Vad händer om en kvinna hatar att vara gravid?

Om en kvinna hatar att vara gravid betyder det inte att hon inte vill ha sitt barn. Det kan vara så att graviditetens olika omständigheter gör det obehagligt.
Vad händer om en kvinna hatar att vara gravid?
Mara Amor López

Skriven och verifierad av psykologen Mara Amor López.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Graviditeten kan vara en underbar tid för en kvinna att njuta av, särskilt om symptomen tillåter det. Att känna barnet växa i kroppen är en av de bästa förnimmelserna. Men det finns också fall då en kvinna hatar att vara gravid, och detta ska inte ses som något konstigt eller fel.

Otaliga kvinnor gillar inte att vara gravida men känner sig ofta skyldiga över vad de känner. Det är något irrationellt, som de inte kan kontrollera och som inte tillåter dem att njuta av graviditeten som andra mammor gör.

Graviditeten är ett skede av plötsliga känslomässiga upp- och nedgångar. Ena minuten kan vi hoppa av glädje, och nästa minut gråter vi i hörnet. Vi har alla hört talas om hormonella influenser, och detta är beviset. Det faktum att en kvinna hatar att vara gravid betyder inte att hon inte älskar sina barn, och därför måste vi sluta straffa henne för hennes känslor.

När en kvinna hatar att vara gravid

En gravid kvinna som ligger på en soffa och ser överväldigad ut.

En kvinna som hatar att vara gravid kan älska och njuta av sina barn precis som vilken annan mamma som helst. Om detta är din situation, lägg då din skuld åt sidan eftersom det finns en förklaring till allt detta. Dessutom inträffar denna verklighet oftare än du tror.

Om du har känt dig sjuk, inte sover bra, har diabetes eller lider av någon annan graviditetsrelaterad sjukdom, kanske du hatar att vara gravid. Dessa känslor som dyker upp under detta skede är normala och bör accepteras utan skuld eller skam.

Varför hatar vissa kvinnor att vara gravida?

Anledningarna till varför en kvinna hatar att vara gravid kan variera. Låt oss ta en titt på några av dem.

Frekventa kräkningar och illamående

Det finns kvinnor hos vilka graviditetshormonerna får dem att kräkas och uppleva illamående. Detta är vanligast under de första månaderna, även om de ibland kan pågå till slutet av graviditeten. I det här fallet hindrar obehaget dem från att verka så glada som de skulle vilja vara eftersom de inte mår bra.

Avsmak mot förändringarna i kroppen

Nuförtiden anses det av de flesta som mycket viktigt att ha en kropp som passar in i specifika skönhetsstandarder. Men en graviditet gynnar sällan detta mål. Dina höfter vidgas, din mage växer, dina bröst blir gigantiska och du ansamlar vätska i kroppen.

Dessutom finns det kvinnor som måste avbryta vissa rutiner efter att de blivit gravida, som till exempel ett intensivt idrottande. Denna begränsning kan allvarligt påverka motivationen hos dem som brukade träna på detta sätt, även om de förblir aktiva på annat sätt.

Depression

Vissa gravida kvinnor kan bli deprimerade eftersom hormonella förändringar främjar humörsvängningar. Av denna anledning kan man känna sig utan entusiasm eller energi till att möta graviditeten.

Rädsla för förlossning

Det är helt normalt att känna sig nervös och rädd inför förlossningen, men det finns kvinnor som upplever en absolut skräck när de tänker på värkar och förlossning. Orsakerna är flera: bebisens hälsa och välbefinnande, tårar, smärta, komplikationer och mycket mer.

Rädslan gör att man tillbringar de 9 månaderna orolig och med en mycket hög nivå av ångest fram till den dag de föder barn. Allt detta hindrar en från att njuta av sin graviditet.

Om en kvinna hatar att vara gravid är det viktigt att lära sig att kontrollera känslorna

Att kontrollera dina känslor är inte alltid lätt under graviditeten, men ett bra sätt att göra detta är att hålla ditt sinne sysselsatt. Hur? På många sätt: Att prata med andra kvinnor för att dela erfarenheter, göra saker som du gillar samt söka trevliga upplevelser.

Huvudsyftet är att förbli positiv så att du kan må bättre och få förmågan att kontrollera dina känslor. Glöm inte att känslorna alltid produceras av tankar, så försök skapa positiva tankar så att dina känslor också blir positiva.

En kvinna och hennes partner står med händerna på hennes gravida mage.

En kvinna som hatar att vara gravid kommer fortfarande att älska sin bebis så fort den blir född

En kvinna kan hata att vara gravid och inte njuta av det stadiet, men när hon ser sitt barn kommer hon att uppleva kärlek vid första ögonkastet. En mamma älskar sitt barn över allt annat, även om hon hade en obehaglig upplevelse under graviditeten.

En mammas kärlek är den största och mest speciella som kan kännas. Och det enda som verkligen betyder något för dig är att se ditt barn. Att hålla honom eller henne i dina armar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.