6 sätt att stimulera babblande hos små barn

Barns språk utvecklas från babblande till deras första ord. Därför är det viktigt att stimulera deras babblande för en bättre utveckling av deras framtida språk.
6 sätt att stimulera babblande hos små barn
Mara Amor López

Skriven och verifierad av psykologen Mara Amor López.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

När vi får en bebis är vi ofta angelägna om att höra deras första ord, för att veta hur deras lilla röst kommer att vara osv. Men innan allt detta så kommer barnet att avge andra ljud som allteftersom blir till stavelser, och därefter till att de producerar sina första ord. Detta är en viktig process som vi måste följa noggrant. Så här följer några sätt att stimulera babblande från en tidig ålder.

Genom olika språkformer uttrycker små barn sina känslor och tankar. Från födseln uttrycker de sig genom gråt, sedan avger de små ljud, och än senare använder de gester tills de når ord. Vill du veta hur du kan stimulera barnens babblande där hemma?

Hur man stimulerar babblande hos små barn: de fyra typerna av babblande

Laura Bosch har publicerat flera artiklar om den fonologiska bedömningen av bebisspråk. Så, i enlighet med hennes arbete, låt oss ta en titt på typerna av babbel beroende på barnets ålder.

En pappa som kommunicerar med sin dotter.

Vid 2 månaders ålder

I denna ålder börjar de första nyanserna av babblandet; normalt avger små barn vokalljud och några  konsonanter (k, g, etc.). Dessa första babblande ljud är inte särskilt tydliga och har ingen kommunikativ avsikt, utan är helt enkelt ljud som barnet själv tycker om att höra.

Cirka 4-5 månader

Vid denna tidpunkt inträffar enkelt, marginellt eller isolerat babbel. Barnet fortsätter att generera vokal- och konsonantutsläpp, men på ett tydligare sätt, med större varaktighet och intensitet. Barnet leker med sina händer och stoppar dem i munnen, rör vid sina läppar och sin tunga, så artikuleringen av dessa utsläpp blir längre.

Cirka 6-7 månader

Här dyker kanoniskt babblande upp för första gången. Detta är de första syllabiska utsläppen, bestående av en vokal och en konsonant, till exempel: “po-po, ga-ga, ba-ba, pa-pa…”.

Ungefär 9-10 månaders ålder

Från 9 månaders ålder börjar varierat eller komplext babblande. Här avger barnet redan sina första stavelser i en komplex form, som redan innehåller olika vokaler med olika konsonanter. Detta kommer att leda till början av deras första ord. Till exempel: “pa-pa”, “ma-ma”, etc.

Från 12 till 18 månader

Små barn börjar säga sina första ord (cirka tre) och börjar känna sina kroppsdelar och identifiera dem. Vid cirka 14 månader upprepar de orden de hör och använder redan ordet “nej”. Trots att de återger få ord kan de förstå mer än 200 ord.

Från 24 till 30 månader

Här pratar och babblar många barn hela tiden. De flesta barn börjar redan bilda meningar med fyra eller fler ord, även om varje barn har olika egenskaper och utvecklas på sitt eget sätt.

Sätt att stimulera babblande hos spädbarn

Nu är det dags att börja stimulera detta babblande för att förbereda barnet för att säga sina första ord. Vill du veta hur du kan gå tillväga?

Sjung sånger

Små barn älskar sånger och melodier. Vad de ofta inte gillar är absolut tystnad eftersom det alltid fanns ljud i deras mammas mage. Det är därför du kan sjunga för dem; på detta sätt varierar du intonationen, vilket är mer melodisk och attraktivt för deras öra.

Upprepa deras ljud för att stimulera babblande hos spädbarn

När du upprepar deras uttalanden eller babblar gillar de det och dessutom är det fördelaktigt för dem, eftersom du kan upprepa med dem och samtidigt korrigera sättet de uttalar ord. Du hjälper dem också att förbättra tydligheten i deras yttranden.

En kvinna som håller sin son i famnen nära en syrenbuske när de sjunger tillsammans.

Variera din ton när du talar

Det är bra att prata med dem i olika toner och vara mjuk och söt. Detta kommer att stimulera deras hörsel och hjälpa dem att skilja mellan olika toner.

Reglera i vilken hastighet du pratar med barnet

Var försiktig när du pratar, och tala långsammare än du gör med andra vuxna.

Ha samtal och prata ofta med dem

Även om de är små bör du prata med dina barn och, när de gör vokalljud, svara dem, som om du hade en konversation med dem. Detta kommer att stimulera till mer babblande och deras intresse för att imitera dig, och det kommer i sin tur att ge vika för utvecklingen av en kommunikativ inställning.

Vikten av att stimulera babblande hos små barn

Som du har sett i den här artikeln skapar spädbarn sina första ljud under de första månaderna av livet. Därför är det viktigt att stimulera småbarns babblande för korrekt talutveckling under senare skeden.

Språket utvecklas från små vokalutsläpp under de första månaderna, till utsläppet av deras första ord runt 12 till 18 månader, även om detta kan variera beroende på varje barn. Glöm nu inte att prata med din bebis från det att den föds, eller ännu tidigare!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Casla Soler, M., & Ituero Garcia, B. (2017). ¿Cómo empieza el lenguaje?: Descubrir, explorar y favorecer la comunicación temprana (1.a ed.). EDITORIAL GRAO.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.