Vad kan man göra åt matsmältningsbesvär hos barn?

Barn har ofta matsmältningsbesvär. Vi berättar allt du behöver veta om detta vanliga problem i den här artikeln.
Vad kan man göra åt matsmältningsbesvär hos barn?

Senaste uppdateringen: 24 oktober, 2019

Barn är mottagliga för alla slags sjukdomar, och det gör det speciellt viktigt att uppmärksamma vad de äter. Matsmältningsbesvär hos barn kan till och med bli ett återkommande problem om de inte äter en bra kost.

Här har vi samlat ihop allt du behöver veta om denna mycket vanliga åkomma bland barn.

Problem med matsmältningen

Matsmältningsbesvär kan vara ganska obehagligt och handikappande för barn. Det kännetecknas av en brännande känsla i halsen och obehag i bröstet och magen.

Besvären framträder när de äter för mycket mat, äter för fort eller äter mat som deras kroppar inte kan bearbeta fullt ut. Det kan också komma med en känsla av uppblåsthet, illamående, en brännande känsla i magen och rapningar. Det är dock inte alltid lätt att identifiera orsaken till dessa besvär.

För det mesta går det bra att kontrollera symptomen hemma med huskurer och receptfria läkemedel. Genom att hitta orsaken till ditt barns matsmältningsbesvär kan du lättare hitta en lämplig behandling.

Eftersom matsmältningsbesvär är ett vanligt problem hos barn är det bäst att behandla det med riskfria huskurer. Citronsaft, apelsinjuice eller mint kan hjälpa till att lugna ner magen och lösa problemet.

Vad orsakar matsmältningsbesvär hos barn?

Nedan är några av de främsta orsakerna till problem med matsmältningen hos barn:

1. Medicinering

Även om vissa läkemedel kan hjälpa barn kan de ibland även irritera magen.

2. Gastroesofageal refluxsjukdom

Reflux (GERD) kan uppstå som ett resultat av upprepade fall av matsmältningsbesvär som irriterar matstrupen. Detta tillstånd kräver läkarvård.

pojke med matsmältningsbesvär

3. Stress

Stress och ångest kan leda till att man äter oregelbundet och dåligt, samt även sover dåligt. Matsmältningsbesvär som beror på stress och ångest kan förebyggas genom att behandla orsaken. Se till att ditt barn har en stressfri miljö.

4. Fetma och övervikt

Fetma utövar ett större tryck på barnets mage, vilket leder till reflux och sura uppstötningar i matstrupen varje gång han eller hon äter.

5. Bråck

En annan orsak till matsmältningsbesvär hos barn är bråck, ett tillstånd där magen skjuts uppåt mot diafragman och blockerar matstrupen. Detta kan leda till en ineffektiv matsmältning och senare reflux.

Vad kan jag göra för att förhindra matsmältningsbesvär hos barn?

I de allra flesta fall av matsmältningsbesvär hos barn behöver man ingen medicinsk behandling.

Det är dock alltid en bra idé att besöka en läkare om symptom kvarstår i mer än några timmar eller återkommer under en längre tidsperiod. Din läkare kan diagnostisera problemet genom att trycka på området runt magen för att identifiera smärtan.

När diagnosen är klar kan läkaren ordinera läkemedel eller rekommendera ytterligare tester, som till exempel röntgen eller en undersökning av magen. Beroende på vad läkaren ser är det möjligt att hon eller han kan rekommendera förändringar i barnets kost eller en viss medicinering.

flicka med matsmältningsbesvär
Det är alltid bäst att arbeta förebyggande, samt att vara uppmärksam på signaler från kroppen. Om en viss typ av mat får ditt barn att bli sjukt, sluta erbjuda det med en gång.

Vi rekommenderar också att du använder läkemedel tillfälligt medan du gör förändringar i ditt barns kost, enligt läkarens rekommendationer. Det är med all sannolikhet dessa förändringar som kommer hjälpa till att lösa problemen med magen i framtiden.

Slutligen vill vi påminna om att matsmältningsbesvär hos barn kan förebyggas genom att man sätter vissa regler och restriktioner vad gäller kosten. Undvik till exempel mat med mycket fett, se till att barnet tuggar maten ordentligt och begränsa mängden godis och choklad som han eller hon äter.

Som du kan se är förebyggande åtgärder mycket bättre än medicinsk behandling. Så vi rekommenderar att du först ser över ditt barns kost för att hjälpa honom eller henne att känna sig bättre.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.