Träna med pilatesboll under graviditeten: Är det bra?

Under de sista månaderna innan förlossningen väljer många gravida kvinnor att träna med en pilatesboll. Varför rekommenderar man detta? Vi förklarar i den här artikeln.
Träna med pilatesboll under graviditeten: Är det bra?

Senaste uppdateringen: 05 oktober, 2020

Att träna med pilatesboll kan ha stora fördelar under graviditeten. De bidrar till ditt välbefinnande på olika sätt. Förutom att arbeta med din fysiska hälsa ger de också ett utrymme för dialog och umgänge, vilket kan hjälpa kvinnor att känna sig lugnare inför förlossningen.

När man tänker på en grupp gravida kvinnor som tränar är det första som man troligen kommer att tänka på pilatesbollar, eller yogabollar, träningsbollar, sittbollar eller balansbollar som är några av de andra namnen de har. Oavsett vilket namn du använder är det ingen slump att dessa bollar är populära bland gravida kvinnor.

Forskare har bevisat fördelarna med att träna med pilatesboll under specifikt graviditeten. Det är därför så många bestämmer sig för att använda dem månaderna innan förlossningen.

I själva verket rekommenderar man att träna med pilatesboll också efter förlossningen och under resten av en kvinnas liv. Men varför är det så? Och varför är de så populära? Fortsätt läsa för att ta reda på det.

Fördelarna med att träna med pilatesboll under graviditeten

Det stärker musklerna

Att träna med pilatesboll under graviditeten gör det möjligt att utveckla muskulaturen i bäckenbotten, vilket är viktigt för kvinnor som snart ska få barn. Dessa muskler utsätts för stora påfrestningar vid förlossningen.

De är också bra för att träna ryggmusklerna, som ansvarar för att stödja den extra vikt man bär på under graviditeten. De hjälper avsevärt att förhindra mycket vanliga krämpor under graviditeten.

Kan introducera dig till andra gravida kvinnor

Det är inte ovanligt att vissa lite mer fysiska graviditetskurser använder pilatesbollar för att uppmuntra kvinnorna att prata med varandra.

När gravida kvinnor deltar i dessa kurser får de chansen att uttrycka hur de känner, sina rädslor, tidigare erfarenheter och drömmar och förväntningar. I själva verket kan umgänge med andra gravida kvinnor och att få lyssna på deras berättelser minska rädslan för att föda som många förstföderskor har.

Att träna med pilatesboll förbättrar flexibiliteten

En kvinnas kropp genomgår många förändringar under graviditeten, av vilka många leder till minskad rörlighet. Oroa dig inte, det går att göra något åt det.

Att träna med pilatesboll kan hjälpa dig avsevärt. Det bidrar också till en effektivare återhämtning efter födseln.

gravid kvinna på gymboll

Minskar stress

Många övningar för gravida kvinnor som använder pilatesboll involverar att behärska och kontrollera andningen. Detta är inte bara användbart under sammandragningarna innan och under förlossningen, utan det hjälper också till att minska stress och ångest.

Övningar med pilatesboll för gravida kvinnor

Crunches med en pilatesboll: Dessa rekommenderar man i början av graviditeten. Övningen består av att kvinnan ligger på bollen, som stöder korsryggen. Från det här läget gör hon långsamma crunches med fötterna på golvet och knäna i 90º vinkel.

Rotation av bäckenet: För att göra denna övning måste du sitta på bollen som på en pall. Vrid dig sedan cirka 45º åt sidan (eller mer, beroende på hur flexibel du är). När du är klar återgår du till mitten och upprepar övningen på andra sidan.

Det finns också ett annat sätt att göra denna övning: med armarna utsträcka framför dig i bröstnivå. För att göra det enklare kan du ta en handduk mellan händerna och hålla den sträckt.

Magövning: Denna övning kräver att du sitter på bollen med benen i 90 °. Rör buken fram och tillbaka och spänn och släpp på skinkorna så att bröstet och magen kommer närmare och sedan längre bort från varandra.

Fullständig rotation: Denna övning består av att utföra en fullständig midjerotation medan du sitter på bollen. För att göra det måste dina ben vara 90 ° och de ska fungera som ett stöd medan du gör rörelserna med höften. Dessa bör göras försiktigt.

Lätta hopp på bollen: Kvinnor gör vanligtvis denna övning under den sista trimestern av graviditeten, när magen gör de andra övningarna nästan omöjliga. Detta är mycket effektivt i kampen mot urininkontinens.

Detta är en mycket enkel övning eftersom det bara kräver att du sitter på bollen och studsar lätt. Du bör hålla dina armar avslappnade och kontrollera din andning på ett medvetet sätt.

Försiktighetsåtgärder när du tränar med pilatesboll under graviditeten

Slutligen är det viktigt att påpeka att det finns vissa försiktighetsåtgärder du bör vidta innan du börjar göra övningar med en pilatesboll under graviditeten.

Träna inte själv. Gör ditt bästa för att hitta någon som kan träna med dig och som kan vägleda din hållning så att du inte skadar dig själv. Se också till att personen är villig att hjälpa dig vid en skada.

Samtidigt är det bäst att prata med din läkare och be om tillstånd innan du gör dessa övningar.

Uppenbarligen ska du inte träna om du blöder eller om du bara inte känner för det. Om du inte känner dig motiverad eller bekväm är det bättre att vila och försöka igen en annan gång.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.