Hur kan man läka relationen mellan förälder och barn?
I dagens moderna värld är det tyvärr allt vanligare att kommunikationen mellan föräldrar och barn begränsas och till och med upphör helt. Därför vill vi visa några sätt att läka relationen mellan förälder och barn.
Ta reda på anledningarna till avståndet mellan er och hur du kan återställa en av de viktigaste relationerna som finns – den mellan en förälder och ett barn.
Relationen mellan förälder och barn: Anledningar till skadan
Hur man läker relationen mellan förälder och barn är ett av de vanligaste ämnena inom modern psykologi. En destruktiv familjemiljö kan leda till att man får svårt med både relationer och ekonomin, bara för att nämna några.
Anledningarna är olika för varje familj, men i de flesta fall beror det på:
Teknologianvändningen har ökat
Elektroniska enheter har i vissa fall förstorat avståndet mellan människor som bor i samma hus.
Numer är det allt vanligare att se föräldrar framför sina enheter och att de hela tiden jobbar, även när de är hemma. Under tiden tillbringar barnen sin tid på sina surfplattor. Från en tidig ålder vänjer de sig vid att inte störa eller interagera med sina föräldrar.
Alla tycker att de har rätt
I vissa fall tycker alla inblandade att de har rätt och backar inte från den positionen. För många innebär en meningsskiljaktighet att de känner att de måsta förklara sin synvinkel i en debatt på liv och död, något som hindrar en öppen och sund dialog.
Det är i det här läget som relationen börjar krackelera.
Rädsla
För många barn kommer begreppet intimitet med misstro och rädsla för sina föräldrar. Det gör det svårt att bygga en sund relation. I dessa fall ser barnen sina föräldrar som påträngande och som att de invaderar deras privatliv. Detta försvagar kommunikationen ytterligare.
Vissa föräldrar är rädda för att förlora sin auktoritet och att deras barn tar reda på historier som de skäms över eller saker de gjorde när de var unga. De kan också vara rädda för att deras barn ska lära sig om deras rädslor och svagheter, oavsett om de är ekonomiska, yrkesmässiga eller sociala.
Praktiska åtgärder för att läka relationen mellan förälder och barn
För att läka relationen mellan förälder och barn måste du först lära dig att prata och lyssna. Det här är något som båda parter måste göra. Det är värt alla ansträngningar och leder till positiva förändringar.Några av de mest effektiva åtgärderna är:
Som förälder
Dina barn måste veta att du finns tillgänglig och att du vill ha bra kommunikation mellan er från att de är väldigt små. För att göra det, starta konversationer med dem genom att dela idéer som tilltalar och intresserar dem. Undvik att förhöra dem. Låt dem veta att du är intresserad av deras liv.
För att göra det, sluta med det du håller på med för att verkligen lyssna på dem. Undvik att avbryta dem och låt dem uttrycka sig fritt.
Hur du svarar kan antingen stimulera eller kväva kommunikationen med dina barn. Det senare inträffar om du börjar ett argument eller om du blir defensiv eller irriterad av situationen.
Uttryck din åsikt utan att skälla på dina barn. På så sätt skapar du en hälsosam miljö och en atmosfär som uppmuntrar en nära relation. Plus att du föregår med ett gott exempel.
Som barn
Föräldrarna är inte de enda som behöver lägga ner arbete på det här. Barn, särskilt när de själva är vuxna, måste också göra en insats. Några rekommendationer från experter kan sammanfattas enligt följande:
- Tänk på konsekvenserna av ett trasigt förhållande med dina föräldrar. Dina föräldrar är de viktigaste människorna i ditt liv; de har guidat dig under din uppväxt. En infekterad och dålig relation kan skada dig och resten av din familj.
- Var öppen för att lyssna. Dina föräldrars erfarenhet ger dem visdom och insikt. Att lyssna på dem och vara ärlig är det bästa sättet att dra nytta av detta.
- Kom ihåg att dina föräldrar inte är perfekta. Ingen är det. Det hjälper dig att förlåta dem och ha överseende med deras misstag.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Mead, M. (2014). “La educación desde la comunicación”, Cultura y Educación, 10 (1): 17-34.
- Pacho, Z. R., & Triñanes, E. R. (2011). “Programas de entrenamiento para padres de niños con problemas de conducta: Una revisión de su eficacia”, Anales de Psicología, 37 (3-4): 223-230.
- Torío López, S. (2004). “Familia, escuela y sociedad”, Aula Abierta, 83: 35-52.
- Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
- Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
- Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
- Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
- Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.