Att vara mamma och studerande på samma gång

Vem säger att mammor inte kan gå i skolan precis som alla andra? Med gott om hängivelse och planering kan varje kvinna uppfylla sina mål och samtidigt utöva sin roll som mamma.
Att vara mamma och studerande på samma gång
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 25 juli, 2018

Är det möjligt att vara mamma och studerande på samma gång? Svaret är ja. Det är aldrig för sent att uppfylla mål vi sätter upp i livet.

Många mödrar beslutar sig för att slutföra sina studier eller universitetsutbildningar samtidigt som de uppfostrar barn.

Om du överväger det eller redan har börjat ska du komma ihåg att det alltid kommer finnas röster som säger att du inte kan. De kommer säga att dygnet inte har tillräckligt många timmar eller att du kommer stupa.

Du måste givetvis inte lyssna på denna negativitet. Ingen känner till dina förmågor bättre än du, och viljestyrkan och omständigheterna är vad som gör det möjligt.

Men med det sagt kommer det givetvis inte vara lätt att vara mamma och studerande på samma gång. Det kräver uppoffringar och oundvikligen samarbete.

Hur blir jag mamma och studerande på samma gång?

Många kvinnor känner sig yra vid blotta tanken. Det är ganska logiskt: alla barn är inte likadana och alla mödrar får inte chansen att gå tillbaka till skolan och nå sina mål.

Men allt är möjligt med planering och ihärdighet. Här kommer några aspekter att ta hänsyn till:

1. Organisering och disciplin

Givetvis kommer du inte att ha mycket tid för frid och tystnad. Det är därför viktigt att dra nytta av tiden du har för att studera och närvara vid föreläsningar.

När kan man göra det? Ett alternativ är att göra det på morgonen. Många mammor lämnar sina bebisar på dagis för att jobba, så varför inte för att studera? I vissa länder kan man till och med få stipendier för att ha råd med dagis.

Å andra sidan är det bra om man kan lita på sin familj ibland. Innan tentor och specifika datum kan du be om hjälp från farbröder och mormödrar. Logiskt sett bör du även dra nytta av tiden som barnet spenderar med sin pappa.

Studerar med bebis

2. Villighet att göra uppoffringar

En uppgift som är så omfattande som denna kan vara dubbelt så belönande när man slutför den, inga tvivel om det. Men det kommer att krävas gott om ansträngning på vägen.

Du kommer även behöva skjuta vissa saker åt sidan. Mammor kan till exempel inte alltid hålla jämna steg med sina klasskamrater, eftersom dessa kan hänge sig till studierna 100%. Samma sak gäller din fritid.

Att plugga tar upp en stor del av din lediga tid, vilket leder till färre fysiska aktiviteter – men överge dem för allt i världen inte – färre filmer och TV-serier, hobbyer och dessvärre mindre familjetid.

3. Det är viktigt att ta pauser

Så många ansvar kan överväldiga dig och ge ditt liv en takt som är svår att vänja sig vid. Därför ska du sätta realistiska mål och inkludera obligatoriska vilostunder i din rutin.

Det är bränslet du kommer behöva för att tackla dina ansvar med energi, och det är även viktigt för din hälsa. Om du inte gör det kommer du att bli sjuk eller överge studierna förr eller senare.

“Ingen känner till förmågorna, viljestyrkan och omständigheterna som kommer krävas för att göra detta mål möjligt bättre än du.”

4. Övertalning och behov

När du har tvivel om huruvida du kommer lyckas eller inte ska du komma ihåg att det du gör kräver stort mod och självkärlek. Så länge du jobbar hårt för det finns det inga tvivel om att du kommer nå dina mål.

Å andra sidan kommer det vara omöjligt att hålla på som du kanske skulle vilja inom andra områden när du är mamma och studerande. Pressa och skuldbelägg inte dig själv för det: behåll lugnet och kom ihåg att alla inte ställs inför dessa utmaningar.

Jämför dig inte med någon annan; bara du känner till den bästa versionen av dig själv.

Pluggande mamma

5. Njut av familjen

Det är helt förståeligt att du vill göra ditt bästa i dina studier, men det får inte hindra dig från att njuta av ditt barn och din partner. I dessa fall ska du försöka undvika de två negativa extremerna:

  • Det är inte sant att du måste hänge 100% av ditt liv till din familj och ditt välmående. Du måste inte skjuta dina livsmål och aspirationer åt sidan, så känn dig inte skyldig.
  • Det är heller inte sant att förpliktelser ska hindra dig från att spendera tid med närstående. Nyckeln är balans.

Utöver vad vi redan sagt är det viktigt att du känner dig nöjd med dig själv och njuter av livet du valt.

Om du studerar eller slutar studera på grund av press från andra eller kritik kommer du inte att göra vad du vill. Ingen känner till dina prioriteringar och önskningar bättre än du. Hänge dig själv till dem!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Cortés-Camarillo, G., & Leo-Peraza, L. G. (2018). RETOS EN EL CAMINO DE LAS MADRES QUE ESTUDIAN. REVISTA DEL CENTRO DE GRADUADOS E INVESTIGACIÓN, 111.
  • Miller, D., & Arvizu, V. (2016). Ser madre y estudiante. Una exploración de las características de las universitarias con hijos y breves notas para su estudio. Revista de la educación superior, 45(177), 17-42. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0185-27602016000100017
  • Murillo, I. A. (2007). Mujeres que estudian. Iberoforum. Revista de Ciencias Sociales de la Universidad Iberoamericana, 2(4), 1-23.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.