5 fina sanningar om att ha döttrar

5 fina sanningar om att ha döttrar
Ana Couñago

Granskad och godkänd av psykologen Ana Couñago.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Att ha döttrar är en välsignelse, precis som när en mamma föder en son till världen. Både pojkar och flickor har sina personliga och karaktäristiska drag som särskiljer dem.

Att ha döttrar: fem fina och vanliga situationer

Det finns definitivt vissa skillnader mellan pojkar och flickor. Om du har en dotter kommer du säkert känna igen några av situationerna vi nämner här nedan.

En röst vid din sida hela dagen

Har du inte en ljuv, surrande röst i örat morgon, eftermiddag och kväll? Att ha döttrar är att njuta av ändlösa samtal och alltid hitta ett nytt samtalsämne.

Mammor älskar att lyssna på sina döttrar, se hur de uttrycker sig själva och höra deras problem och inslag av glädje. Även om du inte inser det har det ett värde för utvecklingen av dotterns känslor och kommunikationsfärdigheter.

Döttrar pratar konstant

Utmaningen att bli en personlig stylist

Det är bara att acceptera det: hennes hår är ett evigt slagfält. Ibland försöker hon lösa ut sina hästsvansar själv och ibland lämnar hon hårsnoddarna på tills hon kommer hem.

Allteftersom tiden går blir håret slitet och trassligt. För att inte nämna det äckliga tuggummit som fastnat i det långa håret…

Borde du sätta upp håret eller släppa ut det? Kort eller långt? En dotters hår är en evig kamp!

De många bråken om kläder

Som mammor kan vi inte undvika att falla för charmen hos flickkläder. Vissa köper ändlösa mängder som de aldrig ens kommer använda.

Vem kan motstå en miniväst eller en klänning med blomstermönster? Men flickor söker snabbt självständighet i sin garderob. Kläder och smink blir en del av deras personliga stil, och det finns inte mycket vi kan göra åt det.

Spruckna stereotyper

Att ha döttrar är att spräcka den vanliga myten om den lugna och tysta flickan. Vem sade att flickor inte kan vara djärva, orädda, snabba, starka, modiga och aktiva? Åk bara på besök hemma hos en flicka för att få det bevisat för dig.

En relation präglad av hat-kärlek

Hennes band med dig är förmodligen växlande. Det magiska bandet som förenar er rör sig ofta i ambivalenta mönster. Din dotter kanske en dag sagt de sårande orden, “jag hatar dig”.

Men oroa dig inte. Det är lyckligtvis bara en fas som inte varar för evigt. Flickor vet hur de ska visa att de är upprörda. I slutänden kommer ni nästan garanterat återfå tillgivenheten och kärleken för varandra.

Mamma leker med dotter

Att ha döttrar: ett mirakel och en välsignelse

Att ha döttrar är först ett mirakel och sedan en välsignelse.

Det är en chans att återuppleva barndomen, leka lekar, sjunga sånger och återupptäcka kläderna från barndomen. Att ha en dotter är att njuta av allt vi lämnat i det förflutna.

Moderskap präglas av sötma och ömhet. Att vara mamma är att förstå med kärlek och tillgivenhet; att vara en förebild för någon som följer i dina fotspår.

Det är att lära sig om tillit och vänskap, dela och bevara hemligheter. Det är att alltid vara med någon, i ur och skur. Det är att hålla handen när hon behöver det, men också låta henne göra saker ensam.

Du förstår hennes tårar och besvikelser mer än någon annan, och har fördelen att veta exakt vad som kan sägas för att läka såren.

Att ha döttrar är att skratta högt, men framförallt att vara lycklig vid varje viktigt steg. Att ha en dotter är att hitta din bättre hälft igen och veta att det är för alltid.

När ett barn är lyckligt finns det en mamma som svävar i skyn.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.