Tips för att besöka en nyfödd bebis

Tips för att besöka en nyfödd bebis

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

När det kommer till att besöka en nyfödd bebis, är det första du måste komma ihåg att du inte är dess mamma, pappa eller ens en släkting. Du måste bete dig som du beter dig mot en främling: artigt men reserverat. Fortsätt läsa så förklarar vi.

Du: bärare av mikrober

När du ska besöka en nyfödd bebis måste du se dig som någon som kommer utifrån och därmed någon som för med sig en rad patogener.

Du bör veta att att omgivningen är invaderad av alla sorters mikroorganismer som kan attackera immunsystemet på ett barn som inte har utvecklat de nödvändiga försvaren än.

Bröstmjölk förser inte enbart barnet med näringsämnen utan också med antikroppar. Detta är hur den nyfödde klarar av att försvara sig mot invasioner till en början. Bröstmjölken är dock inte alltid tillräcklig.

Besöka nyfödda bebisar

Bröstmjölk är mycket mer än mat. Det är en form av fysisk affektion, det är kontakt när man är ensam, komfort när man är ledsen, säkerhet när man upptäcker världen och smärtstillande vid smärta.

– Julio Basulto –

Under de första dagarna i livet behöver barnet en miljö som är så hygienisk och fri från patogener som möjligt så att det inte blir sjukt.

När du besöker en nyfödd, le mot bebisen, tala med den, sjung för den… men att undvika att hålla i den, pussa på den och ta upp den, gör mycket. Ta inte på dess handleder eller kläder.

Om du till sist beslutar att ignorera de här rekommendationerna, vidta åtminstone följande försiktighetsåtgärder.

 • Tvätta dina händer, dina armar till armbågen, ditt ansikte och din hals.
 • Använd inte starka parfymer eller deodoranter.
 • Om du röker, undvik att närma dig direkt efteråt. Vänta runt 15 minuter.

Andra tips för att besöka en nyfödd bebis

Förutom att undvika att bära, finns det lite andra saker att ha i åtanke när du är i färd med att besöka en nyfödd bebis. Bland annat vill vi föreslå:

Var inte ohyfsad

Det finns vissa stunder som bör respekteras som intima för nyföddas föräldrar och familj. Detta inkluderar sömnrutiner likväl som bad och matningstider för bebisen.

Så om du bestämmer dig för att komma på besök på morgonen, undvik att komma för tidigt. Om du kommer på kvällen, förläng inte din vistelse till sena timmar.

Eftermiddagen är också komplicerad eftersom familjen kommer att äta lunch. Modern kommer att amma barnet och alla (speciellt barnet) kommer att ta en tupplur… faktum är att många föräldrar använder ett sådant schema för att kunna vila efter sömnlösa nätter.

Detsamma inträffar vid varje amning eller flaskmatningsstund. Stunder familjen använder för att utföra sina hushållssysslor. Kort sagt: säg till att du kommer på besök och fråga vilken som är den bästa tiden att besöka den nyfödda.

Visa din bästa sida

Nyfödd

När du kommer för att besöka en nyfödd bebis och dess föräldrar, visa din bästa sida:

 • Tvätta dina händer och gå i rena kläder.
 • Stanna inte längre än 20 minuter.
 • Prata inte med hög röst.
 • Insistera inte på att träffa bebisen om den sover. Kom ihåg att vilan är essentiell. Det finns också föräldrar som inte gillar att låta alla gå in i barnets rum.
 • Träffa aldrig en bebis om du är förkyld eller har en smittsam sjukdom. Om du måste träffa bebisen för att det är din tradition eller familj, be om ursäkt till föräldrarna via telefon och skjut upp besöket till en annan dag.
 • Försök inte göra dig användbar och hjälpa till med arbete som har att göra med den nyfödde. Inte ens att vika dess kläder och lägga dem i garderoben. Vänta tills föräldrarna ber om hjälpen. Om du vill vara hjälpsam är det bättre att hjälpa till med andra hushållssysslor som att städa golvet eller diska.
 • Undvik att ge dina åsikter, gör det bara om du blir ombedd, och var försiktig med kritik relaterad till den nyfödde eller dess mor.
 • Du kan komma själv eller med någon annan, men kom inte för många på en gång. Prata med andra släktingar och vänner som planerar att besöka den nyfödde och dela upp besöken på olika dagar.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.