Hur ensamstående mammor ger barnen en bra start
I den här artikeln kommer du få ta del av tips på hur ensamstående mammor kan ge sina barn en bra start i livet.
Varje kvinna har förmågan att uppfostra sina barn ordentligt och ge dem en bra start i livet för att de ska kunna lyckas på både det personliga planet och inom arbetslivet.
Det är svårare att göra detta själv, men det betyder inte att det är omöjligt.
Inlärningen börjar i hemmet
Även om dina barn snart kommer börja i skolan så kan du ändå börja lära dem först i hemmet.
Visa dem hur man borstar tänderna, tvättar sig, kammar håret, tar på sig och knyter skosnörena. Detta kan verka som småsaker, men de är ändå viktiga att kunna för att man ska kunna leva i samhället.
Man behöver dock inte begränsa inlärningen till grundläggande hygien och rutinsysslor.
Det är också bra att lära barnen ett bra bordsskick. Föräldrarna kan hjälpa barnen med att uttrycka sig själva genom att använda ord och gester.
Barn som går på dagis bör även lära sig hur man beter sig i andras sällskap. Vanor som att säga “tack” är saker som man enkelt kan lära dem i hemmet.
Här är några tips för ensamstående mammor för att ge barnen en bra start i livet.
Hjälp dina barn att växa med en bra start
Att växa innebär inte bara att man blir längre. Det innebär även att man får visdom, att man omsätter bra idéer i praktiken och att man lär sig att tänka själv.
Du kan hjälpa ditt barn med att utveckla en emotionell balans som kommer ge det styrka genom livet. Att växa som person innebär att man blir bättre varje dag, både i relation till en själv och andra människor.
Lär dina barn disciplin
Var inte rädd för att ha höga förväntningar när det gäller dina barn. De bör lära sig att de kan lyckas uppnå det de vill med disciplin.
Visa dem att denna egenskap har hjälpt dig att ge dem en bra start i livet som ensamstående mamma, utan hjälp från någon annan.
Lär dina barn att disciplin har att göra med ansträngning och uppoffring.
Detta är inte något att vara rädd för, utan det är egenskaper som ger oss styrka och visar oss hur man kan uppnå vilket mål som helst.
Bygg upp ett självförtroende
Självsäkerhet kommer hjälpa dina barn att utvecklas som individer utan att de hålls tillbaka av rädsla. Om dina barn vet att de alltid kan lita på dig så kommer de kunna koncentrera sig på sin inlärning.
Säkerhet innebär att man har tak över huvudet. Det innebär inte att man lever i lyx, utan bara att man har ett hem som hjälper en att känna sig säker.
Detta innebär vidare att man ger dem kläder, skor, skolmaterial, leksaker, medicin, vård och underhållning.
Det innebär att man ger dem råd, lyssnar på vad de har att säga, svarar på deras frågor och får dem att känna sig viktiga.
Ensamstående mammor behöver få barnen att känna sig säkra för att de ska kunna växa upp ordentligt.
3 tips till för att ge barnen en bra start
För att du ska kunna ge barnen en bra start i livet bör du inte glömma att:
- Ge dem kärlek. Kärleken kommer alltid vara det starka band som binder oss samman.
- Var en förebild. Glöm inte att leva som du lär. Det finns ingen som kan göra ett bättre jobb än du med att uppfostra dina barn och lära dem allt det som de behöver veta.
- Undvik jämförelser. Jämförelser leder alltid till avundsjuka, speciellt då barnen är unga och ännu inte har utvecklat den emotionella intelligens som krävs för att de ska kunna hantera sina känslor.
Ensamstående mammor: en rikedom av kunskap
Oavsett om det var ditt val att bli en ensamstående mamma eller inte så bör du använda alla tillgängliga medel för att ge dina barn en bra start i livet.
Finn ett sätt att omvända det som vissa ser som en svaghet till din familjs största styrka.
Vi lär oss mer genom att praktisera något än genom att bara ta del av teori. Det finns ingen skola och inget universitet som kan lära oss hur man blir en perfekt mor.
Du vet själv vilka uppoffringar och ansträngningar du har gjort för att uppfostra dina barn.
Du vet att du kan vara mer uthållig än andra och att du är den bästa personen för att ge dina barn en bra start i livet.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
- Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
- Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
- Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
- Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.