5 tips för att lära barn att uppföra sig

Som mammor vill vi att barnen ska vara artiga och sticka ut för sitt goda uppförande. I den här artikeln kommer du lära dig vad du behöver göra för att detta ska bli verklighet.
5 tips för att lära barn att uppföra sig
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 18 december, 2019

Att lära barn att uppföra sig är ett viktigt ansvar vi har som föräldrar. Genom att lära sig att bete sig ordentligt kommer barnen kunna vara artiga och visa empati för andra.

Barnen kommer även att uppskatta sin omgivning bättre om de har ett gott uppförande. Föräldrar bör lära barn att uppföra sig från tidig ålder, och det måste vara en del av den dagliga inlärningen.

I dagens teknologiska samhälle är det ännu viktigare än någonsin att lära barnen att bete sig ordentligt. En av de viktigaste uppgifterna som föräldrarna bör tänka på är att lära barnen sociala förmågor.

De behöver lära sig hur man behandlar andra med respekt och att tänka på andra.

5 tips för att lära barn att uppföra sig

Föräldrarna bör tänka på följande då de lär barn att uppföra sig:

Föregå med gott exempel

Det första man bör tänka på är att man bör föregå med gott exempel. Barn kommer efterlikna det beteende som de ser hos sina förebilder.

Du bör även prata med en vänlig ton då du pratar med dina barn och andra. Om du ber dina barn att göra något så ska det göras trevligt och utan hot.

Det är inte alltid enkelt att ha tålamod, men som vuxen är det ditt ansvar att föregå med gott exempel.

Lärare som undervisar.

Känslighet

Ett gott uppförande grundar sig i respekt mot andra. Vägen mot respekt utgörs av känslighet. Om du kan lära barnen att vara känsliga och att tänka på andra så ger du dem en fantastisk gåva.

Roten till gott uppförande är respekt mot andra, och roten till respekt grundar sig i känslighet. Känslighet är en av de värdefullaste egenskaperna som du kan lära dina barn från en tidig ålder.

Ett känsligt barn kommer tänka på andra och naturligt bli en väluppfostrad person.

“Uppfostran är den bästa vännen. En uppfostrad person respekteras överallt. Uppfostran slår både skönhet och ungdom.”
Rådgivaren Chanakya

“Snälla” och “tack”

Att lära barnen att säga “snälla” och “tack” är grunden till gott uppförande. Dessa ord är grundstenarna till ett gott uppförande. Då barnen växer så kan föräldrarna t.ex. uppmuntra dem att skriva tackbrev – helst för hand.

Barn bör lära sig att säga tack då de får en gåva. Men vi bör också lära dem att vara artiga och tacka de som hjälper dem eller erbjuder en tjänst.

Detta inkluderar servitörer, förare, etc. De bör såklart även säga tack till familjemedlemmar som gör saker för dem rutinmässigt.

Att inte avbryta

Lär ditt barn att inte avbryta utan att vänta på sin tur. Detta förekommer ofta, speciellt hos barn. Detta händer då de vill uttrycka sig så snart de kommer på något.

Barn är naturligt egocentriska och behöver påminnas att inte avbryta. Det är viktigt att man lära dem att vänta tills den andra personen har pratat klart.

Du kan använda visuella påminnelser för att lära barnet att inte avbryta. Du kan exempelvis använda ett uppstoppat djur eller en pinne för att indikera att det är någons tur att prata.

För att verkligen driva hem vikten av detta är det givetvis ett måste att barnet självt får tala till punkt utan att du avbryter.

Mor som pratar med barn.

Var inte för hård då du lär barn att uppföra sig

Språket är en förmåga som man bör ha kul med och inte bli påtvingad. Ja, det är bra att påminna barnen att säga “tack” innan de ber om något. Du bör dock inte vara för hård när du gör det.

Du bör vara försiktig. Barn kan enkelt tröttna på dessa ord innan de ens lärt sig vad de betyder. Det är bättre att påminna dem lite lätt och såklart föregå med gott exempel. Det kommer vara mycket effektivare än att tjata.

Gör inte ordet “snälla” till ett villkor för att barnet ska få vad det ber om. Med andra ord är inte “snälla” det magiska ordet för att få allt man pekar på, utan snarare en viktig del av att vara artig.

Vi vill även påminna dig om att du bör ha tålamod då du lär barnen att vara artiga. Detta är något du måste arbeta med varje dag för att få de resultat som du vill ha.

Det kommer dock löna sig i slutändan!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.