Vad menas med ansvarsfullt moderskap?

Det är under barndomen som vi skapar framtidens lyckliga vuxna. Genom att praktisera ett ansvarsfullt moderskap hjälper vi dem på vägen.
Vad menas med ansvarsfullt moderskap?
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Skriven av Gladys González

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Att vara mamma är utan tvekan en av de mest trevliga och berikande upplevelserna i vår existens som kvinnor. Det innebär att föda en ny varelse, upptäcka sig själv och avslöja ett nytt sätt att älska, som är djupare och annorlunda. Därmed blir det viktigt att praktisera ett ansvarsfullt moderskap.

Detta stadium börjar precis i det ögonblick då vi upptäcker att en varelse växer inom oss. Det är då en ny väg mot egenvård börjar. Det är detta som förbereder oss för att kunna erbjuda vår lilla den bästa möjliga utvecklingen i vår livmoder.

Från det ögonblicket bör dina tankar och handlingar vara inriktade på att erbjuda dig själv välbefinnande i alla aspekter av ditt liv. Välbefinnandet innebär nu att du väljer vad som är bra för dig, både mentalt, fysiskt och känslomässigt.

“Att ta hand om mig är att ta hand om dig”, är ett perfekt motto att anamma under din graviditet. Vilken bebis skulle vilja växa upp i livmodern hos en stressad, arg eller undernärd mamma?

En mamma och hennes dotter dricker ur papperskoppar i snön.

Att vara gravid är att ta ett stort ansvar. Det betyder att vara medveten om att ett nytt liv håller på att byggas inom dig, en varelse som livnärs från dig. Du är nu deras källa till hälsa och kärlek, så att ta hand om dig själv är din huvudsakliga uppgift under denna process.

Koppla av! Graviditeten behöver inte vara synonym med en börda. Tänk så underbart det är att få välja de handlingar som kommer att bidra till ditt och den lilles, eller lillas, välmående. Från och med detta ögonblick kan du börja utöva ett ansvarsfullt moderskap genom att säkerställa ditt fysiska och känslomässiga välstånd.

Genom att ta hand om dig själv och införa nya hälsosamma vanor i ditt liv – så som bra kost, träning, tillräcklig fritid, vila, medicinska kontroller och aktiviteter som stimulerar till lycka under dessa nio månader – kommer du att göra en stor del av arbetet för att din avkomma ska födas full av vitalitet och positiv energi.

Att komma igång i moderskapet

När det starka lilla ljuset i din mage möter omvärlden går du in i en ny fas under din upplevelse som mamma. Du har redan din lilla, eller lille, i famnen, och den är så liten och känslig att den förtjänar all vård och allt skydd som du möjligen kan ge den.

Att ta hand om vad du äter är en av dina huvuduppgifter under bebisens första månader. Dess mat kommer från din mjölk, så ju friskare du är, desto bättre näring får den.

Att vara mamma är ett ansvar som varar för evigt, så njut av processen och tro på dina instinkter för de kommer inte att svika dig. Vid slutet av resan kommer du se att du alltid var en fantastisk mamma

Allt eftersom månaderna går kommer den att vilja stoppa föremål i munnen, krypa och leka, så städning hemma är en nödvändighet. Ett ordnat hem ger dig friheten att röra dig runt utan att oroa dig för om bebisen leker i ett hörn, eller ett annat. Din bebis är nu i centrum för din uppmärksamhet, så du måste se till att du erbjuder den det bästa du kan.

Att växa upp med din bebis

Tiden går fort och på ett ögonblick är den lille, eller lilla, inte längre så liten; den pratar, går, springer och till och med skrämmer dig.

Det är här du återgår till utgångspunkten: “Att ta hand om mig är att ta hand om dig”. På jobbet kan du tappa humöret, det är giltigt, du är en människa. Men tänk nu på hur trevligt det är för ditt barn att se dig fridfull, frisk och glad under sin uppväxt. Du är dess exempel.

När du ger dig in på denna förvandling har du redan lärt dig att ta hand om dina grundläggande behov, utföra aktiviteter som du gillar och på så sätt undvika att skrika på barnet i onödan efter en lång arbetsdag.

En mamma och hennes tre barn poserar för en bild på stranden.

Kärlek och kommunikation för ett ansvarsfullt moderskap

Barnet har nu en helt ny värld att upptäcka. Kom alltid ihåg värdet av kommunikation under dess tillväxt. Tala med det med kärlek och ge alltid en förklaring till varför du tycker att något är fel och inte bör göras. Att skrika är inte värt det, inte heller fysisk bestraffning.

Låt barnet lita på dig och utveckla sig fritt framför dig, ingenting dåligt kommer att drabba det genom en stunds lekande på marken, eller en brottningsstund med den där valpen.

Ansvaret att vara mamma varar för evigt. Med åren kommer du att se dem växa, fatta sina egna beslut och alltid räkna med ditt stöd och ditt förtroende. I det ögonblicket kommer du att inse att du redan var en fantastisk mamma från det att du började denna resa.

Det är under barndomen som vi skapar framtidens glada vuxna. Gör din lilla, eller lille, glad genom att utöva ett ansvarsfullt moderskap.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Cucurella, M. B. (2016). Maternidad responsable: autonomía personal y reconocimiento de deberes. In Bioética de la maternidad: humanización, comunicación y entorno sanitario(pp. 59-70). Edicions de la Universitat de Barcelona.
  • Lemus Rozo, V. M., López López, Y. A., & Mojica Castillo, J. D. Camino a una maternidad responsable. Facultad de Enfermería. https://repositorio.unal.edu.co/handle/unal/52850
  • Gómez Gómez, F. (2007). El buen padre: modelo paterno y maternidad responsable. Cimientos: Boletín del APA del Colegio Cristo Rey de Madrid, (30), 13-14. https://eprints.ucm.es/5611/

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.