7 lekar för nyfödda barn

Lekar för nyfödda barn är enkla aktiviteter som hjälper till att stimulera ditt barns muskler och sinnen. Att utföra aktiviteter av dessa slag hjälper barnets utveckling.
7 lekar för nyfödda barn
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

När din bebis är två månader gammal kan den börja njuta av att leka med dig. Vid det här laget har ni tagit er igenom många sömnlösa nätter och ni har båda börjat vänja er vid vad som börjar bli en uthärdlig rutin. Ditt barn är också vaket längre, och kan interagera mycket mer. Med det i åtanke vill vi här berätta om sju lekar för nyfödda barn som ni kan njuta av tillsammans.

En av de enklaste lekarna du kan utföra med ditt barn är att le. I den här åldern är det mycket troligt att ditt barn kommer att utveckla ett socialt leende, och när så sker innebär det en milstolpe för de flesta föräldrar. Du har en chans att utveckla denna färdighet varje gång du lägger din bebis i ditt knä och pratar eller ler mot den. Medan du gör det kommer barnet att reagera i syfte att få höra din röst och se ditt ansikte.

En annan enkel lek är att lägga den nyfödda med ansiktet nedåt. Att vara i denna position hjälper barnet att stärka sina rygg- och nackmuskler. Lägg honom eller henne med bröstet nedåt på en filt på golvet. Lägg barnet på armarna och se till att det inte finns lösa filtar eller leksaker nära ansiktet. Titta nu på när din bebis försöker lyfta huvudet och flytta det från sida till sida. Du kan börja utföra denna övning med pass som varar mellan 3 och 5 minuter om dagen. Öka sedan gradvis tiden under varje session.

Du kan också lägga din bebis på rygg på sängen och försiktigt, det vill säga så mycket som ditt barn tillåter, öppna, stänga, sträcka ut och böja armar och ben. En annan rolig lek går ut på att sy bjällror på ett par mjuka hårband och placera dem på handleder och vrister när barnet rör sig på sängen. Var försiktig så att bjällrorna inte har kanter som kan skada huden.

En bebis som ligger med bröstet ner på en uppblåsbar kudde.

Stimulera deras sinnen med dessa enkla lekar för nyfödda barn

I den här åldern börjar ditt barn utforska världen, och av den anledningen verkar allt vara nytt och roligt. Det är väldigt lätt att stimulera sinnena genom enkla och subtila spel. Du kan till exempel blåsa såpbubblor, och detta kommer att hjälpa till att stimulera deras syn och delar av kroppen. Var försiktig så att bubblorna inte spricker i ansiktet och barnet blir förskräckt eller blött, samt att det inte får tvål i ögonen.

För att permanent stimulera synsinnet är det mycket viktigt att du skapar ögonkontakt med barnet varje gång ni är nära varandra. Och om du vill stimulera hörseln är det enklaste du kan göra att sjunga en vaggvisa för barnet, eller en sång som ni båda gillar, och gör det mjukt. Du kan också dela intima stunder med bebisen genom att lyssna på samma musik som du lyssnade på under graviditeten, eftersom denna ömma handling kommer att få barnet att känna sig tryggt.

Försök att välja optimistiska låtar medan du är på alerten. Om du istället ser att den är trött eller upprörd kan du spela mjuk musik för att lugna den. Och om din bebis gillar roliga lekar kan du ta med en leksak med ljud eller skaka dess skallra upp och ner och åt sidorna. Du kan också spela in dess babblande och ljud och låta den lyssna på sig själv medan du spelar upp babblandet på din telefon och imiterar det.

En mamma som leker med sitt barn i sängen.

Enkla lekar för nyfödda barn

Att pussa och krama ditt barn, förutom att det är en vacker vana, är en aktivitet som stimulerar ditt barns känsel. Du kan klappa barnet och låta det röra vid dig medan du kallar det vid dess namn och pratar samtidigt som du skapar ögonkontakt.

Badstunder lämpar sig också som lekstunder. Under tiden du badar den lille eller lilla kan du låta den känna på olika texturer. Hjälp till med en svamp, tvål, vatten och olja så att ditt barn känner olika texturer och även olika temperaturer.

I slutet av dagen kan du gosa med din bebis i famnen medan du gungar i en gungstol, och nu när den växt till sig lite – den är ju redan två månader gammal – är det den perfekta tidpunkten att etablera en rutin för att läsa en godnattsagor. Att läsa en berättelse för ditt barn kommer att tidigarelägga insomnandet, särskilt om det sker efter en dag då de har lärt sig mycket och haft roligt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.