Hur sover bebisar under de första tre månaderna?

Hur sover bebisar under de första tre månaderna? Deras sömn brukar vara ganska oregelbunden under den här tiden. Här är några tips som kan hjälpa dig att reglera ditt barns sömn.
Hur sover bebisar under de första tre månaderna?
Mara Amor López

Skriven och verifierad av psykologen Mara Amor López.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Ankomsten av ett nyfött barn, särskilt det första, medför stora förändringar för föräldrarna – å ena sidan på grund av brist på erfarenhet och å andra sidan en brist på sömn. Därför vill vi prata om hur bebisar sover under sina första tre månader i livet, en period som är känd för sina oregelbundna sömnmönster.

I artikeln nedan tittar vi på hur bebisar sover under de första tre månaderna i livet och varför de vaknar så ofta. Vi berättar också när de börjar sova längre. Fortsätt läsa för att upptäcka allt detta och mer.

Hur sover bebisar under de första tre månaderna?

Varje barn är unikt – var och en har sitt eget sömnmönster och sin egen rytm. Om barnet har syskon kan han eller hon ha ett sovmönster som skiljer sig helt från sina äldre syskon. Varje barn har specifika egenskaper och sin egen rytm.

Trots detta finns det i regel några allmänna saker som stämmer för alla spädbarns sömn som vi kommer att titta på nedan.

Sömnen består av två faser

Under de första tre månaderna består barns sömn av två faser: REM-fasen och NREM-fasen. REM kommer från engelskans rapid eye movements, på grund av de snabba ögonrörelser som man har under denna fas. NREM står för non-REM, alltså “icke-REM”. Det är normalt att barn vaknar ofta under denna fas. Det hindrar dem från att bli hypoglykemiska och hjälper samtidigt till att upprätthålla moderns mjölkproduktion.

En annan anledning till att barn vaknar så ofta är deras begränsade magkapacitet. Deras magar fylls snabbt och töms snabbt och av den anledningen måste de äta med några timmars mellanrum. Dessutom hjälper tiden de är vakna dem att lära känna sin miljö och det stimulerar utvecklingen av deras hjärna.

Sömn börjar med REM-fasen

Det faktum att sömn börjar med REM-sömn är bra eftersom det hjälper barn att vila bättre fysiskt under hela dygnet.

Sömnen under de första tre månaderna består till största delen av REM

Under denna sömnfas integrerar hjärnan lärande och på detta sätt utvecklas barnet mentalt.

Sömnen är ultradian

När vi säger att barnens sömn under de första tre månaderna är ultradian menar vi att de inte skiljer mellan dag och natt. Därför finns det en del barn som sover mer under dagen, medan andra sover mer på natten. Detta är normalt under de första tre månaderna.

Sömnen under de första tre månaderna är polysekvensiell

Sömnen kan vara utspridd över hela dygnet eller i flera sekvenser. Som vuxna sover vi unisekvensiellt eller bisekvensiellt. Det betyder att vi sover på natten och kan eventuellt ta en kort tupplur under dagen.

Under de första tre månaderna av ett barns liv anpassar mamman sig till sitt lilla barns sovmönster. På det sättet kan mamma också vila lite, när barnet sover. Detta är viktigt så att man får tillräckligt med energi för att ta hand om, amma och sköta sina barn.

Hur kan du hjälpa till att reglera ditt barns sömn under de första tre månaderna?

Många experter är överens om att när man tar hand om barn på natten ska lamporna vara svaga och stimuli ska hållas till ett minimum. Detta hjälper din bebis att vila och inte vakna till så ofta. Nedan följer några fler tips om hur du kan reglera ditt barns dygnsrytm.

sover bebisar under de första tre månaderna: baby med nalle
  • Om du byter blöja på ditt barn under natten ska du göra det mycket försiktigt så att det blir så lite liv och rörelse som möjligt.
  • Om du behöver ljus under nattmatningarna, använd en mycket svag ljuskälla eller en nattlampa.
  • Var tyst medan du matar ditt barn på natten.
  • Lägg ditt barn i spjälsängen medan han eller hon sover (om han eller hon sover i en spjälsäng).
  • Försök att planera in den sista nattmatningen till klockan 11. På så sätt sträcker du ut sovperioden och den kommer att vara till runt 5 eller 6 på morgonen nästa gång han eller hon ber om att få amma. Detta hjälper föräldrarna att vila bättre.
  • Under loppet av dagen, håll ditt barn stimulerat och låt honom eller henne se solljus. Lek med ditt barn och undvik inte ljud, eftersom ditt barn behöver vänja sig vid dem. På det sättet hjälper du ditt barn att börja skilja mellan dag och natt.
  • Det är normalt att nyfödda inte somnar direkt när du lägger dem. Det kan ta 30 till 50 minuter innan de faller in i en djup sömn. Under den här tiden kan de gråta och behöver hållas och vaggas. Detta hjälper dem att känna sig trygga så att de kan slappna av och somna.

Slutsats

Nu vet du hur bebisar sover under de första tre månaderna och hur du kan hjälpa till att reglera deras dygnsrytm. Om du följer ovanstående råd kan du hjälpa alla i familjen att sova och vila mer effektivt – både föräldrar och barn. Du har inget att förlora!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.