De många fördelarna med babysim

Babysim ger ditt barn stimulans i vatten, vilket ger det en chans att leka samtidigt som det ger många andra fördelar. Förutom att vara kul för det lilla barnet spelar det även en viktig roll för att stärka bandet mellan förälder och barn.
De många fördelarna med babysim
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 20 november, 2018

Spädbarn behöver gott om sömn och vila för att utvecklas väl. Att engagera sig i aktiviteter när de är vakna är dock avgörande för deras utveckling. Babysim är ett utmärkt alternativ för att stimulera ditt barns kropp och sinne.

Dessutom ger denna vattenbaserade aktivitet föräldrar och barn möjlighet att stärka deras känslomässiga band. Det gör det också möjligt för dem att ha roligt medan de kopplar av och lär sig nya saker.

Vad är babysim?

Även om babysim innefattar en serie rörelser och övningar, är det mer än en enkel fysisk aktivitet.

Målet sträcker sig bortom att undervisa ett barn i att lära sig simma, när hans eller hennes muskuloskeletala system är redo för simning vid fyra månaders ålder.

Å ena sidan, stimulerar denna avslappnande aktivitet bebisar i vattnet.

Med hjälp av hans eller hennes föräldrar upplever de små känslan av att röra sig i vatten. De lär sig också att flyta. Dessutom möjliggör det ett utbyte av känslor, beröring och upplevelser.

Babysimklasser fungerar också som ett övergångsstadium. På så sätt kan de hjälpa barnet att anpassa sig till sin nya verklighet utanför livmodern.

Att befinna sig i vatten tar dem tillbaka till livmoderns trygghet, när de upplever sin första kontakt med den stora världen utanför mammas mage.

Kom ihåg att babysimklasser kräver en lärare som är expert på aktiviteten.

Dessa utbildade instruktörer kommer att visa er de mest lämpliga rörelserna och lekarna. Dessa kommer att skräddarsys efter barnets ålder och specifika behov.

Mamma och bebis i pool med matchande rosa badmössor

Fördelar med babysim

Denna aktivitet erbjuder följande fördelar för barn:

 • Psykomotorisk stimulering: Spädbarn kan inte gå eller utföra komplexa rörelser. Detta beror på att deras muskuloskeletala system fortfarande är omoget. Babysim är det bästa sättet för dem att uppleva tredimensionella rörelser och arbeta med sina motoriska färdigheter.
 • Stärker hjärt- och lungsystemet: vattenstimulering genom lek och övningar bidrar till att stärka hjärtat, lungorna och den vaskulära strukturen. Detta förbättrar cirkulationen. Som en följd av detta förbättras också hjärtfrekvensen och syresättningen av vävnader optimeras.
 • Utvecklar kognitiva färdigheter: Babysim främjar barnets kognitiva, emotionella och sociala utveckling. Vattenbaserad stimulering bidrar också till att förbättra inlärningsförmågan och kreativiteten.
 • Stärker immunförsvaret: Simning förbättrar fysiskt motstånd och stimulerar bildandet av kroppens vävnader. Detta gynnar deras immunförsvar och minskar risken för ett antal sjukdomar.

Babysimklasser är det bästa sättet för dem att uppleva tredimensionella rörelser och arbeta med sina motoriska färdigheter.

Anknytning

Förutom de fysiska fördelarna för barnet erbjuder dessa klasser också fördelar när det gäller föräldrarnas interaktioner med barnet.

 • Förstärkning av föräldrabandet: kärleken mellan föräldrar och barn är naturligt ovillkorlig. Men babysim kan hjälpa till att stärka detta band under spädbarnstiden. Genom att leka dessa lekar kan de njuta av att lära känna varandra och dela nya ömsinta upplevelser.
 • Pappan får en unik möjlighet att knyta an om han deltar i denna positiva aktivitet. Många pappor likställer det med amningen för deras anknytning till barnet.
 • Börja barnets sociala liv i en positiv, säker och lekfull miljö: Dessa simklasser kan vara barnets första kontakt med omvärlden utanför sin närmaste familj. Senare kommer barnet att ha det lättare att anpassa sig till nya miljöer och blomstra i sociala situationer.
 • Skoj, avkoppling och säkerhet: Dessa saker är viktiga för hans eller hennes välbefinnande och korrekt fysisk och mental utveckling.
Babysim: mamma och bebis i pool


Vid vilken ålder kan klasserna börja?

Det råder delade meningar om den bästa åldern för att börja på babysim med din bebis.

Tidigare sa experter att det var bäst att vänta tills muskulaturen var fullt utvecklad. Detta tenderar att hända mellan fem och sex månaders ålder.

För närvarande börjar den här rekommendationen att bli omprövad av många läkare och anhängare av babysim. Ett antal forskare erkänner fördelarna med tidig vattenstimulering i ett barns utveckling.

Trots att denna aktivitet kan börja tidigt är det viktigt att vidta försiktighetsåtgärder för att undvika nedkylning, öroninflammationer och förkylningar.

För att säkerställa detta, kontakta din läkare innan du börjar på babysim. Efter att ha bedömt barnets hälsa och utveckling kan läkaren uttala sig om huruvida det är dags.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Nystad, W., Håberg, S. E., London, S. J., Nafstad, P., & Magnus, P. (2008). Baby swimming and respiratory health. Acta Paediatrica, International Journal of Paediatrics. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1651-2227.2008.00756.x
 • Arouxet, L., Navarro, A., & Ocampo, O. (2017). Proyecto Matronatación, una práctica novedosa. In XII Congreso Argentino y VII Latinoamericano de Educación Física y Ciencias (Ensenada, 2017). http://sedici.unlp.edu.ar/handle/10915/71916
 • Cirigliano, P. (2006). Matronatación y programas acuáticos de EE. UU.: diferencias prácticas y conceptuales. Arch Argent Pediatr, 104(4), 384-384. https://www.sap.org.ar/docs/archivos/2006/arch06_4/v104n4a21.pdf
 • Arouxet, L., Navarro, A., & Ocampo, O. (2017). Proyecto Matronatación, una práctica novedosa: Estimulación de niños y niñas en el ámbito acuático. In 12º Congreso Argentino de Educación Física y Ciencias 13 al 17 de noviembre 2017 Ensenada, Argentina. Educación Física: construyendo nuevos espacios. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Humanidades y Ciencias de la Educación. Departamento de Educación Física. http://www.memoria.fahce.unlp.edu.ar/library?a=d&c=eventos&d=Jev10410

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.