6 fördelar med att leka med din bebis framför en spegel

6 fördelar med att leka med din bebis framför en spegel
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Att leka med din bebis framför en spegel är fördelaktigt på många sätt. I den här artikeln kommer vi att prata mer om detta.

Fördelarna med att leka med din bebis framför en spegel

Det hjälper din bebis att lära sig om sin egen kropp

För att hjälpa din bebis att lära sig om sin egen kropp, sätt honom framför en spegel där han kan se sig själv från topp till tå. Spegeln lär ditt barn om kroppsspråk och hur han eller hon ser ut.

Även om det vid 8 månaders ålder fortfarande är för tidigt för din bebis att veta att personen i spegeln är han själv kommer din bebis allteftersom han växer vänja sig vid att se sig själv och kommer att börja koppla ihop sina rörelser med de han ser hos andra, och han kommer börja inse att han ser sin egen spegelbild.

Det utvecklar empati

Mamma med bebis framför spegeln.

När du sätter din bebis framför en spegel hjälper du henne att utveckla empati.

Ditt barn kommer att titta på sig själv, le och försöka hitta en respons till sin glädje. Genom att göra det lär hon sig att vara empatisk mot andra.

Det är bra för hjärnans utveckling att sitta framför en spegel

Lek med ditt barn framför spegeln så ofta du kan. Utöver att se hur din spegelbild interagerar med barnets mår ditt barn också bra av att se att du gosar med honom eller henne.

All positiv stimulans du ger ditt barn främjar hjärnans utveckling.

Det hjälper ditt barn att lära känna sin omgivning

Pojke som ler framför en spegel.

Från en väldigt ung ålder börjar ditt barn uppmärksamma allt han ser och allt som händer runt omkring honom.

Varje barn är en unik möjlighet att bättra oss själva för framtiden.
-Anonym-

Om du ändrar på någon detalj i rummet kommer din bebis att märka detta direkt, som om han vore en inredningsexpert. Det är hans mål och hobby: att observera allt för att kunna förstå världen omkring sig.

En spegel i barnets rum hjälper honom dessutom att fokusera sin syn på vad som finns framför honom, och att han kan byta vinkel för att se mer än det han kan se för tillfället. Det bidrar samtidigt till att fördjupa den kunskap han redan har om var han är.

Din bebis spegelbild kan lugna ner honom, underhålla honom och få honom att känna sig säker

Barn känner sig säkra och lugna när de är med andra barn, så om ditt barn ser att en annan bebis (i spegeln) som ler, leker eller sparkar får det henne att slappna av.

Den “andra” bebisens kroppsrörelser i spegeln håller ditt barn sällskap, och gör det roligare för honom eller henne än om barnet skulle ha varit ensamt. Faktum är att det är roligare för ditt barn än ett uppstoppat djur eller en docka.

Så ställ eller häng gärna en spegel i ditt barns rum eller på någon annan plats där ditt barn får leka. Du kommer se att den där “andra” bebisen som ditt barn ser i spegeln är väldigt fascinerande…

Spegeln främjar ditt barns psykomotoriska utveckling

Dra nytta av möjligheten att leka framför en spegel för att förbättra din bebis motoriska färdigheter.

Lägg en filt på golvet och sätt ditt barn på filten. Ställ en spegel mot väggen.

Om det är en väldigt liten bebis kan du lägga honom på mage och dra nytta av möjligheten att stärka hans muskler.

Bebis som tittar förvånat i spegeln.

Om ditt barn redan kan sitta upp själv, sätt honom framför spegeln och lägg några leksaker på golvet mellan honom och spegeln. Lägg en leksak närmare spegeln så att din bebis kan se att han och den “andra” bebisen i spegeln båda vill ta tag i samma leksak.

Med den här övningen hjälper du ditt barn att träna sin kropp och uppmuntrar henne att försöka krypa framåt.

Som du kan se finns det många fördelar med att låta din bebis leka framför spegeln. Tänk bara på att hålla bebisen på ett visst avstånd om den inte sitter ordentligt fast i väggen.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.