Alla män! Det här måste ni veta om gravida kvinnor

Alla män! Det här måste ni veta om gravida kvinnor
Elena Sanz Martín

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 17 augusti, 2018

De flesta män gör sitt bästa för att försöka hålla sina partners lyckliga under graviditeten. Men självklart kan de ändå göra misstag; de förstår ju faktiskt inte riktigt vad gravida kvinnor går igenom. Misstagen kanske inte alltid spelar jättestor roll, men vi vill ändå belysa några saker som alla män borde veta om gravida kvinnor.

Män får alltid spela andra fiol vid graviditeter, men det blir allt vanligare att pappor aktivt involveras i graviditeten och förlossningen. För de flesta män är graviditeten en helt ny värld, full av nya upplevelser, varav alla inte är så trevliga. Att handskas med plötsliga humörsvängningar och specifika matsug mitt i natten kan vara svårt.

I den här artikeln ska vi visa att allt inte är förlorat. För framtida pappor som vill göra mer än att ge stöd till sin partner kan våra tips vara guld värda att veta om gravida kvinnor.

Vad män borde veta om gravida kvinnor

Det är lätt för pappor att känna sig vilsna under den första graviditeten, och till och med under ytterligare graviditeter. Av någon anledning verkar minsta lilla sak påverka den framtida mamman.

Men ge inte upp, grabbar! Att veta hur en kvinnas kropp fungerar är nyckeln till att stödja henne under graviditeten.

Kosten är viktig

Gravida kvinnor är hungriga nästan jämt. Alla vet att de behöver mer näring för att bebisen ska växa och hålla sig frisk. Om hon säger att hon behöver mat nu så menar hon det. Inte senare, inte om en minut, nu!

Hon ska inte behöva vänta på att äta. Försök att ha allt hon behöver nära till hands och spara mindre matportioner till senare.

Gravida går upp i vikt

Kommentarer om hennes vikt är inte uppskattade

Säg inte till en gravid kvinna att hon ser tjock ut. Det finns inget vackrare än att se hennes mage växa varje dag. Men även om du menar det som en komplimang finns det väldigt få kvinnor som gillar att höra att de gått upp i vikt.

Hennes sinne för humor kan förändras

Hoppa över skämten för stunden. En gravid kvinna kanske inte uppskattar samma humor som tidigare. När hennes hormoner får henne att må dåligt kan tidigare uppskattade skämt göra situationen värre.

Män kan också gå upp i vikt

Det är vanligt att även män går upp i vikt under graviditeten. De delar generellt maten hon har sug efter och de extra mål med mat hon äter. Många kvinnor äter för mycket under graviditeten, och deras partners har en tendens att unna sig tillsammans med dem.

Kom inte mellan en gravid kvinna och hennes mat

Vid måltider är allt som är ditt även hennes, men det som är hennes är bara hennes. Gravida kvinnor kan vara instinktivt territoriella, speciellt när det kommer till mat. Det är troligt att hon kommer försvara allt på sin tallrik, så glöm tankar om att ni ska dela.

Blivande föräldrar

Hjärnan fungerar annorlunda under graviditeten

Vissa kvinnor blir tankspridda under graviditeten eller får svårt att koncentrera sigDet brukar börja under den första trimestern och kan förvärras allteftersom tiden går. Hon kan börja glömma sina glasögon, missa att låsa dörren på kvällen, m.m.

Sexet får vänta

Du måste vara tålmodig, för sexet kommer förmodligen minska mer och mer, tills det till slut upphör. Under den andra trimestern kanske ni kommer ha sex då och då, men under de sista veckorna innan födseln är det inte troligt att hon kommer vara på humör.

Hon är gravid, men hon kommer inte gå sönder

Behandla henne inte som en skör prinsessa. Det är förståeligt att man vill skydda sin partner mer än någonsin under den första graviditeten. Problemet är att gravida kvinnor kan bli arga om man börjar behandla dem annorlunda, medan andra blir arga om man inte gör det…

Gravida kvinnor vill inte höra andra personer klaga

Du har inte tillåtelse att gnälla, speciellt inte om alla förändringarna vi redan har gått igenom här. Medan hon är gravid är det viktigt att du inte klagar framför henne. Hon är den som bär på bebisen och det är hon som måste genomgå förlossningen.

Gravida kvinnor får vara lata

En sak män måste veta om gravida kvinnor är att det kommer komma en punkt när de måste ta hand om alla hushållsuppgifter. Din partner kommer inte vara förmögen eller villig att göra det, för hon bär på en bebis inom sig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.