Att vara i en stödgrupp kan hjälpa dig att vara mamma

Om du vill ha stöd och förståelse som förälder är det bästa du kan göra att gå med i en stödgrupp.
Att vara i en stödgrupp kan hjälpa dig att vara mamma
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Föräldraskap kan vara kaotiskt och det är normalt att man gör flera misstag, men det är viktigt att veta att alla mammor (och pappor) i hela världen gör misstag. Det är normalt att göra fel ibland! Många mammor, som känner att de är ensamma och isolerade, går med i en stödgrupp för att kunna prata med andra mammor som går igenom samma sak.

I en stödgrupp försöker mammor mildra andra utmattade mammors ångest genom att ge råd från sitt eget föräldraskap och erbjuda olika perspektiv.

En stödgrupp kan hjälpa dig att behålla förståndet

Genom att gå med i en mammagrupp kan du se till att du inte tappar förståndet. Idén är att många mammor behöver stöd och känna att de har andra mammor vid sin sida. Sociala medier är ett utmärkt sätt att hitta en mammagrupp.

Att vara mamma (och pappa!) är det svåraste jobbet i världen. Det är något vi alla vet. Det är här en stödgrupp kommer in. Du kan skicka meddelanden till andra mammor och de kan hjälpa dig när de kan. Dessutom får du vänskap och stöd från dem eftersom de alla vet hur svårt föräldraskapet ibland kan vara.

baby håller om fingret på mamma

I en stödgrupp är alla i samma situation

Alla mammor i gruppen är i samma båt som du; de går igenom samma saker som du gör. Vissa kommer att ha gått igenom saker med sitt barn innan du gör det och kan ge råd. Samtidigt finns det andra där som kan lära sig av dina erfarenheter.

Vissa dagar kommer att vara svårare än andra. Din grupp kan vara vid din sida för att stödja dig. Kanske när du har att göra med en bebis som inte sover eller ett barn med en mer upprorisk personlighet kan en stödgrupp hjälpa dig att må bättre genom att erbjuda råd och empati.

En stödgrupp kan ge dig styrka

Bara att kunna skicka meddelanden till en stödgrupp som är på din sida, uttrycka dina frustrationer, gråta tillsammans eller helt enkelt ha någon som lyssnar på dig när du beklagar dig kommer att ge dig styrka. Även på dina värsta dagar finns mammagruppen där för att uppmuntra dig, lyssna på vad som händer och hjälpa dig att må bättre.

En stödgrupp kan vara en grupp på sociala medier som du inte känner personligen men som visar att de är riktiga människor genom sin omtanke. Det kan också vara en grupp nära vänner, din mamma, dina systrar eller dina vänner som också är mammor.

Ingen är perfekt

Du behöver inte vara perfekt, för den perfekta mamman finns inte. Kanske vet du inte vad du gör i varje ögonblick, men du gör ditt bästa, och därför är du redan på väg att bli en bättre mamma och göra saker bättre.

en stödgrupp för mammor med små barn
När du känner att du inte står ut längre, ta kontakt med dina vänner. De kan finnas där för dig. De kommer att veta vad de ska säga. Kanske ger de dig det stöd som du inte alltid får från din partner.

Som mamma behöver du en grupp av andra mammor för att kunna förstå saker och se dem från ett annat perspektiv. Din partner gör det bästa han eller hon kan, men kan inte alltid hjälpa dig på det sätt du behöver.

Dina vänner kommer att hjälpa dig igenom de svåra stunderna

Dina vänner i stödgruppen kommer att förstå vad du går igenom, hur din kropp känns, stressen efter förlossningen och förändrade känslor. Som mammor är det viktigt att vi hjälper och stöttar varandra, särskilt när vi gör misstag.

Det är okej att plocka upp telefonen för att komma i kontakt med andra människor. De kan finnas där för dig när du har det svårt. Oavsett när på dygnet kommer det alltid att finnas någon som tar sig några minuter till att svara på dina frågor.

Du är inte ensam: föräldraskap är komplicerat, men du behöver inte känna dig isolerad, även om du sitter fast hemma. Tack vare sociala nätverk är det enklare än du tror. Att vara mamma är en otrolig upplevelse. Om du bara gör ditt bästa varje dag kommer du redan att göra ett bra jobb!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.