Vad är skillnaden mellan nattskräck och mardrömmar?

Vad är skillnaden mellan nattskräck och mardrömmar?
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Hur kan du se skillnaden mellan nattskräck och mardrömmar? Sover ditt barn inte bra på natten och du vet inte vad du ska göra? Vaknar han eller hon skrikandes eller sover ditt barn oroligt som om han eller hon hade en mardröm?

Under sömnen går både vuxna och barn igenom olika faser och vi kan både uppleva nattskräck och mardrömmar. Vi förklarar skillnaden mellan dem här nedan.

Nattskräck är mystiskt: det är oförklarliga störningar som kan uppstå när ditt barn befinner sig i den djupaste fasen av sömnen.

I de flesta fallen av nattskräck kommer ditt barn börja gråta efter att ha somnat eller så kommer han eller hon stiga upp från sängen och se chockad ut.

Det finns även fall där barnet har ögonen öppna och verkar vara vaket även om han eller hon faktiskt sover. (Barnet är omedvetet om vad som händer runt omkring).

Nattskräck är inte särskilt vanligt och det uppträder endast hos en liten andel av alla barn. Det förekommer hos cirka 3% till 6% av barn runt om i världen.

Även om vissa barn lider av nattskräck upp till 18 års ålder har de flesta de första episoderna i 4- eller 5-årsåldern.

Barn gömmer sig under täcke

Hur skiljer sig nattskräck från mardrömmar?

Några fall av mardrömmar kan vara lätt att blanda ihop med nattskräck. De två är faktiskt mycket distinkta sömnstörningar. Mardrömmar uppträder under REM-fasen av sömnen, vilket är när barnet drömmer.

Om ditt barn har en mardröm kommer det troligtvis att komma ihåg vad det drömde om och vad som gjorde honom eller henne så rädd. Detta sker endast efter att barnet lärt sig att tala och kommunicera.

Nattskräcken å andra sidan förekommer utanför REM-sömnen. Ett barn kan uppleva detta när det fortfarande befinner sig i övergångsfasen av sömnen.

Det kan vara i några sekunder eller flera minuter. Eftersom nattskräck förekommer utanför REM-fasen är barnet inte medvetet om vad som händer. Han eller hon kommer att vakna och känna sig rädd utan att komma ihåg vad som hände i drömmen.

Vad är orsakerna till och symptomen på nattskräck hos småbarn?

Orsaker

Ett barns nattskräck kan orsakas av många olika orsaker, inklusive följande:

  • Att han eller hon är sjuk eller har feber.
  • Stressiga händelser under dagen.
  • Att det inte sover bra eller att det har sömnbrist.
  • Anestesi administrerad under en operation.
  • Läkemedel som har effekter på hjärnan eller det centrala nervsystemet.

Tecken på att barn lider av detta

Nattskräck är vanligare i förskoleåldern. Det uppträder vanligtvis under den djupaste delen av ditt barns sömncykel, vanligtvis strax efter att han eller hon har lagt sig.

Vi kan ta reda på om barn lider av nattskräck om vi lägger märke till något av följande tecken:

  • Okontrollerbar gråt.
  • Slag, rop eller sparkar.
  • Det verkar som om de slåss när de sover.
  • De skakar, svettas eller andas snabbt medan de sover.
  • De känner inte igen oss även om de har ögonen öppna.
Nattskräck och mardrömmar: barn under täcke

Nattskräck kan vara i flera minuter. I sällsynta fall kan långa episoder vara upp till 45 minuter.

Nattskräck och mardrömmar – dagen efter

När ditt barn vaknar från en episod av nattskräck, kommer han eller hon troligtvis att kunna somna om och sova lugnt. När barnet vaknar nästa morgon, kommer han eller hon inte att komma ihåg vad som hände.

Om ditt barn å andra sidan upplever en mardröm, kommer han eller hon ha svårt att somna om och lägga sig att vila igen på grund av rädslan från mardrömmen. När barnet vaknar nästa morgon kommer han eller hon troligtvis att komma ihåg flera detaljer från sin mardröm.

När det gäller mardrömmar är det viktigt för barn att känna att de är säkra och trygga hos dig. Det var bara en dröm. När det gäller nattskräck så bör vi komma till deras hjälp utan att nödvändigtvis väcka dem.

Ta bort alla saker som ligger på sängen som kan hindra barnets rörelser eller orsaka att det skadar sig under en episod av nattskräck.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Consejo de Salubridad General, & Gobierno Federal. (2010). Diagnóstico y Tratamiento de los Trastornos del Sueño. Secretaría de Salud de México.
  • Covertini, G., Krupitzky, S., Tripodi, M. R., & Carusso, L. (2003). Trastornos del sueño en niños sanos. Arch.Argent.Pediatr. https://www.sap.org.ar/docs/archivos/2003/arch03_2/99.pdf
  • Crisp, A. H., Matthews, B. M., Oakey, M., & Crutchfield, M. (2009). Sleepwalking, night terrors, and consciousness. BMJ. https://doi.org/10.1136/bmj.300.6721.360
  • Pedreira JL, Martín-Alvarez L. (2001). Trastornos del sueño en la infancia. Rev Psiquiatr Psicol Niño Adol 2001; 3(1):1-15
  • Taylor, A. (1993). Night terrors. Journal of Contemporary Psychotherapy. https://doi.org/10.1007/BF00952172

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.