5 tips för att börja plugga igen efter att ha fött barn

Det är inte lätt att börja plugga igen efter att ha fött barn. I den här artikeln tar vi upp några idéer som kan hjälpa.
5 tips för att börja plugga igen efter att ha fött barn
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 06 september, 2019

Nyblivna mammor ska inte behöva ge upp om sina mål, som till exempel att ta universitetsexamen. I den här artikeln bjuder vi på några tips för att börja plugga igen efter att ha fött barn.

När unga kvinnor blir gravida medan de fortfarande pluggar måste de vanligtvis ta en paus från sina studier. Men när barnet är fött kan det vara ett utmärkt tillfälle att återgå till studierna. Bara för att man är en ny mamma betyder inte att man måste ge upp om sina ambitioner.

Att vara mamma är en utmaning i sig, men att samtidigt vara en bra elev är ytterligare en utmaning. Det krävs mycket hårt arbete och framförallt organisering och planering.

När det är dags att börja plugga igen är det bäst att se till att ha stöd från familjen. Barnets pappa eller en annan släkting måste kunna ta hand om barnet under tiden som du tillbringar i skolan och med att studera.

Tips för att börja plugga igen efter att ha fött barn

1. Be om hjälp

Att vara mamma och samtidigt studera är inte lätt. Det är helt förståeligt att känna som om du inte kan hantera allt ansvar. Be om hjälp från klasskamrater och fråga om de kan dela sina anteckningar med dig när du inte kan gå till en föreläsning på grund av din bebis.

börja plugga igen: kvinna håller barn och försöker plugga

Du behöver som sagt också stöd från din partner och dina föräldrar. De måste kunna ta hand om bebisen när du är på föreläsningar eller skriver tentor. Ett annat alternativ är att anlita en barnflicka eller, om barnet är stort nog, skriva in ditt barn på en förskola.

2. Var realistisk

Det bästa med att börja plugga igen som mamma är att du kan lägga upp ditt eget schema. Du måste dock veta dina egna gränser. Om du inte är realistisk om din tid och förmåga är chansen mindre att du får allt skolarbete gjort.

Vi rekommenderar att du sätter upp mindre delmål som är lättare att uppnå. Det hjälper dig att se framstegen du gör varje dag.

3. Plugga på distans

Numera finns det många universitet som erbjuder distansutbildning. Det passar många mammors behov och krav när de vill fördjupa sin utbildning. Universitetskurser online ger dig möjligheten att styra din egen dag på ett helt annat sätt.

Faktum är att distanskurser är väldigt flexibla. Studenterna kan ofta slutföra sina kurser i sin egen takt. Dessutom kan de göra det från sitt eget hem; det gör det lättare att balansera allt som händer i livet.

“När det är dags att börja plugga igen är det bäst att se till att ha stöd från familjen.”

4. Gör det mesta av din lediga tid

Du kommer inte att ha speciellt mycket ledig tid med det nya tillskottet i familjen, men om barnet sover bra under dagen kan du använda denna tid till att studera. Du kan också se till att barnet går och lägger sig skapligt på kvällen för att ge dig mer tid att plugga.

kvinna vid dator med baby i bakgrunden

5. Organisering och planering

Om du vill börja plugga igen är det viktigt att du är väldigt organiserad för att få tid till allt du behöver göra. Mammor som pluggar är minst sagt modiga, och utvecklar stora organisatoriska färdigheter.

Till sist vill vi uppmuntra dig att inte ge upp. Det är svårt, för du kommer definitivt ha mer att göra än normalt. Det är svårt, men inte omöjligt.

Det är en uppoffring som är väl värd ansträngningen. Var stolt över att ha viljestyrkan att gå tillbaka till skolan efter att ha fött barn! Det är inte alla som har det. Förhoppningsvis kan våra tips hjälpa dig att uppnå dina mål!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.