5 tips för att hjälpa dig att bli en organiserad förälder

5 tips för att hjälpa dig att bli en organiserad förälder
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 13 oktober, 2020

Att vara organiserad hjälper till att förebygga stressiga situationer. Det främjar också en positiv atmosfär hemma. Följande tips hjälper dig att bli en organiserad förälder.

När man är förälder känner man ofta att tiden bara flyger förbi. Ibland räcker det inte med 24 timmar för att hantera alla sina otaliga åtaganden, som arbete, matlagning, shopping etc.

För att bli av med känslan av att alltid behöva komma ikapp med saker, använd följande tips för att planera ditt schema och bli en organiserad förälder.

Föräldraskapets ansvar

Föräldraskapet är både en underbar och utmattande upplevelse, som du behöver skapa nya vanor för.

Att vara förälder innebär att alltid ha oändliga uppgifter på att-göra-listan, och det innebär att du måste välja dina prioriteringar och fokusera på de uppgifter som kräver mest uppmärksamhet.

Genom att bli mer organiserad förbättrar du ditt humör eftersom det bland annat bidrar till att minska stress. Du kommer då att känna dig befriad och avslappnad inför att fatta beslut.

Det blir lättare för dig att fokusera på det som verkligen är viktigt: familjen. Om du hanterar din tid på rätt sätt kommer du att kunna utveckla en positiv syn på livet.

Det är viktigt att du lär dig hantera alla dina uppgifter effektivt. Det är det enda sättet att minska pressen som kommer av den oändliga listan med uppgifter varje dag.

En organiserad förälder med sitt barn på ryggen

Hur man blir en organiserad förälder

Som förälder möter du både professionella och personliga utmaningar varje dag.

Du känner förmodligen en enorm mental belastning, och även en begränsad tidsmässig flexibilitet. För att hantera detta måste du organisera och planera din dag.

Här är fem tips som hjälper dig att bli en mer organiserad förälder:

Gör en lista över prioriteringar

Föräldraskap innebär en större arbetsbelastning. Det är viktigt att skriva en lista över prioriteringar så att du kan agera mer effektivt.

Även om det ibland inte är lätt att identifiera prioriteringar blir det lättare för dig att nå dina mål om du följer dina preferenser. Det kan också hjälpa dig att förbättra ditt välbefinnande.

Om du kan identifiera och tillgodose dina behov behöver du inte spendera lika mycket energi på att fatta beslut.

Ta kontrollen över situationer som gör dig stressad

Att försöka behålla kontrollen i stressiga situationer är en del av att vara förälder.

Att ha rätt inre ledarskap gör att du kan ta kontroll över stressiga situationer och se till att de inte inträffar lika ofta.

Förbered dig för nästa dag

Försök att kvällen innan förbereda småsakerna som hjälper dig på morgonen. Till exempel kan du lägga fram dina barns kläder i förväg.

Genom att spara på de där minuterna på morgonen hjälper du dig själv att möta dagen på ett mer avslappnat, kontrollerat och positivt sätt.

Det hjälper dig också att hantera din tid mer effektivt.

Lär dig att delegera ansvar

Det är viktigt att dela uppgifter med andra familjemedlemmar. Om du har en partner, se till att ni delar på alla ansvarsområden. Det har visat sig att äktenskapligt stöd i hushållet bidrar till att minska konflikter mellan familjen och arbetet. Det minskar också er stress avsevärt.

När det gäller de yngsta medlemmarna i familjen kan du delegera ansvar beroende på deras ålder. Detta kommer hjälpa till att stimulera deras kognitiva utveckling.

Mamma städar med sin son

Undvik bakslag

Genom att ha mer kontroll över situationer i vardagen hjälper du dig själv att känna dig mer bekväm och avslappnad.

Det är därför det är så viktigt att förutse och undvika bakslag och motgångar så mycket du kan. Dessa kan ha en dominoeffekt och påverka alla människor runt omkring dig.

Genom att organisera dina uppgifter och din tid, samt införa några nya vanor, kan du ta kontroll över stressiga situationer och i slutändan minska din dagliga stress.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.