13 berömda citat för att fira fars dag

Fars dag och mors dag är bland de viktigaste dagarna på året eftersom de firar värdet av våra föräldrar.
13 berömda citat för att fira fars dag
Ana Couñago

Skriven och verifierad av psykologen Ana Couñago.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Fars dag firas på olika datum på året, beroende på land. I Sverige firar vi fars dag på den andra söndagen i november. Vi hedrar då våra fadersfigurer, liksom den kärlek, tillgivenhet och uppmärksamhet som vi alla får från våra pappor under året.

I den här artikeln har vi listat 13 berömda citat för att fira denna fantastiska dag. Det är viktigt för pappor att känna sig erkända för arbetet de gör som vårdgivare och pedagoger.

Vi bör förstås uppskatta dessa män varje dag på året, men det är också vackert och speciellt att det finns ett specifikt datum på kalendern där pappor står i rampljuset för firandet.

Bandet mellan pappa och barn

Många pratar om de känslomässiga banden mellan en mamma och hennes barn, och pappan hamnar vanligtvis i bakgrunden. Men det emotionella bandet mellan en pappa och hans barn är precis lika viktigt för deras utveckling.

Idag är uppfostran och föräldraskap i de flesta hem jämnt  uppdelade mellan båda föräldrarna. Både pappor och mammor är primärt ansvariga för att ge sina barn den omvårdnad, det skydd och det stöd de behöver.

För att berömma och erkänna alla ansträngningar som pappor gör för sina barn är det många länder som firar fars dag.

Den här dagen är det vanligt att hela familjen träffas för att hedra olika fadersfigurer. En bra idé är att barnen gör ett kort eller ritar en bild och skriver ett litet meddelande. För detta kan de använda några av de 13 berömda citaten vi berättar om nedan för att fira fars dag. Det är en vacker, enkel och mycket kärleksfull gest!

13 berömda citat för att fira fars dag

 • “Bakom varje litet barn som tror på sig själv står en förälder som trodde på dem först.” – Mathew L. Jacobson.
 • ”En far är vännen som vi alltid kan lita på. I svåra stunder, när allt annat misslyckas, kommer vi ihåg honom på vars knän vi satt som barn när han tröstade oss. Och även om han kanske inte kan hjälpa oss tjänar hans blotta närvaro till att trösta och stärka oss.” – Émile Gaboriau
 • “Alla hjältars dröm är att vara stor i hela världen, men liten bredvid sin far.” – Victor Hugo.
 • “Faderns hjärta är naturens mästerverk.” – Antoine Francois Prevost
 • “För henne var pappans namn ett annat namn för kärlek.” – Fanny Fern
  Fars dag: pappa och dotter leker
 • “En far är inte den som ger liv, det skulle vara för lätt, en far är den som ger kärlek.” – Denis Lord.
 • “Av alla titlar jag har haft förmånen att ha haft har ‘pappa’ alltid varit den bästa.” – Ken Norton
 • “Min far gav mig den största gåvan som man någon kan ge en annan person, han trodde på mig.” – Jim Valvano
 • Det som gör dig till man är inte förmågan att få ett barn – vilken dåre som helst kan få ett barn. Det gör dig inte till far. Det är modet att uppfostra ett barn som gör dig till en pappa.” – Barack Obama.
 • ”Min far sa inte till mig hur jag skulle leva. Han levde och lät mig se honom göra det.” – Clarence Budington Kelland
 • “Det är först när du växer upp och tar ett steg tillbaka från honom – eller lämnar honom för att flytta till ditt eget hem – det är först då du kan se hans storhet och fullt ut uppskatta den.” – Margaret Truman.
 • ”När jag behöver råd eller någon som bara lyssnar är pappa alltid den mannen. Det förtroende han har för mig är skrämmande och uppmuntrande på samma gång.” – Asha Patrick.
 • “Den som säger att faderskap är det största som kan hända dig – de har underskattat det.” – Mike Myers.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.