Allt du behöver veta om babygym

Allt du behöver veta om babygym

Senaste uppdateringen: 17 december, 2018

Babygym är rekreationsmattor som är speciellt utformade för att ge små barn underhållning och stimulans.

Genom leksaker, musik och attraktiva färger hjälper dessa mattor till att utveckla ett barns motorfunktioner. De stimulerar också koncentrationsförmågan och nyfikenheten att utforska sin omgivning.

De kan också kallas lekfiltar eller aktivitetsmattor. Oavsett vad du kallar dem, är dessa mini-gym idealiska för spädbarn mellan två och sex månader.

Målet med ett babygym är att barnen ska upptäcka olika delar när de går vidare i sin utveckling.

Eftersom barnens sinnen och förmågor blir mer sofistikerade förändras också sättet de interagerar med gymmet.

Det finns ett brett utbud av babygym med olika designer att välja mellan. De flesta är bärbara och lätta att flytta från en plats till en annan. Detta gör att du kan placera det i vilket rum eller utrymme som helst, eller till och med ta med det på resan.

Idag är babygym ett mycket vanligt föremål att önska till en babyshower eller som doppresent.

Mammor leker med bebisar på babygym

Hur ser babygym ut?

I allmänhet består babygymmet av en vadderad matta som man lägger ut på golvet. Ovanför mattan är det vanligtvis någon slags båge att hänga olika leksaker från.

Dessa föremål fångar småttingarnas uppmärksamhet och motiverar dem att försöka nå dem med sina armar eller ben.

Vissa filtar har andra föremål som speglar, ljus eller ljud som hjälper till att stimulera ditt barn ytterligare.

De mest sofistikerade alternativen inkluderar musik och vibrationer för att hjälpa dig att lugna din bebis.

Du kan även hitta lekfiltar som har ett visst tema eller som visar en populär figur från en barnfilm eller saga.

För spädbarn mellan två och fyra månader, bidrar dessa gym till att stimulera förmågan att greppa. De motiverar också ditt barns kroppsrörelser och uppmuntrar till visuell utveckling.

När ett barn kan hålla huvudet upprätt kan du placera henne med ansiktet neråt för att stärka musklerna och uppmuntra krypning.

Vilka är fördelarna med babygym?

 1. Babygym gynnar ditt barns psykomotoriska utveckling. Genom lek lär ditt barn sig att förstå de föremål som flyter ovanför honom.
 2. Babygym stimulerar sinnen, som syn och hörsel, genom ljus, färg och ljud. De motiverar också ditt barn att utforska sin omgivning.
 3. Kognitiv utveckling: Dessa miniatyrgym hjälper till att utveckla ditt barns minne. Föräldrar kan lära sina barn namnen på de olika föremålen som hänger över dem. De kan också locka sina barn att titta på eller peka på de olika objekten medan de namnger dem.
 4. Babygym erbjuder timmar av underhållning där föräldrarna kan bli delaktiga och leka med sina små barn.

Välj rätt gym för just ditt barn

Det finns ett brett utbud av olika babygym med alla möjliga egenskaper att välja mellan på marknaden. Dessutom kan du välja välkända kommersiella märken eller välja något unikt och handgjort.

Faktorer att ta hänsyn till innan du bestämmer vilket gym som är rätt för din bebis är följande:

 1. Produktkvalitet. Din bebis gym behöver inte bara vara hållbart, det måste också göras av kvalitetsmaterial. Om materialen är av god kvalitet kan du undvika risken för allergiska reaktioner när din bebis leker.
 2. Både filten och bågen ovanför (där leksakerna hänger) bör vara vadderade. Din bebis kommer troligen att tillbringa långa perioder i sitt gym, så det är viktigt att han ligger bekvämt. Dessutom kommer den vadderade bågen att förhindra att ditt barn får smärtsamma stötar.
 3. Gymmet behöver inte nödvändigtvis vara stort, men det ska vara tillräckligt rymligt för att ditt barn ska kunna snurra runt. En annan punkt är det utrymme där du kommer att använda gymmet i ditt hem.
 4. Leksakerna i babygymmet bör vara väl fästa och inte utgöra en fara för din bebis säkerhet. Ingen del av gymmet får innehålla några giftiga komponenter.
Mammor och bebisar på mattor med bollar

Säkerhetsanvisningar

 1. Placera aldrig gymmet på ett bord eller ovanför golvnivå. Detta är för att undvika att din bebis trillar om han rullar över eller kravlar runt. Även om du tror att din bebis inte kan förflytta sig så mycket ännu, ta aldrig den risken när det gäller säkerhet.
 2. Undvik lösa delar som är så små att ditt barn kan stoppa dem i munnen. Barn är väldigt nyfikna och har en tendens att utforska föremål med sina munnar. Det är bäst att alltid hålla sig till större föremål för att undvika kvävning.
 3. Lämna aldrig ditt barn obevakat. Du bör aldrig lämna ditt barn ensamt när hon leker i sitt gym. Det är bäst för ditt barn att alltid ha vuxenövervakning. Du kan också hålla ett öga på ditt barn genom en babymonitor med en videokamera som filmar i realtid.
 4. Begränsa hur lång tid ditt barn tillbringar i gymmet. Långvarig exponering för föremål, färger och andra aspekter av gymmet kan bli överstimulerande för din lilla bebis. Det är viktigt att kontrollera hur mycket tid ditt barn tillbringar där. Ett bra sätt att övervaka ditt barn är att interagera med honom medan han leker i gymmet. Om du märker att ditt barn verkar upprört eller stressat, är det dags att göra något annat.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.