En bebis ankomst stärker föräldrarnas kärlek

En bebis ankomst stärker föräldrarnas kärlek
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

En bebis ankomst behöver inte betyda ett par i kris. Raka motsatsen. Det är en milstolpe i relationen som markerar parets liv tillsammans. Det stärker föräldrarnas kärlek och även familjebanden.

Men allt beror på vilken attityd föräldrarna har. En förälders känslomässiga mognad att se förändringen som en del av livet, och inte som ett trauma, påverkar hur bebisens ankomst influerar paret.

Barnets födsel är en välsignelse, men en bebis innebär även förändringar i föräldrarnas vanor och rutiner. Barnets ankomst betyder att all uppmärksamhet nu kretsar runt bebisen, vilket får parets egna relation att hamna i bakgrunden.

Om det inte hanteras ordentligt kan relationen därför stöta på problem.

Här kommer några råd för att skydda förhållandet när ni blir föräldrar tillsammans.

Tips för att stärka parets relation inför en bebis ankomst

Att bli gravid för att komma över en kris är inte alls en bra idé

Först och främst måste båda parter vara på det klara med att beslutet att ha barn tillsammans ska vara något man planerat och kommit överens om.

Det måste vara en naturlig del av ett pars utveckling, baserat på en ömsesidig önskan att materialisera den kärlek och det åtagande som var och en känner för den andra. I annat fall kommer det att sluta illa.

Att bestämma sig för att bli gravid som ett alternativ eller en flykt istället för att bemöta en kris är ett fruktansvärt dåligt beslut.

Teamwork

Ert barn kommer till världen genom teamwork och det är så de nio månaderna innan födseln ska vara. Det krävs två för att vara föräldrar.

Modern måste därför inkludera fadern i hela processen, och låta honom delta. Båda parter kommer därmed anta sina roller vid en bebis ankomst.

Fadern måste vara medveten om att modern och barnet är en prioritet, speciellt under de första veckorna. Det är av yttersta vikt att ge dem stöd under den tiden.

Föräldrar och barn som handlar

Romans och sexualitet

Blöjorna och bebisen behöver inte betyda att erotiken och middagar med tända ljus blir ett minne blott. Efter att rutinerna har fastställts och barnet har ett regelbundet sömnschema kan föräldrarna dra nytta av tiden ensamma.

De kan knyta starka band igen med varandra med en finmiddag hemma, se på film tillsammans eller bara prata som förr.

Håll liv i attraktionen

Som mamma har du gått igenom en hormonell berg-och-dalbanan och är kanske som mest sårbar just nu, men glöm inte att också ta hand om dig själv. Det är viktigt att du heller inte missunnar ditt utseende.

Du är en mamma, men framförallt är du en kvinna och du måste ta dig tid för dig själv och ditt välmående.

Ta promenader tillsammans

Föräldrarna måste inte stanna hemma tills barnet har fyllt ett år. Det rekommenderas istället att man går ut och tar familjepromenader i parken eller på stranden. Det kommer även stimulera barnet och kommer vara ett speciellt tillfälle tillsammans för alla tre.

Familj i park

Kommunikation

Det är viktigt med ärlig kommunikation för att stärka föräldrarnas relation. Uttryck era känslor och det kommer hjälpa er att ta er över olika kriser som kan uppstå.

Tänk på att ingen kan läsa tankar. Om du inte klart ger uttryck för det som oroar dig kommer din partner inte veta vad det rör sig om.

Det är också väldigt viktigt att behålla humorn. Ett par som skrattar tillsammans kan inte gå fel!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.