När pappor känner sig isolerade och vad man kan göra

Nio månaders väntan är över och ert barn är här. Men av någon anledning känner du dig isolerad. Det är inte ovanligt, men det finns saker du kan göra för att må bättre.
När pappor känner sig isolerade och vad man kan göra
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 juni, 2020

Visste du att många pappor känner sig isolerade när de just har fått en ny bebis? Fortsätt läsa för att ta reda på mer om det här fenomenet och hur man kan övervinna det.

Stunden du längtat efter är äntligen här: ditt barn är fött. Du har drömt om det här ögonblicket så många gånger. Men ibland är verkligheten lite annorlunda än vad man föreställt sig.

Du kanske börjar känna dig osynlig och lite isolerad. Det är inte ovanligt att nyblivna pappor känner sig isolerade.

Men oroa dig inte. Om du tar till dig till våra råd kommer du att kunna övervinna det snart nog.

Anledningar till att pappor känner sig isolerade

Kaoset på sjukhuset är över. Det var intensivt och lämnade inte mycket tid över åt att njuta av ditt nyfödda barn. Du, din partner och ert barn är nu hemma.

Äntligen kan du njuta av mer tid med ditt barn. Äntligen kan du börja skapa det band som du alltid längtat efter.

Du kan dock behöva vänta ett tag. Det kanske fortfarande inte är möjligt av olika skäl.

Besökarna slutar inte komma. Naturligtvis vill de träffa den nya familjemedlemmen de också. Alla tar ditt barn i sina armar och ger uppmärksamhet och omsorg till mamman.

Du tar hand om besökare, går fram och tillbaka, och du får inte en paus. Ingen verkar ens inse att du har blivit pappa. De inser inte att du också behöver lite tid ensam med ditt barn.

Det är logiskt att mamman får mer uppmärksamhet, eftersom hon gjorde en heroisk insats och gjorde det tyngsta arbetet. Men du var också där och gjorde allt du kunde för att graviditeten och förlossningen skulle gå så bra som möjligt.

Du var där för att ge det stöd som din partner behövde hela tiden.

Praktiska steg för att bryta känslan av isolering

Du vill också ha tid med ditt barn och lära känna henne. Du längtar bara efter några små ögonblick att lägga henne på bröstet, så att hon kan känna igen dina hjärtslag.

Allt du vill är att låta ditt barn sova på dig medan du bara tittar på henne, men det verkar aldrig hända.

Anledningarna kan vara:

  • Besökare slutar inte slutar hälsa på.
  • Mamman är osäker och kan inte frigöra sig från barnet.
  • Dina släktingar berättar hur du ska bära henne och hålla henne, och när och varför du inte ska göra det i vissa situationer.
  • Du har så mycket att göra att du inte hinner med allt du vill.
fäder känner sig isolerade: pappa pussar baby

Hur man undviker att känna sig isolerad

Om du som nybliven pappa känner dig isolerad måste du börja ta kontroll över situationen.

Nu för tiden finns det så många olika sätt att kommunicera med era familjer så att de vet vilka som är de bästa tiderna att besöka er. Både du och din partner kommer att vara utmattade och fler besök innebär helt enkelt mer arbete.

Skapa en WhatsApp-grupp, skicka foton på det nyfödda barnet och mamman. På så sätt kan alla känna sig lugna och de vet att allt är OK.

”Många nyblivna pappor känner att ingen ser deras ansträngningar och deras del i situationen. De känner sig osynliga och impotenta och tar hand om mycket utan att någon märker det.”

Du kan också planera in en specifik tid då alla kan komma och träffa barnet, en eller två gånger i veckan. Då undviker ni att de kommer timme efter timme och du ser till att du får den tid du behöver med ditt nya barn. Det är aldrig deras avsikt att störa, men du behöver din tid du också.

En annan bra idé är att dela på uppgifter. Du kommer ofta höra dem säga, “Vad du än behöver, säg bara till.” Tacka ja till det erbjudandet! Säg vad du behöver hjälp med.

Det kan vara att köpa blöjor eller laga något att äta. Det kan vara att hålla din partner sällskap medan du och ditt barn lägger er och vilar. Gör bara det du behöver göra för att minska din arbetsbörda.

Fortsätt kommunicera med din partner

Vi vet att du inte vill oroa din partner med hur du mår och det är väldigt omtänksamt av dig. Men för att bryta den här känslan av att vara isolerad i din egen familj måste hon förstå att du också behöver lite tid med ditt barn.

Mycket snart måste du gå tillbaka till jobbet och du kommer att ha ännu mindre tid att skapa ett band med ditt barn än nu. Därför måste du våga tala ut om dina behov som pappa.

fäder känner sig isolerade: baby på pappas bröst
Dela på uppgifterna. Uppenbarligen kan du inte amma, men du kan t.ex. byta blöja eller kläder lika bra som någon annan. Du kan också hjälpa barnet att somna om ifall han vaknar på natten.

När mamman har återhämtat sig från förlossningen kan hon göra andra saker medan du tar hand om barnet.

Din lilla har hört din röst redan när hon var i livmodern. Du har viskat i hennes öra så att hon kan känna igen dig nu ute i den stora världen. Du kommer snart se att du lätt kommer att kunna skapa den anknytning du vill ha.

Snart kommer du att kunna tillbringa timmar med att hålla ditt barn i din famn och krama honom. Du behöver bara lite tid och tålamod. Ta din rättmätiga plats och förvänta dig inte att andra ska göra det åt dig.

Och slutligen, bli inte frustrerad och se till att du njuter av den här vackra tiden i ert liv tillsammans.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.