Motivera dina barn att studera: 7 användbara tips

Om du letar efter sätt att motivera dina barn att studera hittar du dem i den här artikeln.
Motivera dina barn att studera: 7 användbara tips
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 30 mars, 2021

Om du vill motivera dina barn att studera finns det många olika strategier du kan ta till. En av de bästa är att dra nytta av deras medfödda förmåga att vilja upptäcka och lära sig.

Från en mycket ung ålder börjar barn kopiera båda sina föräldrars handlingar. Detta förbereder deras sinnen på att enkelt absorbera kunskap allteftersom de fortsätter att växa. Du kan dra nytta av denna medfödda förmåga för att motivera dem att studera. Barn är som svampar i vissa åldrar; de absorberar all information omkring dem.

Att ha motivation kommer också att tjäna dem som vuxna. Det är en av de viktigaste egenskaperna för yrkesmässig framgång. Att motivera barn att studera och prestera i skolan från en ung ålder är därför mycket viktigt. Den här artikeln ger dig sju bra tips.

Tips för att motivera barn att studera

Det är viktigt att motivera små barn så att de gör sitt bästa i skolan och lär sig att verkligen njuta av inlärningsprocessen. Du vill skapa en atmosfär där dina barn kan lära sig att jobba mot ett mål och dedikera sig åt sina studier.

Motiverade barn försöker mer och lär sig med en positiv attityd. Det lär dem också att lösa problem på flera sätt. Det finns tre allmänna riktlinjer för att motivera barn att studera:

Positiv förstärkning

En av de attityder som mest motiverar barn att studera är positiv förstärkning. Ditt godkännande är en av de bästa belöningarna dina barn kan få för sina prestationer.

Uttryck att du är nöjd med deras bra betyg, att du är nöjd för att de har uppnått något som visade sig vara svårare än förväntat, och för att de övervann hinder i lärandet. P så sätt lär sig dina barn att upprepa dessa prestationer och uppgifter för att få ditt beröm.

Barn älskar att behaga sina föräldrar. Att erkänna deras ansträngningar är ett utmärkt sätt att motivera barn och uppmuntra dem att göra sitt bästa.

Motivera barn att studera genom att visa intresse

Prata med dina barn så att du vet vad de lär sig i skolan. Visa intresse för deras studier och ställ frågor.

Du kan också hitta sätt att relatera vad de lär sig till verkliga situationer. Till exempel kan du be dem att dubbelkolla kvittot för något du har köpt. Du kan även be dem att göra andra uppgifter där de kan tillämpa den kunskap som de har förvärvat i skolan.

framgång i skolan: familj gör läxor tillsammans

Uppmuntra dina barn även när de får ett dåligt betyg

Om dina barn misslyckas med ett prov, eller får lägre betyg än förväntat, är det bästa du kan göra att uppmuntra dem att fortsätta försöka. Gå igenom provet för att se varför de fick det resultatet.

Istället för att skälla eller tillrättavisa är det bäst att leta efter lösningar. Hjälp dem att förstå deras misstag så att de kan ägna mer tid åt att studera de delar som de har svårt för.

Påminn dem om andra hinder som de redan har övervunnit. Det är bra att förmedla förtroende till barn. Lova att hjälpa dem och visa att du är säker på att de kan förbättra sig.

7 tips för att motivera barn att studera

Nedan hittar du en lista över sju enkla tips för att motivera dina barn att studera:

1. Ställ rätt förväntningar

Tänk på att dina barn är medvetna om hur du ser saker, och många gånger anpassar de sina egna förväntningar i linje med vad du tycker. Dina barn måste veta att du vill att de ska lyckas. Detta kommer att motivera dem. Om dina förväntningar är låga är det mer troligt att de inte uppnår de förväntade resultaten.

För att ställa förväntningar som är lämpliga, och i överensstämmelse med dina barns förmågor, är det bra att prata med dem om de ämnen som de gillar mest. Försök också lära dig vilka ämnen de är bättre på för att ställa högre förväntningar inom dessa.

Ta reda på vad dina barn har för intressen och vad de är duktiga på. På så sätt kan du anpassa förväntningarna till olika situationer under uppväxten.

2. Sätt upp mål som hjälper dina barn

Det är av yttersta vikt att du lär dina barn att sätta sina egna mål. Det hjälper till att motivera dem och också uppmuntra dem att nå sina mål.

Skriv ner målen på ett papper och häng dem i en synlig del av huset så att dina barn kan se dem varje dag. Kom ihåg att målen måste vara specifika och mätbara.

3. Motivera dina barn att studera genom att visa hur viktig skolan är

Om du kan hitta ett sätt att visa dina barn ditt eget intresse och entusiasm för skolan kommer de också att anta samma attityd.

Du kan skapa en relation med dina barns lärare, volontärarbeta för skolprogram, skapa ett utrymme som är lämpligt för att göra läxor hemma och ha koll på vilka prov dina barn måste ta. Det är också bra att vara medveten om vilka uppgifter och ansvar dina barn har i varje ämne.

4. Ha en positiv inställning till skolan

Om dina barn ser att du har intresse för deras läxor kommer de också att börja ta intresse för dem. Inse att varje barn har sitt eget sätt att studera och lära sig. Hjälp dina barn att upptäcka sin egen inlärningsstil och uppmuntra dem att använda den på bästa möjliga sätt.

Det finns tre typer av lärande: elever som lär sig auditivt, medan de lyssnar; elever som behåller information visuellt, genom att läsa eller analysera en graf; och kinestetiskt lärande, då elever lär sig genom praktiska övningar.

5. Använd språk som motiverar dem

Det är mycket viktigt att du uppmuntrar dina barn. Genom att göra detta kan du motivera dem med mycket mer än bara beröm. Motivation innebär att barn själva utvärderar sig i ett positivt ljus.

Du kan uppmuntra dem genom att lägga märke till hur mycket de anstränger sig, så att de fortsätter att göra sitt bästa och får bättre resultat nästa gång.

flicka med skolarbete

6. Motivera dem att lära sig hemma och i samhället

Du måste försöka få dina barn att uppleva lärande som något roligt. Motiverade barn ser lärande överallt, och de förstår att vissa roliga aktiviteter också är möjligheter att lära sig.

Att besöka ett museum med utställningar om saker som dina barn studerar eller läsa en klassisk barnbok och sedan till exempel titta på filmversionen är alla sätt att lära sig.

7. Stärk dina barns självkänsla

Om du främjar självkänsla hos dina barn kommer du se att de blir mer motiverade, och detta kommer att förbereda dem för att också möta motgångar. De lär sig att lösa alla sorters problem eftersom de vet att de kan lita på sina styrkor. Om de gör misstag tar de det som ett tillfälle att lära sig.

Att motivera dina barn att studera hjälper dem att prestera bättre akademiskt. Dessutom kommer din hjälp och attityd att vara av stor betydelse för deras framtid.

Vi hoppas att du har användning för de sju förslagen i den här artikeln och att du ser positiva resultat.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.