Att vara mamma och studera samtidigt

Många mammor väljer att återvända till skolan, vilket är en lösning full av uppoffringar och belöningar.
Att vara mamma och studera samtidigt
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 02 maj, 2019

När kvinnor bestämmer sig för att vara mamma och studera samtidigt så kommer detta inte vara lätt, men om man anstränger sig så går det.

Många mammor befinner sig i en situation där de måste spendera mycket kvalitetstid med sina barn och även ägna tid åt sin egen personliga utveckling, vilket ibland innebär en fortbildning.

Dessa planer kanske har fått skjutas upp p.g.a. graviditeten eller nya ambitioner. Oavsett vilket så är det en komplex uppgift att vara mamma och studera samtidigt.

När du tar beslutet att vara mamma och studera på samma gång så kommer du bli mer motiverad genom att veta att en utbildning gör att du bättre kan bidra till din familjs framtid.

Om du har en högre utbildning så kommer du ha större möjlighet att hitta ett bättre jobb eller starta din egen verksamhet.

Då man befinner sig på denna nya väg i livet så är det viktigt att man håller sig fokuserad. Välj en flexibel utbildningsplan som du vet att du kan uppnå. Designa också ett schema som kommer ge dig tillräckligt med tid för att slutföra dina andra uppgifter.

Om du lyckas distribuera din tid ordentligt och vara disciplinerad så kommer dina chanser till framgång att vara betydligt större.

Det är viktigt att du fyller ditt sinne med positiva tankar. Det kommer tyvärr alltid finnas personer med negativa attityder och kommentarer som kommer ifrågasätta dina förmågor. Koncentrera dig på dina mål och ignorera alla yttre element som vill trycka ned dig.

Att vara mamma och studera på samma gång

Nyckeln är att vara organiserad och ha disciplin. Att ha en fulländad plan som du kan utföra kommer göra att allt faller på plats.

Ibland kommer du bli utmattad, barnen kommer skrika eller gråta, och du kan känna dig förtvivlad över små situationer som står utanför din kontroll.

Mamma som planerar.

Detta är dock normalt och något som du bör förvänta dig då du är ambitiös och ger dig själv stora mål. För att dessa ansvarsområden ska bli lite enklare så rekommenderar vi att du följer dessa steg:

Bra organisation och disciplin

Att vara mamma och studera på samma gång innebär att du måste organisera. Du måste ha tillräckligt med tid för att slutföra ditt skolarbete. Detta innebär också att du måste ändra lite på ditt schema för uppgifterna i hushållet.

Den mest praktiska lösningen är att dra nytta av de timmar då dina barn är i skolan. Om du har barn som inte är tillräckligt gamla för att gå i skolan så bör du överväga att ta dem till ett dagis eller anlita en barnvakt för att du ska kunna få mer tid åt dina studier.

Om du inte vill lämna barnen på dagis eller hos barnvakten så måste du följa ett strikt schema med planerade aktiviteter.

De bör ha ett schema för att äta, sova och bada etc. Du kommer då kunna veta vilka som är de bästa tiderna för att kunna studera ostört.

Det har aldrig varit enklare att studera hemifrån än det är nu eftersom det finns så många onlinekurser. För den som vill vara mamma och studera på samma gång så är detta ett bra verktyg.

Om du studerar på distans kan du nu investera den tid som du annars hade använt för att pendla till något annat, som läsning eller hushållsarbete.

Känner du dig överväldigad? Andas och ta en paus

Om man har många ansvarsområden och även känner sig pressad p.g.a. olika faktorer i den nya livsrytmen så kan detta vara överväldigande för varje mamma.

Det rekommenderas att du är ärlig med dig själv och sätter upp mål som du vet att du kan uppnå.

Försök att inte ta på dig för mycket på en gång. Börja med en eller flera saker till en början. Efter din första upplevelse så kommer du ha möjligheten att bestämma dig för om du ska lägga till fler saker eller reducera bördan.

Om du lyckas distribuera din tid ordentligt och hålla dig disciplinerad kommer dina chanser till framgång att vara betydligt större.

Det är också viktigt att man har tid till att vila och återhämta sig. Du bör försöka undvika risken för att gå in i väggen.

En bra kost kommer hjälpa dig att hålla dig aktiv. Kom ihåg att det är viktigt att ta hand om din kropp och ditt sinne så att din viljestyrka håller sig på topp.

Viljestyrka när du ska studera

Ansträngning och uppoffring är alltid viktigt för att man ska kunna uppnå mål i livet. Dina studier kommer uppta mycket av din tid så du bör alltid vara medveten om att du kommer ha mindre tid för andra aktiviteter som att gå till parken, bio, fester och familjeträffar.

Detta bör dock inte vara något som gör dig deprimerad. Fokusera på dina mål och tänk på vad du måste göra.

Du måste förstå att det är en tillfällig uppoffring som förr eller senare kommer förbättra situationen för hela familjen.

Kvinna framför sin laptop.

Att vara mamma och studera kräver att du njuter av upplevelsen till fullo

Livet som student är en oförglömlig upplevelse och moderskapet är utan tvekan det bästa stadiet i en kvinnas liv. Genom att förena dessa två delar i ditt liv kommer du verkligen kunna njuta av det.

Dra nytta av allt som kommer din väg när du är mamma och studerar på samma gång. Både bra och dåliga upplevelser kan ge oss viktiga lärdomar.

Att studera innebär inte att du måste missunna din familj. Det är många gånger familjen som uppmuntrar oss till att uppnå våra mål. Balans är viktigt när man hanterar både hemmet och det akademiska livet.

Det viktiga när man är mamma och studerar på samma gång är att man känner sig nöjd med de beslut som man tar. Acceptera varje uppoffring med en positiv attityd och ta hjälp av familjen för att njuta av upplevelsen.

När du inser att du kan klara av det så kommer du utan tvekan känna att du kan ta dig an betydligt större och mer intressanta upplevelser.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.