4 saker att lära sig från glada barn

4 saker att lära sig från glada barn
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Vuxna tror ofta att barn är de som ska lära sig från sina föräldrar.  Barn ses som eviga studenter av livet. De placeras i samhällets händer för att antingen vara framgångsrika eller inte. Även om detta är delvis sant är verkligheten sådan att föräldrar har mycket att lära från sina barn. Förvånansvärt mycket om vi ska vara ärliga – speciellt av glada barn.

Glada barn kan lära oss föräldrar viktiga lektioner som uppmärksammar hur dessa små varelser lever sina liv och hur deras värld utvecklas. Stilen på föräldraskapet är väldigt viktigt. Ibland misslyckas föräldrar med att se att deras delaktighet i sitt barns glädje inte är nog. Föräldraskap bör vara auktoritativt inte auktoritärt.

Goda familjevärderingar är tidlösa. Det är nödvändigt att förstå att det inneboende värdet som barn har och respekten de har för liv i alla former. Familjen kan välja enkla, budgetvänliga aktiviteter att njuta av tillsammans. Du kommer att märka att ju simplare aktiviteten är desto gladare kommer dina barn att vara. Glada barn har absolut mest att lära oss.

4 saker att lära sig från glada barn

1. Att vara en bra förälder är gott nog

Du måste inte vara den bästa mamman eller den bästa pappan för att dina barn ska vara glada. Du behöver bara sträva efter att vara en bra mamma eller pappa och dina barn kommer att lära sig av det.

Det är nödvändigt att ha ett realistiskt perspektiv på faderskap och moderskap för att förstå dina barn. Detta för att kunna respektera dem och dig själv. Du måste kämpa för den här dagliga verkligheten men du måste också bli mer tolerant gentemot dina egna ofullkomligheter.  Hemligheten är att njuta av att vara mamma och pappa.

2. Du måste inte vara bäst

Barn måste inte vara bäst och inte heller deras föräldrar. Att vara bäst innebär inte att du är viktigare. Det finns inget behov av att mäta sig som förälder eller jämföra sig som barn. Framgångar och misslyckanden för barn och vuxna är vanliga men hur de uppfattas är en reflektion av föräldraskapsstilen och var och ens styrkor och svagheter.

Glada barn 2

Även om föräldrar ärligt talat bara vill sina barns bästa finns det ingen anledning för denna önskan att bli ett tvångsmässigt behov. Att älska sina barn precis som de är är bäst för alla. Barn (och vuxna) bör vara sig själva och lära sig att misstag och misslyckanden i många fall är de bästa lärarna. Stöd, kärlek, vägledning och medkänsla är vad barn behöver.

3. Glada föräldrar uppfostrar glada barn

Föräldrar som lyckas hålla balansen mellan livet, familjen och arbetet kommer att vara förmögna att vara gladare och likaså kommer deras barn. Det är inte lätt men om du vill uppnå det är det inte omöjligt, även om vissa saker ibland måste prioriteras över andra, såklart… Familjen är vad som egentligen betyder något i livet.

Att arbeta hårt på ditt jobb är viktigt men att ha en rutin så att du kan organisera ditt liv och ha kvalitetstid med dina barn är lika viktigt (eller viktigare). Du är oersättlig i dina barns liv.

Omvänt är ingen oersättlig på jobbet. Ingen kommer att komma ihåg dig för att vara den sista som går hem från kontoret, så prioritera din arbetstid mindre, sparsamhet mer och njut mer av kvalitetstiden med dina barn och dig själv. Det är värt det!

Glada barn 3

4. Självständighet är den bästa vägen

Att lära sina barn självständighet är grundläggande för deras utveckling och även deras lycka. Självständighet hjälper barnen att bli oberoende vuxna. Föräldrar som har oberoende barn inser också vad de är kapabla till som föräldrar och känner sig inte lika skrämda av föräldraskapet. De förlitar sig mer på sina barns förmågor allteftersom de växer upp.

Barn behöver ta ansvar som är passande för deras åldrar och om du ger dem det kommer du att lära dem vad de är kapabla till. Sakta men säkert måste du ge dem mer frihet för att de ska kunna visa dig ännu mer av sina förmågor. Lär dem tillräckligt med färdigheter för att navigera i den här världen och i samhället där de lever och ge de chansen att visa att de kan.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Hogg, T. (2005). El secreto de educar niños felices y seguros. Editorial Norma.
  • Piñeiro, B. (2016). Educando niños felices. XinXii.
  • Greenspan, S. I. (2009). Great kids. Niños felices: cómo enseñar a tu hijo las diez cualidades esenciales para alcanzar una vida feliz (No. Sirsi) i9788449321931).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.