Har föräldrar ett favoritbarn?
Även om alla vill tro att de älskar sina barn lika mycket har forskning visat annorlunda. Flera studier har undersökt den ganska svåra “myten” att föräldrar har ett favoritbarn – och funnit att det faktiskt stämmer.
Experter hävdar att det är normalt att barn väcker olika känslor hos sina föräldrar, och därför kan relationen påverkas av barnets individuella personlighet och samhörighet.
Den kontroversiella slutsatsen var något man kom fram till efter flera vetenskapliga studier i ämnet. Få reda på varför forskare anser att föräldrar faktiskt har ett favoritbarn här nedan.
Vi ska sammanfatta den extensiva forskning som utfördes för att komma fram till slutsatsen och påverkan den har på familjedynamiken.
Enligt forskning har du ett favoritbarn
En studie som utfördes av Katherine Conger, professor inom Human Development and Family Studies vid University of California, visade att 65% av föräldrar och 70% av alla mammor har en förkärlek för ett av barnen, oftast det äldre.
Congers team analyserade runt 400 familjer över ca 3 år. Deras analys visade att preferensen oftast associeras med barnens födelseordning.
Det är långt från det typiska “Jag älskar er alla lika mycket” som varje förälder hävdar, och det finns många som hävdar att favorisering är naturligt och en oundviklig överlevnadsmekanism.
Enligt Kugler: “Den biologiska och narcissistiska handlingen att replikera sig själv för framtida generationer får föräldrar att favorisera det äldre barnet eller det mest friska, eftersom det barnet har större chans att föröka sig.”
I linje med det hävdar neuropsykiatrikern Cesar Sierra att det finns en preferens som avgörs av vilken plats varje mamma och pappa ger – omedvetet eller spontant – till varje efterträdare, beroende på havandeskapet, födseln och uppfostran.
Hur påverkar det familjedynamiken?
“Favorisering påverkar relationerna mellan alla familjemedlemmar”, enligt psykoanalytikern Ellen Libby. Hon noterade även att det uppmanar till rivalitet mellan syskon.
Enligt experter från organisationen parenting.org kämpar syskon om sin plats i familjen och föräldrarnas uppmärksamhet.
En studie som utfördes av Cornell University analyserade banden mellan mammor och deras vuxna barn. De studerade relationen mellan mammans preferenser och depression.
Två tredjedelar av mammorna visade att de hade ett favoritbarn. Enligt studien känner favoritbarnet skuldkänslor och ett behov av att ta hand om sina föräldrar i framtiden.
Den relationella familjedynamiken har mycket att göra med förkärleken för ett enstaka barn. Psykologen Maria Elena Lopez menar att det “ofta händer i olika perioder i livet“. Så är fallet exempelvis för familjer där det finns en kung, och en liten favoritprinsessa anländer några år senare.
Favoritbarn enligt mammor
Trots vad forskningen kommit fram till är mammors känslor annorlunda. 100% av oss tror att vi älskar alla våra barn lika mycket. Hur kan någon älska ett barn mer än ett annat?
Syskon är ofta motpoler. Kanske ett av dem är smartare än det andra, men det andra barnet är mer omtänksamt. Det är två dygder som alla mammor älskar. Ja, det gör barnen annorlunda, men de kommer fortfarande från samma mamma och de förtjänar lika mycket kärlek.
Bra föräldrar försöker vara opartiska genom att ge lika mycket kärlek till alla sina barn.
Ibland handlar det inte om att ha en favorit. Det är bara det att ett barn kan bidra med något som ett annat barn kanske inte kan.
Låt oss ta exemplet med en mamma som tycker om att sy. Hon har två döttrar, en älskar att sy och den andra hatar det. Om mamman börjar sy är det bara logiskt att hon kallar på dottern som skulle vilja dela det tillfället med henne.
Kanske den andra dottern har en talang för att rita. Mamman uppskattar fortfarande ritningen och sätter upp den på kylskåpet.
Varje barn kan bidra på sitt sätt. Det är föräldrarnas ansvar att se till att de uppskattas lika mycket. De måste visa att de är opartiska gällande sina barn.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Prado, E., & Amaya, J. (2005). Padres obedientes, hijos tiranos: una generación más preocupada por la amistad que por su papel como padres. Trillas.
- Rigat, A. (2008). Rivalidad Fraternal. Síntomas y escala para valorarlos. International journal of developmental and educational psychology, 4(1), 83-89. https://www.redalyc.org/pdf/3498/349832319008.pdf