Du är stolt över ditt barn, och det kommer du alltid vara

Du är stolt över ditt barn, och det kommer du alltid vara

Senaste uppdateringen: 22 augusti, 2018

Du är stolt över ditt barn. Det är del av dig och du älskar allt det gör och varje steg det tar. Du är även stolt över dig själv, för att du upptäckt hur stark du är och för att du gjort varje svaghet till en styrka.

Det sägs ofta att barn förändrar ens liv totalt. Men det är mer än en förändring – bebisen ankomst är ett prov. Det tvingar dig som mamma eller pappa att alltid ge det bästa av dig själv. Du är stolt över ditt barn, men det innebär även att du är nöjd med dig själv, för du vet att du gör ditt bästa.

Men det finns en sak att tänka på. Det är mycket viktigt att ditt barn vet att du är stolt över det, bara för att det är vad det är – bara för att det är ditt barn.

Ibland begår vi misstaget att endast berömma våra barn när vi gillar deras beteende. När de gör vad vi säger eller när de bäddar sängen, när de säger god morgon eller får bra betyg.

Alla dessa saker är positiva, inga tvivel om det. Men varje barn behöver känna att de är ständigt älskade, inte bara när de är “bra”. Ditt barn behöver inte få 10/10 poäng på matteprovet för att du ska vara stolt. Det räcker med att se henne le, krama henne eller se henne leka glatt.

Du är stolt över ditt barn varje dag, och det vet om det

Du, som mamma, pappa eller en annan familjemedlem, utgör den första sociala kretsen som barnet stöter på. För små barn är det något mer. Det är en omgivning där de kommer ha sina första upplevelser, vilket kommer forma hur de uppfattar sig själva.

  • Om de känner sig säkra och förstår att vi är stolta över dem precis som de är kommer det gagna självkänslanOm barnen å andra sidan inte ser det i sina dagliga liv kommer de börja känna sig osäkra.
  • Vi är fel ute om vi baserar våra uppfostringsmetoder på bestraffning och belöning. Det skapar barn som endast är motiverade av extern uppmuntran, som lätt blir frustrerade när de inte får belöningar.
  • Framförallt måste vi skicka ut våra barn i världen med stor självsäkerhet. Detta så att de kan bli individer som inte behöver extern uppmuntran för att veta huruvida något är rätt eller fel.
  • Vi kan endast göra det genom att uppfostra våra barn med respekt och emotionell intelligens.
Stöd ditt barn

Respektfull uppfostran: lita på dina instinkter

Ett tillvägagångssätt för uppfostran som först dök upp på 60-talet håller nu på att göra comeback. Den säger att varje förälder på något sätt är utrustad med en medfödd instinkt som gör att de vet vad deras barn behöver.

  • Det går bortom den klassiska idén om “modersinstinkt”. Det handlar om respektfull barnuppfostran som låter saker och ting ske när de behöver. Det är inte nödvändigt att skynda sig till nästa skede, endast att älska ditt barn som det är.
  • Respektfull barnuppfostran är något vi måste tala om, med tanke på hur vanligt det är att se föräldrar som är ängsliga över att få smartare, mer kapabla barn. Barn som kan läsa och multiplicera vid fem års ålder.
  • Om dessa förmågor inte kommer när man önskar det kan vissa föräldrar bli besvikna. De är inte längre stolta över sina barn. Det fungerar inte. Barnen kommer att se denna frustration och internalisera det som ett misslyckande. De känner sig då bortstötta eftersom de inte är vad mamman eller pappan hade hoppats på.

Vi måste lita på våra instinkter och våra hjärtan. Inte på strukturerna som definieras av samhället för de skickligaste, smartaste, vackraste och mest självsäkra. Våra barn är redan perfekta precis som de är. Du är stolt över ditt barn för att det är ditt, för att det existerar.

Ung flicka i närbild

Jag kommer alltid vara stolt över dig

Vi vet att frasen “jag kommer alltid vara stolt över dig” även kommer med något finstilt. Vi är medvetna om att våra barn vid någon punkt i livet kan göra något fel eller dåligt.

Tänk dock på detta: dina barn kommer aldrig behöva dig mer än när de gjort något fel eller gått vilse. De kommer behöva dig för att komma in på rätt väg igen. De kommer behöva dig för att få styrka och höra att du alltid kommer älska dem.

Det är vad som kommer ge dem styrkan och integriteten att gå vidare.

  • Du måste inte ha fött ett barn för att älska det som ditt eget. Ditt barn behöver inte vara bäst i klassen, längst eller vackrast för att du ska vara stolt över det. Det behöver inte uppfylla alla dina förväntningar på framtiden.
  • Låt dem vara sig själva. Låt dem ha rätt och fel, och låt dem leva som de vill. Framförallt ska de veta att du alltid kommer finnas där för dem, oavsett vad som händer.
  • Och kom ihåg: vänta aldrig på ett speciellt tillfälle för att säga “jag är stolt över dig”. Säg det hela tiden – när du säger god natt, när de ger dig ett leende, när de ramlar men reser sig upp igen…
Gravid kvinna

Det är vad du kan göra för att se till att ditt barn växer upp lyckligt, med vetskapen att det är älskat och kan vara personen det vill vara. Du är stolt över ditt barn, så se till att det är medvetet om det.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.