eller en yogamatta. Det är inte en bra idé att öva på en säng eller ett bord, sängen är ofta för mjuk, och det finns en risk för att falla ner.

I denna position blir barnet tvingat att dra ihop sina ryggmuskler för att lyfta huvudet från underlaget. Denna spänning växlar dock med stunder av avslappning, så du måste se till att deras ansikte inte stöter för hårt mot underlaget.

Förutom de muskulära strukturerna i nacken spelar även axlarna in i denna position. Speciellt när barnet lyckas lyfta sig ännu högre och föra fram armarna.

Många barn irriterar sig snabbt på den här positionen, det är viktigt att hålla sig alert och avsluta aktiviteten vid minsta tecken på obehag.

2. Flytta armarna i olika positioner för att hjälpa bebisar att hålla upp huvudet

Armarnas rörelser kan bearbetas i två huvudpositioner, uppåt och nedåt. Vi rekommenderar att du börjar med att barnet ligger på rygg eftersom det är det enklaste sättet.

Från liggande position måste du ta barnets båda händer. Dra nytta av handflatans greppreflex  som är typisk för denna ålder för att göra uppgiften lättare. Börja sedan röra armarna harmoniskt och åt olika håll: Upp och ner och fortsätt åt sidorna.

Det är viktigt att du inte drar i deras lemmar så mycket att du lyfter barnet från underlaget. Begränsa dig till att få barnet att röra sig.

För att göra träningen mer komplex kan du även lägga barnet på mage och för detta rekommenderar vi att du stödjer deras bröst på en kudde. Placerade i den positionen, ta deras händer igen och försök att flytta dem upp och ner, mycket långsamt.

3. Fånga deras uppmärksamhet med ett iögonfallande föremål

Det intressanta föremålet gör att vi kan fokusera på den visuella stimuleringen av barnet. För att genomföra denna övning kan du använda vad du vill: en leksak, en boll, lite färgglad frukt etc. Det viktiga är att det är av intresse för barnet.

Sedan bör du placera dig på ett avstånd som ligger inom barnets synfält, cirka 50 cm från barnets ansikte. Helst ska de inte kunna nå föremålet med händerna.

Flytta föremålet från höger till vänster och vice versa, även upp och ner och i cirklar. Syftet med denna rörelse är att barnet ska följa det med ögonen, röra huvudet och stimulera musklerna i området för att gradvis stärka dem.

Om barnet sträcker ut handen för att sträcka sig efter föremålet gör det träningen ännu bättre. På så sätt ökar axlarnas och ryggmusklernas arbete.

4. Alternera mellan att ligga på mage och rygg

Efter de första tre månaderna kan barnet utföra mer komplexa rörelser. I det här fallet kan du utföra en övning som liknar en konventionell magträning.

För att göra detta måste barnet ligga på rygg. Ta det i båda händerna och hjälp det att lyfta överkroppen harmoniskt och långsamt. Helst bör du endast stabilisera med händerna och låta barnet anstränga sig för att sätta sig upp.

I slutet av rörelsen för du ned barnet igen på samma sätt. Du kan göra utföra denna övning två gånger om dagen med ett lägre antal repetitioner den andra gången.

Tänk på att rörelserna ska vara mjuka för att inte belasta barnets leder för mycket och därmed orsaka skador.

En mamma som hjälper till att träna sin bebis armar.

Vikten av att hjälpa bebisar att hålla upp huvudet

Strukturell förstärkning av nacke, rygg och axlar hos spädbarn hjälper inte bara till med att stödja deras huvud. Det ger också ytterligare en rad fördelar kopplade till utvecklingen av tal och tillväxt.

Förutom det kommer din bebis sannolikt att börja skapa autonomi i sina kroppsrörelser mycket tidigare än du förväntar dig. Sådan förstärkning ger också otaliga fördelar för att lära sig grundläggande rörelsemönster, som att krypa och gå.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.