Mitt barn är min nutid, min framtid och det bästa av mitt förflutna

Att bli förälder förändrar dig och ditt perspektiv för alltid.
Mitt barn är min nutid, min framtid och det bästa av mitt förflutna
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 16 april, 2021

Ankomsten av ett barn börjar om livet på nytt. Mitt barn är min nutid, det ger mig hopp och glädje, det är det bästa som någonsin har hänt mig. Jag drömmer hela tiden om hur vår framtid kommer att se ut.

Sociologer och psykologer säger ofta att det finns ett problem som plågar dagens samhälle; vår oförmåga att vara närvarande – att ta vara på här och nu.

Vi lever komplexa liv och kan vara besatta av det förflutna till den grad att vi drabbas av depression. Vi kan också fokusera för mycket på en framtid som inte ens har hänt ännu.

Det är inte lätt att leva i nuet, speciellt när allt runt omkring är så krävande och tvingar oss att sätta konkreta mål för morgondagen. Vår omgivning påminner oss också hela tiden om våra tidigare misstag.

Man kan bara vara lycklig i nuet. Det är något som de flesta mammor upptäcker efter att ha fött barn. Pappor upptäcker det också när de håller sin nyfödda i sina armar.

Plötsligt förändras något. Det är som en speldosa som öppnas och uppmanar oss att stanna upp och beundra dess skönhet. Det nya, perfekta barnets skönhet är det som binder oss till nuet…

Mitt förflutna är viktigt, men det definierar mig inte. Det är mitt barn som definierar mitt innersta väsen, min äkthet som människa.

min nutid: pappa håller baby

Fel och misstag är etsade i vårt förflutna. De påminner oss om felaktiga vägar och de underbara upptäckter vi gjort. Människor består av berättelser, små droppar nostalgi och ibland mängder av ånger.

Ingenting från det förflutna borde spela någon roll när vårt första barn föds. Det lättar vikten av alla misstag vi gjorde igår, eventuella smärtsamma relationer som slutade dåligt och de felaktiga vägar vi valde.

Ett barn är ett oskrivet blad, ett nytt konto som raderar smärtan i vårt förflutna. Ett barn är en kraft som driver lycka och föser oss mot en bättre framtid.

Låt inte bördorna från gårdagen avgöra din nutid. Många människor och nyblivna föräldrar bär på gamla bördor eller ärr förknippade med en svår barndom eller föräldraseparation, och det skrämmer dem.

Vi måste “läka” oss själva för att vara bra föräldrar. Det kräver tid och fingertoppskänsla, men det är viktigt att göra det.

Dåliga pappor och mammor är de som projicerar sina frustrationer på sina barn, de som inte kan läka sina ärr från tidigare dagar. Vi måste därför försöka undvika den typen av dynamik.

Mitt barn fyller min närvaro med projekt och gör den mycket vackrare

min nutid: barn leker med riddarborgen

Vi vet att det inte är lätt att föda och uppfostra barn. Livet blir mer komplext och intensivt än någonsin när man måste ta reda på varför ens nyfödda barn gråter.

Man kan känna sig så utmattad att inte ens flera dagars sömn skulle hjälpa. Men trots allt detta har man fortfarande styrkan att amma, bada sitt barn, ta det till läkaren och få det att skratta…

Att vara närvarande är ibland svårt, men närvarons frön är vackra; de får dig att känna dig underbar och ibland även magisk. De är ett kalejdoskop av motstridiga känslor.

Du säger kanske till dig själv att du inte kommer att kunna göra allt, men du kommer att uppnå allt detta och mer.

Föräldraskap är ett äventyr som ingen tror att de är beredda på. Men varje dag är en ny dag, och varje ögonblick kan spegla sig i ett lyckligt barn. I ditt barn växer hälsa, styrka, glädje, lekfullhet och skönhet.

Utan rädsla för framtiden är jag mycket starkare

min nutid: elefant mamma och barn med färg

Rädd för morgondagen? Inte alls. Morgondagen är nu klädd av drömmar – den bär hoppets färg och bringar mod.

Du är en mycket starkare person nu än du var, du har upptäckt att i och med ditt barns ankomst finns det inte längre någon rädsla eller osäkerhet i dig.

I ditt sinne finns bara trygghet, en försäkran om att du kommer att kunna ge ditt barn det bästa.

Framtiden skrämmer dig inte längre, för du lever livet intensivt i nuet. Du flätar samman dag efter dag och ögonblick efter ögonblick i ett lugnt och tryggt universum där du kan njuta av tiden med ditt barn.

Rädsla lurar inte runt hörnet när det finns ljus, energi och vitalitet. I ditt liv finns inga mörka avgrunder, du är din egen drivkraft för hopp och ditt barns dagliga motivation.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.