Hur du utvecklar din bebis intelligens

Hur du utvecklar din bebis intelligens
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 14 maj, 2018

Vi får ofta höra att barn kan lära sig flera saker redan i livmodern, men när det väl har fötts finns det flera olika sätt att utveckla din bebis intelligens.

Teknikerna ifråga är varierade men lätta. Alla är otroligt positiva för bebisen. Om de används från tidig ålder hjälper du barnet att inte bara bli smart, utan stärker också bandet till föräldrarna.

Vill du veta hur du kan utveckla din bebis intelligens? Här kommer några sätt, både under graviditeten och efter födseln.

“Det finns alltid ett ögonblick i barndomen när dörren öppnas och släpper in framtiden.” – Graham Greene

Tomatismetoden för att stimulera intelligens

Med över 50 år av forskning grundade Dr Alfred A. Tomatis disciplinen audiopsykofonologi (APP). Forskningen sammanlänkar studier inom uppfattning, kommunikation och att lyssna.

Bebis med hörlurar

Musik stimulerar bebisar från tidig ålder. Dr Tomatis tror att örat har många fler funktioner än vad som upptäckts. Utöver att lyssna och hjälpa balansen kan hörselsinnet stärka hjärnans elektriska potential.

Han drog slutsatsen att örat kan hjälpa till att öka inlärningen och den allmänna utvecklingen, och att det kan stimuleras av vissa ljud. Det förbättrar kommunikation och inlärning, i huvudsak hos spädbarn och unga barn, och även motorik och balans.

Vad är Tomatismetoden?

Tomatismetoden är musikterapi som baseras på att lyssna på kompositioner av Mozart, Gregorianska körer och mammans röst, även i livmodern.

Musiken har som mål att hindra musklerna i mellanörat från att slappna av, något som händer vissa bebisar omedvetet och blockerar viss ljudstimulans.

Man sätter hörlurar på de små, som sedan reproducerar ljud filtrerade vid höga frekvenser, något som Dr Tomatis anser vara naturligt i hörselns utveckling. Man kan även stimulera bebisens öron i livmodern genom att spela upp dessa ljud.

Studier bekräftar att Mozarts musik har direkt inflytande på bebisars utveckling, både kreativt och intellektuellt. Psykologer, utbildare, talpedagoger och läkare rekommenderar det.

Musik för intelligensens utveckling

Nu vet du alltså hur du kan stimulera en bebis intelligens redan i livmodern. Att lyssna på Mozart kan dessutom hjälpa den att utveckla sin hörsel.

Nu ska vi gå igenom några enkla sätt att utveckla och förbättra din bebis intelligens efter födseln.

Hur man utvecklar sin bebis intelligens

1. Skapa ett band med bebisen

Enligt Tracy Cutchlow, författare av boken Brain Rules for Babies, letar hjärnan efter säkerhet, och om den inte uppfattar omgivningen som säker blir det mycket svårare att lära sig. Det är väldigt viktigt att ge barnet säkerhet.

Ett av de bästa sätten att ge ditt barn säkerhet är att ha en stark relation med din partner. Att prata med bebisen ofta och etablera hudkontakt är också ett utmärkt sätt att bygga ett band med den.

2. Berätta hur din dag var

Ett sätt att utveckla din bebis intelligens är att prata med den mycket, till och med när den är i livmodern. Studier bekräftar att det kan hjälpa din bebis att prata mer vid tre års ålder.

Allt varierar, från antalet siffror och ord till hur komplexa de är. När du berättar för bebisen om din dag ger du den massor av ord den kan använda.

3. Kommunicera “öga mot öga”

Om det betyder att du ska göra lustiga grimaser åt bebisen, gör det! Det är ett utmärkt sätt att utveckla barnets intelligens.

Enligt studier börjar bebisar känna igen ansiktsuttryck vid 3-4 månaders ålder. Vid 5 månader kan de känna igen känslor i ansiktet, och mellan 7 och 9 månader kan de förstå gester från en hund eller apa.

Verbal kommunikation gör det lättare för din bebis att arbeta med andra bättre i framtiden, med färre gräl och starkare relationer.

4. Peka ut föremål

Studier bekräftar att bebisar lär sig mycket snabbare om du pekar ut föremål åt dem. Först kommer din bebis att titta på dig när du signalerar något, men i takt med att den växer kommer den att börja titta på föremålen.

Efter nio månader kommer bebisen vara den som visar föremål för dig. Försök alltid att peka ut saker åt den.

Med de här tipsen blir det mycket lättare att få resultaten du vill ha. Det viktiga är att du njuter av att spendera tid med din bebis så mycket som möjligt.

Du kommer märka att ni stärker bandet mellan er. Kör på!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Parra, A. C. (2003). Programa de estimulación prenatal del quinto al noveno mes de gestación: desarrollo de la capacidad cerebral y de la inteligencia promoviendo el aprendizaje de los bebés en el útero (Bachelor’s thesis). https://dspace.ups.edu.ec/handle/123456789/14257
  • Flores Revelo, K. E. (2012). Guía de estimulación intrauterina basada en el método Tomatis para desarrollar la inteligencia intra e interpersonal del bebé durante los primeros seis meses de vida (Bachelor’s thesis). https://dspace.ups.edu.ec/handle/123456789/3430

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.