Hur kan vi kontrollera vår ilska?
Det är normalt att bli arg då och då, särskilt när man är förälder. Men att veta hur man kan kontrollera sin ilska är viktigt för barnens uppfostran och, i slutändan, för ens allmänna välbefinnande.
Enligt María José Bosch är det så att ju mer vi tänker på vad som har gjort oss arga, desto fler skäl och större motivering tror vi att vi har för att vara det. Därför är det viktigt att veta hur man förstår och kanaliserar sin ilska för att få en bättre livskvalitet.
Men hur kan vi identifiera ilska? Vad består den av?
Vad är ilska?
Känslor har många olika definitioner:
- Ofrivilliga impulser
- Reaktioner på miljömässiga stimuli
- Kognitiva och neurokemiska processer
De kan till och med orsaka förändringar i våra kroppar som svettningar eller en snabbare andning.
En mycket bra definition av känslor är dock den som ges av psykolog Daniel Goleman. För honom är en känsla inte bara den fysiska upplevelsen vi känner i kroppen utan även de tankar som kännetecknar den. Den påverkas av psykologiska och/eller biologiska faktorer, vilket gör att våra kroppar reagerar på ett visst sätt.
Känslor är meddelanden som våra kroppar skickar för att hantera och reagera på en given situation. Ilska hör till gruppen av grundkänslor där vi även hittar glädje, vemod, avsky, rädsla och förvåning, och det är en nödvändig överlevnadsmekanism för våra kroppar, men hur kan vi hantera vår ilska?
Vår ilska släpps ut av våra tankar och fysiska upplevelser och orsakar fysiologiska och neurokemiska förändringar, som sedan får våra kroppar att reagera på ett visst sätt. Men det finns också en serie inlärda och medfödda faktorer som påverkar, till exempel personlighet och det sociokulturella sammanhang man befinner sig i.
Hur vi kan kontrollera vår ilska: Identifiera känslorna
Nyckeln till välbefinnande är att kunna identifiera sina känslor. Om man snabbt kan se att en viss situation får en att bli arg kommer det inte som en överraskning, och då blir det lättare att omdirigera och hantera sina känslor.
Människor upplever känslor på mycket olika sätt. De påverkas ens personlighet, situationen man befinner sig i och sina egna tidigare erfarenheter.
Så för att identifiera vilka situationer som gör en arg måste man först förstå och analysera sig själv och ta reda på vilka saker som stör eller frustrerar en. När man då väl hamnar i en situation man har identifierat som “hög risk” är man bättre förberedd.
Genom att känna igen tecknen som varnar om att du håller på att explodera, dvs de fysiologiska signalerna som kroppen skickar ut, kan du vidta åtgärder för att kontrollera din ilska:
- Snabbare andning
- Illamående och orolig mage
- Muskelspänningar, särskilt i axlarna
- Svettningar
- Knäppningar i käken eller händerna
- Ständiga negativa tankar. Dessa tjänar bara till att förstärka ens känslor och öka risken för ett raseriutbrott.
4 sätt att hantera ilska
Acceptera känslan
Först av allt måste man acceptera det faktum att känslan finns. Det finns alltid anledningar till att vi får dessa känslor. Just ilska uppstår ofta när vi anser att något är orättvist. Och om vi undertrycker eller hämmar denna känsla kan det påverka ens självkänsla.
Identifiera känslan
Ett av de första stegen mot att kunna kontrollera våra känslor är att identifiera dem. Att veta och erkänna att vi är arga, och att något irriterar oss och får oss att må dåligt, hjälper oss att identifiera känslan och återfå kontrollen. Men hur kan vi kontrollera vår ilska?
Sök efter lugnet
När man är arg är det bästa man kan göra att hålla sig lugn. Om man fortsätter att elda på sin ilska leder det bara till att man försöker rättfärdiga sina handlingar. Så även om det är en ganska uppenbar lösning är det bästa sättet att stoppa vägen av ilska att hitta sätt att hålla sig lugn.
Bra alternativ är att ge sig ut och springa eller gå, andas djupt in och ut, göra något som får en att slappna av eller bara helt enkelt ta sig till en lugn plats.
Reflektera över vad som hände
Det här är verkligen viktigt, eftersom reflektion hjälper oss att lära oss av erfarenheten och hantera vår ilska i framtiden. Frågor som: “Varför blev jag så upprörd?”, “Hur vill jag lösa det?” eller “Kan jag göra något åt det eller ska jag bara släppa det?” kan hjälpa dig att analysera situationen och förstå dig själv bättre.
Enligt Bosch är ilska, precis som vemod, en känsla som matar sig själv. Det betyder att ju mer du tänker på anledningen till att du blev arg, desto argare kommer du att bli. Att gå över situationen i huvudet ger bara mer bränsle åt ilskans lågor. Och det gör att man hittar ännu starkare skäl till att vara arg.
Ilska är en känsla som aktiverar vår flykt- och kamprespons, och den ger upphov till negativa tankar vars syfte är att orsaka skada eller förgörelse. Det är sant att det är en grundkänsla och det kan vara kontraproduktivt att hämma den. Men om vi inte kan kontrollera vår ilska ger vi den möjlighet att skada oss och de som finns i vår närhet.
”Den bästa behandlingen för ilska är fördröjning.”
-Séneca-
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Bosch, M.J. (2009). La danza de las emociones. Edaf. España: Madrid.